Održan prvi MasterClass iz forenzičke i medicinske genetike u Beogradu

U našoj laboratoriji Introlab u Beogradu, koja postavlja nove standarde u oblasti genetičkih istraživanja, nedavno je uspešno završen prvi MasterClass iz forenzičke i medicinske genetike. Ovaj kurs, koji predstavlja potpuno nov koncept obuke i usavršavanja, nije samo prvi svoje vrste u našem gradu i zemlji, već i šire u regionu. Održan je kroz šest termina, pri čemu je svaki termin bio prilika da se polaznici detaljno upoznaju sa kompletnom laboratorijskom postavkom u oblasti forenzičke i medicinske genetike.

MasterClass iz forenzičke i medicinske genetike

MasterClass je koncipiran tako da se manji deo kursa, oko 20%, fokusira na teorijske postavke kroz interaktivna predavanja od 45 minuta, što omogućava lakše praćenje i savladavanje kursa. Veći deo, odnosno preostalih 80%, posvećen je eksperimentalnom radu. U toku ovih sesija, polaznici su prolazili kroz sveobuhvatne laboratorijske procedure — od skidanja forenzičkih traka sa mesta zločina, preko osnova laboratorijskih tehnika i metoda u medicinskoj genetici, do izolacije genetičkog materijala iz različitih bioloških uzoraka i postavke PCR reakcije.

Osim praktičnog rada, kurs je obuhvatio i najnovije genetičke metode koje se danas koriste u medicinskoj laboratorijskoj praksi. Ove metode su ne samo na nivou tehničke postavke analiza, već i interpretativne, uključujući razumevanje i objašnjenje genetičkih analiza, kao i etičke i moralne pristupe u DNK analitici. Vođeni su od strane eksperata u oblasti, dr Jelene Veličković, molekularnog biologa i fiziologa, naučnog saradnika Medicinskog fakulteta iz oblasti Medicinske genetike, sa više od 10 godina iskustva u ovom polju, i Mihajla Jeličića, specijaliste forenzike, sa preko 15 godina iskustva u oblasti forenzičke i medicinske genetike. Na kraju svakog kursa, svaki polaznik je imao individualni rad sa mentorom, gde je samostalno radio genetičku analizu na svom uzorku, uz interpretiran zaključak naših genetičara.

Za one koji žele da se upoznaju sa konkretnim medicinskim primenama genetike, poput faktora trombofilije, nudimo detaljne informacije i analize koje su važne za razumevanje ove i drugih genskih predispozicija. Kao lideri u oblasti laboratorijskih istraživanja, pružamo širok spektar analiza koje su posebno prilagođene potrebama savremenog medicinskog i forenzičkog pristupa. Naše jedinstvene laboratorijske usluge, koje možete detaljno istražiti, osmišljene su da odgovore na specifične potrebe naših klijenata i dostupne su u našoj laboratoriji.

Zbog velikog interesovanja i pozitivnih povratnih informacija, sa zadovoljstvom najavljujemo da planiramo novi MasterClass za novembar 2024. godine. Ovo je idealna prilika za sve zainteresovane studente završnih godina fakulteta, master i PhD studenata, kao i profesionalce iz oblasti biologije, medicine, hemije, farmacije, biohemije, te one koji se već nalaze u laboratorijskoj praksi, ali žele da dodatno nadograde svoje eksperimentalno znanje i veštine.

Ne propustite priliku da se prijavite i postanete deo naše profesionalne zajednice.

Prijavite se za novi MasterClass u Novembru

Zahvaljujemo svim dosadašnjim i budućim učesnicima. Vaša posvećenost i entuzijazam za učenje i profesionalni razvoj su ključni za uspeh naših edukativnih programa. Dobrodošli u Introlab, gde teorija postaje praktično znanje!

This site is registered on wpml.org as a development site.