Normetanefrin u plazmi

Put do vašeg dobrog zdravlja počinje u laboratoriji IntroLab.

2750,00 rsd

Obrtno Vreme

do 8 dana

Uzorkovanje

Vađenje krvi

Kategorija

Imunohemija

U laboratoriji IntroLab pružamo precizne i pouzdane usluge analize normetanefrina u plazmi, pružajući vam brze rezultate i stručno tumačenje. Budite sigurni da ćete sa nama dobiti najbolju moguću negu i podršku tokom ovog procesa.

Šta je normetanefrin u plazmi?

Normetanefrin je jedan od metabolita norepinefrina, hormona koji je deo našeg „bori se ili beži“ odgovora na stres. Kada je telo pod stresom, norepinefrin se luči u krvotok i pomaže u pripremi tela za hitnu reakciju. Nakon što završi svoju funkciju, norepinefrin se transformiše u normetanefrin. Merenje nivoa normetanefrina u plazmi omogućava lekarima da procene funkciju adrenalne žlezde, kao i sposobnost tela da reaguje na stres.

Zašto je merenje normetanefrina bitno?

Merenje normetanefrina je posebno važno za dijagnozu i praćenje feohromocitoma, retkog tumora adrenalne žlezde koji može dovesti do povećane produkcije norepinefrina i normetanefrina. Ova analiza takođe može biti korisna u proceni simptoma kao što su visoki krvni pritisak, ubrzan rad srca, glavobolje i znojenje, koji su često povezani sa ovom vrstom tumora.

Kada je potrebno uraditi ovaj test?

Test na normetanefrin u plazmi obično se preporučuje osobama koje imaju simptome ili zdravstveno stanje koje bi moglo biti povezano sa povećanim nivoom ovog hormona. To uključuje simptome kao što su:

 • visoki krvni pritisak
 • ubrzan rad srca
 • znojenje
 • glavobolje
 • drhtanje
 • napade panike

Takođe, lekari mogu preporučiti ovaj test osobama koje imaju istoriju feohromocitoma u porodici.

Kako se vrši analiza?

Za analizu normetanefrina u plazmi potrebna je krvna proba. Uzorak krvi se uzima iz vene na ruci pacijenta. Pre davanja krvi, može biti potrebno da se pacijent suzdrži od konzumiranja hrane i pića nekoliko sati, ali o ovome će pacijenta obavestiti lekar.

Kako se tumače rezultati?

Rezultati analize normetanefrina prikazuju se u nanogramima po litru (ng/L). Normalni opseg za odrasle osobe je obično između 0 i 900 ng/L, ali ove vrednosti mogu varirati u zavisnosti od laboratorije.

Visoke vrednosti normetanefrina u plazmi obično ukazuju na to da adrenalna žlezda preterano luči norepinefrin, što može biti posledica feohromocitoma. Ova vrsta tumora može izazvati simptome kao što su visoki krvni pritisak, ubrzan rad srca i znojenje. Sa druge strane, niske vrednosti mogu ukazivati na nedovoljnu aktivnost adrenalne žlezde, što može biti povezano sa stanjima poput hipoadrenalizma ili Addisonove bolesti.

Priprema za testiranje na normetanefrin u plazmi

Da bi rezultati testa na normetanefrin u plazmi bili što precizniji, pacijenti trebaju pažljivo slediti određene upute pre uzimanja uzorka krvi.

Pre nego što se krv uzme, neophodno je odmarati se u ležećem položaju između 15 i 30 minuta. Ovo omogućava telu da dostigne stanje mirovanja, što može pomoći u obezbeđivanju najtačnijih rezultata.

Lekovi mogu značajno uticati na rezultate testiranja. Iz tog razloga, ukoliko koristite lekove za visoki krvni pritisak, triciklične antidepresive, levodopu, izoprotenerol ili efedrin, neophodno je napraviti pauzu u terapiji najmanje dva dana pre testa. Važno je da se prethodno konsultujete sa lekarom o ovome.

Određene namirnice i aktivnosti mogu povećati nivo normetanefrina u plazmi. U dane pre vađenja krvi i na sam dan vađenja, preporučljivo je izbegavati:

 • konzumaciju alkohola
 • pušenje
 • orašaste plodove
 • tropsko voće i citrusi
 • proizvode koji sadrže kofein
 • kakao i vanilu

Kako bi se izbegao uticaj stresa na rezultate testa, neophodno je izbegavati situacije koje izazivaju fizički ili mentalni stres dan pre uzimanja uzorka. Ukoliko pažljivo sledite ove upute, osiguraćete da vaši rezultati testa na normetanefrin u plazmi budu što precizniji, čime pomažete vašem lekaru da donese najbolju moguću odluku u vezi sa vašim zdravljem.

Vrsta uzorka i vreme kada se uzima uzorak

Uzorak: Venska krv

Obrtno vreme: do 8 dana

Priprema: Za precizne rezultate analize normetanefrina, preporučuje se noćni post. Pacijenti na terapiji sa metildopom ili epinefrinom trebaju se konsultovati sa lekarom o mogućem privremenom prekidu terapije. Takođe, pred uzimanje uzorka krvi, preporučljivo je da pacijent prođe kroz period odmora od minimalno 30 minuta.

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu

This site is registered on wpml.org as a development site.