Mikroskopski pregled likvora

Put do vašeg dobrog zdravlja počinje u laboratoriji IntroLab.

1000,00 rsd

Obrtno Vreme

1 dan

Uzorkovanje

Lumbalna punkcija

Kategorija

Analiza telesnih tečnosti

Mikroskopski pregled likvora je esencijalna analitička procedura koju IntroLab laboratorija Vračar sprovodi sa visokim standardima preciznosti. Ovaj pregled ima važnu ulogu u detektovanju i razumevanju brojnih neuroloških stanja, uključujući infekcije centralnog nervnog sistema, hemoragije i autoimune bolesti.

Šta je likvor?

Likvor, poznat i kao cerebrospinalna tečnost (CSF), je bistri, bezbojni fluid koji se nalazi u prostoru oko mozga i kičmene moždine. Ovaj fluid ima vitalnu ulogu u zaštiti nervnog sistema, regulaciji intrakranijalnog pritiska, kao i u transportu hranljivih materija i uklanjanju otpada.

Kada je mikroskopski pregled likvora indikovan?

Indikacije za mikroskopsku analizu likvora mogu uključivati:

  • Sumnju na infekciju centralnog nervnog sistema: Ovo može biti meningitis, encefalitis, ili neka druga infekcija koja utiče na mozak i kičmenu moždinu.
  • Sumnju na hemoragiju u prostoru oko mozga: Ovo bi moglo biti posledica subarahnoidne hemoragije ili drugih tipova krvarenja u centralnom nervnom sistemu.
  • Sumnju na autoimune ili inflamatorne bolesti: Bolesti kao što su multipla skleroza ili neurosarkoidoza mogu uticati na likvor.
  • Praćenje efikasnosti terapije: U nekim slučajevima, pregled likovar se može koristiti za praćenje efikasnosti lečenja određenih bolesti.

Koje su kontraindikacije za mikroskopski pregled likvora?

Iako je lumbalna punkcija i analiza likvora korisna dijagnostička procedura, postoje određena stanja ili okolnosti u kojima se ova procedura ne preporučuje, poput:

  • Povećanog intrakranijalnog pritisak: Ako postoji sumnja na povećan intrakranijalni pritisak (na primer, zbog tumora na mozgu), lumbalna punkcija može biti opasna jer može dovesti do hernijacije mozga.
  • Infekcija na mestu punkcije: Ako postoji kožna infekcija na mestu gde treba izvršiti lumbalnu punkciju, postupak se obično odlaže dok infekcija ne prođe, kako bi se izbegla moguća kontaminacija likvora.
  • Krvarenje ili poremećaji koagulacije: Pacijenti koji imaju povećan rizik od krvarenja, kao što su oni sa poremećajima koagulacije ili oni koji uzimaju antikoagulante, mogu imati povećan rizik od komplikacija.
  • Alergija na anestetike: Ako je pacijent alergičan na lokalne anestetike koji se koriste za umrtvljivanje područja punkcije, možda će biti potrebno prilagođavanje postupka.

Vaš lekar će razmotriti sve ove faktore pre nego što se odluči za lumbalnu punkciju. Ako postoji bilo kakva sumnja, moguće je da će se prvo izvršiti dodatna dijagnostička ispitivanja, kao što je kompjuterska tomografija (CT) ili magnetna rezonanca (MRI), pre nego što se izvrši lumbalna punkcija.

Kako izgleda uzorkovanje?

Ovaj pregled uključuje sakupljanje uzorka tečnosti kroz postupak poznat kao lumbalna punkcija, nakon čega se vrši detaljna laboratorijska analiza. Pregled pod mikroskopom omogućava otkrivanje abnormalnih ćelija, mikroorganizama, krvnih ćelija i drugih supstanci koje mogu ukazivati na specifične zdravstvene probleme.

Vrsta uzorka i vreme kada se uzima uzorak

Uzorak: Likvor

Obrtno vreme: 1 dan

Priprema: Posebna priprema ne postoji. Međutim, preporučuje se da na uzorkovanje dođete u odeći koja omogućava lak pristup donjem delu leđa.

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu

This site is registered on wpml.org as a development site.