Natrijum

Put do vašeg dobrog zdravlja počinje u laboratoriji IntroLab.

150,00 rsd

Obrtno Vreme

4h

Uzorkovanje

Vađenje krvi

Kategorija

Biohemija

Analiza natrijum u laboratoriji za analizu krvi u Beogradu, kao što je naša laboratorija IntroLab, omogućava precizno određivanje koncentracije natrijuma u organizmu. Ovaj test je važan alat u dijagnostici i praćenju različitih stanja koja mogu dovesti do disbalansa elektrolita, i kao takav je deo analiza elektroliti u krvi.

Ovaj test se koristi kao pomoć u detekciji različitih stanja, uključujući aldosteronizam, dehidrataciju, Addisonovu bolest, dijabetes insipidus, i druge.

Kod koga je analiza natrijum indikovana?

Procena nivoa natrijuma se vrši kod osoba koje se podvrgavaju rutinskim medicinskim pregledima, zajedno sa određivanjem hlorida, kalijuma i bikarbonata. Takođe, natrijum se određuje kod osoba sa simptomima dehidracije (povraćanje, dijareja, pojačano znojenje ili mokrenje), simptomima zadržavanja tečnosti (otok usled srčanih, bubrežnih, jetrenih ili nadbubrežnih oboljenja) i kod osoba koje imaju probleme povezane sa krvnih pritiskom.

Tumačenje biohemijske analize krvi natrijuma

Rezultati analiza minerala u krvi, kao što je određivanje natrijuma, trebaju biti sagledani u kontekstu drugih elektrolita (kao što su K+ i Cl-) i ostalih biohemijskih parametara, kao i kliničke slike pacijenta. Ova sveobuhvatna analiza pruža kompletnu sliku o stanju pacijenta i omogućava stručnjacima da dobiju celovit uvid u njihovo zdravstveno stanje.

Smanjene vrednosti

Hiponatrijemija, smanjen nivo natrijuma, retko je rezultat nedovoljnog unosa natrijuma putem ishrane ili nedostatka natrijuma u infuzionim tečnostima. U većini slučajeva, hiponatrijemija se javlja zbog gubitka natrijuma usled dijareje, povraćanja, prekomernog znojenja, upotrebe diuretika, bubrežnih bolesti ili Addisonove bolesti. Takođe, može biti posledica viška tečnosti u organizmu usled prekomernog unosa vode, zatajenja srca, ciroze, bubrežnih bolesti koje dovode do gubitka proteina (nefrotski sindrom) ili neuhranjenosti. Određene bolesti (poput bolesti nervnog sistema, plućnih oboljenja, različitih vrsta karcinoma) ili upotreba određenih lekova mogu izazvati prekomernu proizvodnju antidiuretskog hormona, što dovodi do zadržavanja viška vode u telu i razvoja hiponatremije.

Povećane vrednosti

Povećana koncentracija natrijuma u krvi, poznata kao hipernatremija, obično se javlja kao rezultat dehidratacije i prekomernog gubitka vode. U retkim slučajevima, hipernatremija može biti uzrokovana visokim unosom soli bez adekvatnog unosa vode, Cushingovim sindromom ili niskim nivoom antidiuretskog hormona (kao što je slučaj kod dijabetesa insipidusa).

Vrsta uzorka i vreme kada se uzima uzorak

Uzorak: Serum (venska krv)

Obrtno vreme: 4h

Priprema: Posebna priprema nije indikovana. Međutim, ne preporučuje se uzimanje uzorka neposredno nakon obroka.

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu

This site is registered on wpml.org as a development site.