Mycobacterium complex (M.tuberculosis/M.bovis) ( ispljuvak, lavaža, sadržaj tuberkuluma)

Put do vašeg dobrog zdravlja počinje u laboratoriji IntroLab.

4000,00 rsd

Obrtno Vreme

48-72h

Uzorkovanje

Prikupljanje ispljuvka, lavaže i sadržaja tuberkuluma.

Kategorija

PCR mikrobiologija

Mycobacterium complex (M.tuberculosis/M.bovis) odgovoran je za infekcije tuberkulozom, koja je ozbiljna bakterijska infekcija, pretežno pluća. Pravovremena dijagnostika je esencijalna za efikasno lečenje i kontrolu širenja bolesti. U laboratoriji IntroLab pružamo specijalizovanu analizu za detekciju Mycobacterium complex-a u uzorcima ispljuvka, lavaže i sadržaja tuberkuluma.

Šta je tuberkuloza?

Tuberkuloza (TB) je zarazna bolest koja se najčešće javlja u plućima, iako može da zahvati i druge delove tela. Prenosi se vazduhom kada osoba sa aktivnom tuberkulozom kašlje, kija, ili priča.

Kada se radi analiza Mycobacterium complex (M.tuberculosis/M.bovis)?

Analize se obavljaju kada postoji sumnja na tuberkulozu. Tuberkuloza (TB) je zarazna bolest koja se najčešće javlja u plućima, iako može da zahvati i druge delove tela. Prenosi se vazduhom kada osoba sa aktivnom tuberkulozom kašlje, kija, ili priča. Simptomi TB uključuju:

  • dugotrajan kašalj
  • krv u ispljuvku
  • gubitak težine
  • groznica ili noćno znojenje

Takođe, preporučuju se kod osoba koje su bile izložene nekome ko ima aktivnu tuberkulozu.

Metode analize za Mycobacterium complex (M.tuberculosis/M.bovis)

Postoje dve glavne metode analize: kultivacija i PCR analiza. Ove metode su ključne za pravilno identifikovanje i razumevanje osetljivosti bakterija na antibiotike, kao i za brzo reagovanje u hitnim slučajevima.

  • Kultivacija je tradicionalna mikrobiološka analiza koja omogućava rast mikobakterija u kontrolisanim laboratorijskim uslovima. Ovaj proces može trajati između 2 do 6 nedelja zbog sporog rasta mikobakterija, ali omogućava preciznu identifikaciju i testiranje osetljivosti na antibiotike.
  • Polimerazna lančana reakcija (PCR) je brza molekularna tehnika koja detektuje genetički materijal mikobakterija u uzorcima. Za razliku od kultivacije, PCR može pružiti rezultate u roku od nekoliko sati do nekoliko dana, što je korisno u hitnim slučajevima ili kada je brza dijagnostika od suštinske važnosti.

Kako se leči tuberkoluloza?

Lečenje TB je dugotrajno i obuhvata kombinaciju nekoliko antibiotika tokom šest meseci ili duže. Važno je da se lečenje završi u potpunosti kako bi se sprečila otpornost na lekove i ponovna pojava bolesti.

Prevencija TB uključuje rano otkrivanje i lečenje infekcija, kao i vakcinaciju Bacillus Calmette-Guérin (BCG) vakcinom u regionima gde je TB učestala. TB predstavlja značajan globalni javnozdravstveni problem, sa milionima novih slučajeva i smrtnih ishoda širom sveta svake godine.

Vrsta uzorka i vreme kada se uzima uzorak

Uzorak: Ispljuvka, lavaže i sadržaj tuberkuluma.

Obrtno vreme: 48-72h

Priprema: Posebna priprema nije potrebna.

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu