Mycoplasma Pneumoniae IgM At

Put do vašeg dobrog zdravlja počinje u laboratoriji IntroLab.

1310,00 rsd

Obrtno Vreme

do 4 dana

Uzorkovanje

Vađenje krvi

Kategorija

Imunologija

Analiza Mycoplasma Pneumoniae IgM At je test koji pripada grupi testova pod imenom bakteriološka serologija. Ovaj test detektuje prisustvo IgM antitela specifičnih za bakteriju Mycoplasma pneumoniae u krvi pacijenta. Mycoplasma pneumoniae je bakterija koja je čest uzročnik atipične pneumonije, poznate i kao „hodajuća pneumonija“. Ova analiza je posebno korisna za rano otkrivanje infekcije ovom bakterijom, a kao takva, dostupna je u laboratoriji IntroLab u Beogradu.

Zašto se radi ova analiza?

Kada osoba pokazuje simptome koji su slični simptomima atipične pneumonije, lekar može preporučiti ovu analizu kako bi potvrdio ili isključio infekciju Mycoplasma pneumoniae. IgM antitela su „prva linija odbrane“ našeg imunološkog sistema i obično se pojavljuju pre IgG antitela, što znači da su prisutna u ranoj fazi infekcije.

Koji su simptomi atipične pneumonije?

Atipična pneumonija, često nazivana i „hodajuća pneumonija“, uzrokovana je različitim mikroorganizmima, uključujući Mycoplasma pneumoniae. Simptomi atipične pneumonije mogu biti blaži u poređenju sa tipičnom pneumonijom i razvijaju se postepeno. Evo nekih od najčešćih:

  • Blagi kašalj, često suv, ali može postati produktivan
  • Osećaj iscrpljenosti ili slabosti.
  • Bol u grlu koji može biti praćen blagim otežanim gutanjem
  • Blaga do umerena glavobolje
  • Povišena telesna temperatura
  • Bol u mišićima koji može biti praćen bolom u zglobovima
  • Zviždanje u grudima ili otežano disanje, posebno pri dubokom disanju ili kašljanju
  • Bol u grudima koji se može pogoršati pri kašljanju ili dubokom disanju
  • Osip
  • Drhtavica

Kako se pripremiti za analizu?

Za ovu analizu potreban je uzorak krvi koji se uzima iz vene. Nema posebnih priprema za vađenje krvi, ali je uvek dobro obavestiti lekara o svim lekovima i suplementima koje pacijent uzima.

Tumačenje rezultata

Pozitivan rezultat za Mycoplasma Pneumoniae IgM At ukazuje na to da je osoba nedavno bila izložena bakteriji i da je njen imunološki sistem počeo da proizvodi antitela kao odgovor na infekciju. Međutim, pozitivan rezultat može se javiti i kod osoba koje su prethodno bile inficirane ovom bakterijom. Negativan rezultat može značiti da osoba nije bila izložena bakteriji ili da je infekcija toliko skorašnja da telo još nije počelo da proizvodi detektibilna antitela.

Iz studije objavljene u Clinical and Vaccine Immunology, pokazano je da se IgM antitela obično detektuju pre IgA antitela. U istraživanju je utvrđeno da su pozitivne stope za Mycoplasma pneumoniae IgM i IgA na prvi dan prijema u bolnicu bile 63,8% i 33,8%. Nakon nedelje dana, kumulativne stope pozitivnosti za Mycoplasma pneumoniae IgM i IgA povećale su se na 97,5% i 56,3%.

Analize povezane sa Mycoplasma pneumoniae IgM At

Osim analize Mycoplasma pneumoniae IgM At, postoje i druge serološke analize koje mogu pomoći u dijagnostikovanju infekcije uzrokovane ovom bakterijom, kao što su Mycoplasma Pneumoniae IgG At i Mycoplasma Pneumoniae IgA At. Ove analize detektuju različite klase antitela i mogu pružiti dodatne informacije o stadijumu i trajanju infekcije.

Vrsta uzorka i vreme kada se uzima uzorak

Uzorak: Serum (venska krv)

Obrtno vreme: do 4 dana

Priprema: Posebna priprema nije potrebna.

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu

This site is registered on wpml.org as a development site.