Methemoglobin

Put do vašeg dobrog zdravlja počinje u laboratoriji IntroLab.

1050,00 rsd

Obrtno Vreme

1 dan

Uzorkovanje

Vađenje krvi

Kategorija

Biohemija

Analiza methemoglobin je laboratorijski test koji se koristi za procenu nivoa methemoglobina u krvi. Methemoglobin je forma hemoglobina koja ne može efikasno vezati i transportovati kiseonik, što može rezultirati hipoksijom tkiva. Ova analiza krvi je važna za dijagnozu Methemoglobinemije i praćenje terapije. Laboratorija za vađenje krvi IntroLab vam pruža mogućnost da uradite analizu methemoglobina u Beogradu.

O methemoglobinu

Methemoglobin je poseban tip hemoglobina koja se javlja kada gvožđe u hemoglobinu prelazi u oksidirano stanje, gde nije u stanju da efikasno veže kiseonik. Normalno, samo mali deo hemoglobina je u obliku methemoglobina. Međutim, povećana koncentracija methemoglobina može dovesti do hipoksije i drugih zdravstvenih problema. Uzrok povećane koncentracije methemoglobina može biti nasledna ili stečena, uključujući izlaganje određenim hemikalijama i lekovima.

Analiza methemoglobin – Indikacije

Neke od indikacija za uzorkovanje i analizu methemoglobina su:

  • Sumnja na Methemoglobinemiju – poremećaj koji dovodi do povećane koncentracije methemoglobina u krvi.
  • Genetski faktori – nasledne mutacije koje mogu rezultirati povećanim nivoom methemoglobina.
  • Izlaganje hemikalijama – prisustvo hemikalija poput nitrita, nitrata ili anilinskih boja koje mogu izazvati povećanje methemoglobina.
  • Upotreba određenih lekova – neki lekovi mogu dovesti do povećanja methemoglobina, kao što su neki anestetici i antimikrobni lekovi.
  • Prisustvo simptoma hipoksije – ukoliko se javljaju simptomi kao što su umor, vrtoglavica, kratkoća daha ili cijanoza (plavičasta boja kože), analiza methemoglobina može pomoći u dijagnostici potencijalnog uzroka.

Tumačenje rezultata

Normalni nivoi Methemoglobina obično su manji od 1% ukupnog hemoglobina. Povišene vrednosti Methemoglobina mogu ukazivati na prisustvo Methemoglobinemije ili druge stanja koja dovode do povećanja methemoglobina. Ukoliko rezultati prelaze referentne vrednosti biohemijske analize krvi, dalje dijagnostičke procedure mogu biti potrebne kako bi se utvrdio uzrok i odredila adekvatna terapija.

Vrsta uzorka i vreme kada se uzima uzorak

Uzorak: Venska krv

Obrtno vreme: 1 dan

Priprema: Preporučuje se da budete natašte, tj. ne jedete ništa 8-12 sati pre uzorkovanja. Važno je izbegavati unos hrane, pića (osim vode) i lekova koji mogu uticati na rezultate analize. Ukoliko koristite neke lekove ili imate posebne zdravstvene stanja, konsultujte se sa lekarom ili laboratorijom za dodatne smernice.

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu

This site is registered on wpml.org as a development site.