Merenje vitaminsko mineralnog statusa u Beogradu: Da li je i koliko je važno?

U današnje vreme, kada su brzi obroci često praktičniji od nutritivno bogatih jela, lako je zanemariti unos vitamina i minerala koji su neophodni za optimalno funkcionisanje našeg organizma. Ovde dolazi do izražaja značaj merenja vitaminsko mineralnog statusa – postupka koji nam omogućava da razumemo specifične potrebe našeg tela i adekvatno odgovorimo na njih. Ali zašto je tačno merenje vitaminsko mineralnog statusa važno? I kako vitamini i minerali uopšte mogu uticati na našu svakodnevnicu, raspoloženje, pa čak i dugoročno zdravlje? Kroz ovaj tekst, istražićemo važnost ove teme i detaljno objasniti šta se sve podrazumeva pod vitaminsko mineralnim statusom. U isto vreme, objasnićemo i gde i kako možete obaviti merenje u Beogradu, kao i šta treba preduzeti ukoliko otkrijete da vam nedostaju određeni nutritijenti.

Šta se podrazumeva pod vitaminsko mineralnim statusom?

Kada govorimo o vitaminsko mineralnom statusu, mislimo na koncentraciju i prisustvo esencijalnih vitamina i minerala u našem organizmu. Ovi nutritivni elementi su izuzetno važni za održavanje zdravlja, rasta, razvoja, kao i za pravilno funkcionisanje svih telesnih sistema.

Razlikujemo ih u dve osnovne grupe:

 • vitamine, koji su organske supstance i mogu biti rastvorljivi u vodi ili u mastima.
 • minerale, koji su anorganske supstance i podrazumevaju elemente poput gvožđa, kalcijuma, magnezijuma, cinka, i mnogih drugih.

Pojam „status“ se u ovom kontekstu odnosi na trenutnu ravnotežu ili neravnotežu ovih vitalnih sastojaka unutar tela. Ovaj balans je od suštinskog značaja za naše zdravlje i dobrobit. Nedostatak ili višak određenih vitamina i minerala može dovesti do različitih zdravstvenih problema, počevši od blagih stanja poput umora i slabosti, do ozbiljnih bolesti i poremećaja.

Esencijalni vitamini i minerali

Pre nego li pređemo na dublju analizu važnosti koncentracije vitamina i minerala, hajde da objasnimo šta je to što određene supstance čini “esencijalnim“. Esencijalni vitamini i minerali su, u suštini, gradivni blokovi našeg tela i imaju presudnu ulogu u brojnim biološkim procesima. Ovde ćemo se osvrnuti na neke od najvažnijih.

Vitamini

Kao što smo napomenuli, vitamini mogu biti rastvorljivi ili u vodi ili u mastima. Kada pričamo o prvoj grupi, tu se posebno izdvajaju:

 • Vitamin C (askorbinska kiselina), koji je neophodan za sintezu kolagena, apsorpciju gvožđa i pravilnu funkciju imunog sistema.
 • Vitamini iz grupe B kompleksa kao što su B1 (tiamin), B2 (riboflavin), B3 (niacin), B5 (pantotenska kiselina), B6 (piridoksin), B7 (biotin), B9 (folna kiselina) i B12 (kobalamin). Oni su izuzetno važni za energetski metabolizam, funkciju nervnog sistema i formiranje crvenih krvnih zrnaca.

Zatim, tu su vitamini koji se rastvaraju u mastima i to:

 • Vitamin A (retinol), važan za održavanje vida, rasta, razvoja i imuniteta.
 • Vitamin D, koji reguliše apsorpciju kalcijuma i fosfora, te je krucijalan za zdravlje kostiju.
 • Vitamin E (tokoferol), koji deluje kao antioksidans, štiteći ćelije od oštećenja.
 • Vitamin K, neophodan za procese zgrušavanja krvi i metabolizam kostiju.
Vitamin D u gel kapsuli u fokusu
Vitamin D je jedan od vitamina koji su preko potrebni ljudskom telu.

