Mycoplasma Hominis

Put do vašeg dobrog zdravlja počinje u laboratoriji IntroLab.

1150,00 rsd

Obrtno Vreme

1 do 2 dana

Uzorkovanje

Genitalni bris

Kategorija

Mikrobiologija

Mycoplasma hominis je mikroorganizam iz familije mikoplazmi, poznat po izazivanju infekcija urogenitalnog trakta kod ljudi. S obzirom na potencijalne komplikacije koje može izazvati, analiza na ovu bakteriju je od ključnog značaja. Ako sumnjate na infekciju ili želite proveriti svoj status, analizu možete zakazati u specijalizovanoj laboratoriji IntroLab u Beogradu, gde će stručnjaci brzo i efikasno utvrditi prisustvo ovog mikroorganizma.

Kada se radi analiza mycoplasma hominis?

Analiza na mycoplasma hominis se preporučuje:

 • osobama s simptomima genitalnih infekcija
 • trudnicama
 • parovima s problemima plodnosti
 • onima koji su izloženi riziku od polno prenosivih infekcija

Upravo zbog toga, testiranje može biti deo rutinskog skrininga za polno prenosive bolesti, posebno ako se ulazi u novu seksualnu vezu ili postoji više seksualnih partnera.

Šta su Mikoplazme?

Mikoplazme su specifične vrste bakterija koje se razlikuju od drugih bakterija po tome što nemaju ćelijski zid. Zbog ovog nedostatka, one su veoma fleksibilne i mogu da poprimaju različite oblike. Ova karakteristika takođe ih čini otpornima na mnoge antibiotike koji deluju na ćelijski zid, kao što je penicilin. Mikoplazme su među najmanjim prokariotskim organizmima sposobnim za samostalan život. Mnoge vrste žive kao paraziti u domaćinskim organizmima, uključujući ljude, životinje i biljke. Pošto su tako male i nemaju mnoge strukture koje se nalaze u drugim bakterijama, mikoplazme imaju jednostavne metaboličke puteve i zahtevaju specifične uslove za rast, obično unutar domaćinskog organizma.

Koju infekciju izazivaju Mikoplazme?

Mikoplazme mogu izazvati niz infekcija kod ljudi.

 • Mycoplasma pneumoniae koja može izazvati atipičnu pneumoniju, često nazivanu „pešačka pneumonija“. Ova infekcija pluća obično je blaža nego druge vrste pneumonije, ali može biti duže trajanje.
 • Mycoplasma genitalium je poznato da izaziva infekcije urogenitalnog trakta.
 • Mycoplasma hominis i Ureaplasma urealyticum mogu izazvati infekcije reproduktivnog sistema, kao što su upale materice ili vaginitisa kod žena i uretritisa kod muškaraca.

Infekcije često mogu biti asimptomatske, što znači da osoba može biti inficirana a da ne pokazuje simptome. Zbog ove asimptomatske prirode i otpornosti na određene antibiotike, dijagnoza i lečenje mikoplazma infekcija može biti izazov.

Koji su simptomi infekcije mycoplasma hominis?

Kada simptomi postoje, oni obično zavise od mesta infekcije. Mycoplasma hominis najčešće inficira urogenitalni trakt, iako može uzrokovati i druge infekcije.

Za žene:

 • Vaginalni iscedak koji može biti obilan, proziran ili mlečan.
 • Svrab, peckanje ili iritacija vagine.
 • Bol ili osećaj nelagodnosti tokom seksualnog odnosa.
 • Neobičan vaginalni miris, koji može biti neprijatan.
 • Bol u donjem delu stomaka.
 • Učestalo mokrenje ili peckanje prilikom mokrenja.

Za muškarce:

 • Uretritis (upala uretre) koji može dovesti do peckanja prilikom mokrenja.
 • Iscedak iz penisa.
 • Otok ili crvenilo na vrhu penisa.

Mycoplasma hominis može koegzistirati s drugim urogenitalnim patogenima, što može komplikovati simptomatologiju. Ukoliko neko ispolji simptome infekcije ili bilo koje druge seksualno prenosive infekcije, trebalo bi da se konsultuje sa lekarom radi ispitivanja i eventualnog lečenja.

Kako se prenosi mycoplasma hominis?

Mycoplasma hominis se primarno prenosi seksualnim putem. Infekcija ovim patogenom može se preneti putem vaginalnih ili analnih seksualnih odnosa s osobom koja je inficirana. Takođe, postoji mogućnost prenosa s majke na novorođenče tokom porođaja ako je majka zaražena mycoplasma hominis.

Kako se leči?

Lečenje infekcije uključuje upotrebu antibiotika. Izbor antibiotika zavisi od osetljivosti bakterije, prisutnosti drugih infekcija, kao i kliničke slike pacijenta.

Takođe, partneri osoba dijagnostikovanih sa mycoplasma hominis infekcijom trebali bi takođe biti testirani i, ako je potrebno, lečeni kako bi se sprečilo ponovno širenje infekcije. Tokom lečenja se treba uzdržavati od seksualnog odnosa dok se infekcija potpuno ne izleči, kako bi se sprečilo širenje bakterije.

Koje su posledice nelečene infekcije?

Nelečena infekcija izazvana mycoplasma hominis može dovesti do niza komplikacija, kako kod žena, tako i kod muškaraca. Ove komplikacije mogu biti ozbiljne i mogu uticati na različite delove tela:

Žene:

 • Pelvična inflamatorna bolest (PIB)
 • Infekcija jajovoda
 • Komplikacije u trudnoći

Muškarci:

 • Epididimitis
 • Prostatitis
 • Uretritis

Prevencija infekcije mikoplazmama

Kako bi se smanjio rizik od infekcije mikoplazmama, preporučuje se redovna upotreba zaštitnih sredstava tokom seksualnog odnosa, poput kondoma. Osim toga, važno je biti svestan potencijalnih faktora rizika i izbegavati proizvode koji mogu poremetiti prirodnu ravnotežu i pH vrednost vagine, jer to može povećati osjetljivost na infekcije. Uvek je preporučljivo konsultovati se sa stručnjakom pre upotrebe bilo kojeg proizvoda ili leka kako bi se osiguralo optimalno žensko zdravlje i prevencija infekcija.

Priprema za analizu

Pre testiranja na mycoplasma hominis, suzdržite se od seksualnih odnosa i upotrebe bilo kakvih vaginalnih krema ili losiona 24 sata. Ako koristite antibiotike ili druge lekove za genitalne infekcije, obavestite svog lekara. Idealno je izbeći testiranje tokom menstruacije.

Vrsta uzorka i vreme kada se uzima uzorak

Uzorak: Uzorak cerviksa kod žena ili uretre kod muškaraca

Obrtno vreme: 1 do 2 dana

Priprema: Izbegavajte seksualne odnose i vaginalne kreme 24 sata pre testiranja.

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu

This site is registered on wpml.org as a development site.