Oksitocin

Put do vašeg dobrog zdravlja počinje u laboratoriji IntroLab.

4000,00 rsd

Obrtno Vreme

10 dana

Uzorkovanje

Vađenje krvi

Kategorija

Imunohemija

Oksitocin, hormon koji često povezujemo sa socijalnim vezama, ljubavi i poverenjem, mnogo je više od toga. Njegova važna uloga u ljudskom telu i složeni efekti ga čine značajnom temom za proučavanje. IntroLab laboratorija pruža precizne i efikasne analize oksitocina, omogućavajući vam da saznate više o svojoj hormonalnoj ravnoteži.

Šta je oksitocin?

Oksitocin je peptidni hormon i neurotransmiter koji se uglavnom proizvodi u hipotalamusu, delu mozga. Često ga zovu „hormon ljubavi“ zbog njegove ključne uloge u socijalnom povezivanju, seksualnosti, materinstvu i prijateljstvu. Međutim, oksitocin takođe igra kritičnu ulogu u mnogim drugim biološkim funkcijama.

Kako deluje oksitocin?

Oksitocin deluje povezivanjem sa specifičnim receptorima u telu, gde utiče na različite funkcije. U ženskom telu, ovaj hormon igra važnu ulogu u trudnoći i dojenju, stimulisanjem kontrakcija mišića materice tokom porođaja i izazivanjem oslobađanja mleka u dojenju. Kod muškaraca, oksitocin može da utiče na pokrete spermatozoida i proizvodnju testosterona. Takođe, oksitocin ima ključnu ulogu u socijalnom ponašanju, uključujući povezanost, poverenje i empatiju.

Zašto je merenje oksitocina bitno?

Analiza oksitocina može pomoći u dijagnostikovanju niza stanja, uključujući probleme sa plodnošću, seksualne disfunkcije, i određene psihijatrijske poremećaje. Njegova uloga u mentalnom zdravlju je posebno interesantna; niski nivoi oksitocina su povezani sa stanjima kao što su:

  • depresija
  • anksioznost
  • poremećaji iz autističnog spektra

Kada je potrebno uraditi test na oksitocin?

Ovaj test se može preporučiti ako se sumnja na hormonsku neravnotežu koja može biti povezana sa oksitocinom. Oksitocin se takođe može meriti u istraživačke svrhe, da se bolje razume kako ovaj hormon utiče na ljudsko telo i ponašanje.

Kako se tumače rezultati?

Nivoi oksitocina u krvi variraju tokom dana, tako da se rezultati moraju interpretirati u kontekstu vremena kada je uzorak uzet, kao i drugih faktora, kao što su stres, trudnoća, ili uzimanje određenih lekova. Opseg „normalnih“ vrednosti može se razlikovati, ali su značajno niski ili visoki nivoi oksitocina često povezani sa određenim zdravstvenim stanjima.

Visoke vrednosti oksitocina mogu biti povezane sa stanjima kao što su postpartalna depresija i određeni psihijatrijski poremećaji. S druge strane, niske vrednosti oksitocina mogu biti povezane sa problemima u socijalnom ponašanju, uključujući poremećaje iz autističnog spektra, kao i sa stanjima poput depresije i anksioznosti.

Vrsta uzorka i vreme kada se uzima uzorak

Uzorak: Venska krv

Obrtno vreme: 10 dana

Priprema: Posebna priprema nije potrebna.

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu

This site is registered on wpml.org as a development site.