Natrijum u 24h urinu

Put do vašeg dobrog zdravlja počinje u laboratoriji IntroLab.

160,00 rsd

Obrtno Vreme

1 dan

Uzorkovanje

Prikupljanje urina

Kategorija

Analiza urina

Natrijum je vitalni elektrolit koji igra bitnu ulogu u održavanju normalnih funkcija organizma, uključujući rad nervnog sistema i mišića. Analiza natrijum u 24h urinu je, stoga, bitna analiza urina koja može pomoći u dijagnostici i praćenju različitih stanja koja mogu uticati na njegov nivo u telu. Ova vrsta biohemijske analize urina vam je na raspolaganju u IntroLab-u, jednoj od vodećih laboratorija Beograd.

Kako se izvodi test?

Za analizu natrijuma u 24-satnom urinu potreban je uzorak mokraće koji se sakuplja tokom 24 sata. Detaljne instrukcije o tome kako skupiti mokraću za analizu ćete dobiti od strane vašeg lekara. Naravno, ukoliko imate nedoumice, osoblje naše laboratorije vam stoji na raspolaganju. Važno je da tačno sledite uputstva kako bi rezultati bili precizni.

Priprema za analizu

Vaš lekar će vas zamoliti da privremeno prestanete da uzimate lekove koji mogu uticati na ishod testiranja. Obavezno obavestite svog lekara o svim medikamentima koje uzimate, a naročito ukoliko su to:

  • kortikosteroidi
  • nesteroidni antiinflamatorni lekovi (NSAID)
  • prostaglandini
  • diuretici

Nikada ne prestajte da uzimate lekove bez konsultacije sa lekarom.

Zašto se natrijum u 24h urinu meri?

Test se često koristi za određivanje uzroka abnormalnog nivoa natrijuma u krvi. Takođe, njime se proverava da li vaši bubrezi pravilno uklanjaju ovaj elektrolit iz tela. Analiza se isto može koristiti za dijagnozu ili praćenje mnogih vrsta nefroloških bolesti.

Normalni rezultati

Za odrasle osobe, normalne vrednosti natrijuma u urinu su generalno 20 mEq/L u nasumičnom uzorku mokraće i 40 do 220 mEq dnevno. Vaš rezultat će zavisiti od količine unete tečnosti i natrijuma ili soli.

Šta znače abnormalni rezultati?

Povišen nivo natrijuma u urinu može biti povezan sa konzumiranjem određenih lekova, lošom funkcijom nadbubrežne žlezde, upalom bubrega koja rezultira gubitkom soli, ili prekomernim unosom soli u ishrani. Smanjen nivo, s druge strane, može biti znak dehidracije, dijareje i gubitka tečnosti, srčane slabosti, problema sa bubrezima, ili ciroze jetre.

Vrsta uzorka i vreme kada se uzima uzorak

Uzorak: 24h urin

Obrtno vreme: 1 dan

Priprema: Pripremiti bocu za sakupljanje 24h urina (proceniti da li je potrebna 1 ili više boca od 2l. Prvu jutarnju porciju urina odbaciti (ne sipa se u bocu). Sve ostale porcije urina u toku dana i noći sakupljati u bocu. Prvu jutarnju porciju sledećeg dana dodati u bocu i celokupnu količinu urina dostaviti u laboratoriju na analizu. Za određene analize je potrebno prvo sipati konzervans u bocu – za postupak pitati u laboratoriji.

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu

This site is registered on wpml.org as a development site.