Minerali

Ne smemo da zaboravimo ni na minerale koji su podjednako važni, te podrazumevaju:

 • Kalcijum, esencijalan za zdravlje kostiju i zuba, kao i za funkciju mišića i nervnog sistema.
 • Gvožđe, koje je bitno za transport kiseonika u krvi.
 • Magnezijum, važan za mišićnu i nervnu funkciju, regulaciju krvnog pritiska, i sintezu proteina.
 • Cink, koji igra ulogu u imunološkom odgovoru, zaceljivanju rana, i delovanju preko 300 enzima.

Nedostatak bilo kojeg od ovih esencijalnih nutrijenata može dovesti do različitih zdravstvenih problema, poput anemije (nedostatak gvožđa), skorbuta (nedostatak vitamina C), rahitisa (nedostatak vitamina D), i mnogih drugih. Sa druge strane, prekomeran unos nekih vitamina, posebno onih rastvorljivih u mastima, može biti toksičan i izazvati negativne zdravstvene efekte.

Da li je merenje vitaminsko mineralnog statusa važno?

Sada kada znamo koje su to supstance preko potrebne našim telima, te šta može da se desi kada se u telu ne nalaze u odgovarajućim količinama, vreme je da odgovorimo na pitanje da li je merenje vitaminsko mineralnog statusa važno. Odgovor je, kao što možete da pretpostavite, “DA“.

Ipak, zašto je važno znati svoj vitaminsko mineralni status? Jednostavno rečeno, uprkos tome što možemo imati generalno zdrave prehrambene navike, specifične potrebe našeg organizma mogu se razlikovati u zavisnosti od mnogih faktora, poput starosti, pola, životnog stila, postojećih uslova života, i nivoa fizičke aktivnosti. Merenje vitaminsko mineralnog statusa nam omogućava da identifikujemo bilo kakve nedostatke ili viškove. Time se takođe omogućava prilagođavanje ishrane, odnosno primena odgovarajućih suplementa pod stručnim nadzorom, a sve u cilju očuvanja ili poboljšanja zdravlja.

Ovo merenje se obavlja na osnovu analize krvi, a rezultati nam pružaju detaljan uvid u to koje vitamine i minerale treba da povećamo ili smanjimo u našoj ishrani. Na taj način, ne samo da možemo da unapredimo svoje trenutno zdravstveno stanje, već i da preventivno delujemo na potencijalne buduće zdravstvene probleme.

Organizator lekova u kojem se nalaze različiti suplementi
Važno je znati svoj vitaminsko mineralni status, naročito ukoliko postoji nedostatak određenih supstanci. Na taj način, višak ili manjak istih je moguće regulisati ishranom tj. suplementima.

Gde obaviti merenje vitaminsko mineralnog statusa u Beogradu?

Održavanje optimalnog vitaminsko mineralnog statusa nikada nije bilo lakše, zahvaljujući savremenim medicinskim ustanovama od kojih se izdvaja IntroLab Laboratorija Beograd. Naša laboratorija vam omogućava da proverite koncentraciju esencijalnih vitamina i minerala u svom organizmu koristeći najsavremeniju tehnologiju i metode laboratorijskih analiza koje garantuju tačnost i pouzdanost rezultata.

IntroLab stručnjaci su posvećeni pružanju personalizovane usluge jer razumeju da je svaki pojedinac jedinstven, te ima specifične nutritivne potrebe. Bilo da ste sportista koji teži optimizaciji svojih performansi, pojedinac kojeg muči hronični umor, ili jednostavno želite da poboljšate svoje opšte zdravstveno stanje, merenje vitaminsko mineralnog statusa u našoj laboratoriji može vam pružiti informacije potrebne za postizanje tih ciljeva.

Proces je jednostavan i brz. Potrebno je samo da posetite našu laboratoriju na Južnom Bulevaru, gde će vam biti uzet uzorak krvi. Na osnovu detaljne biohemijske analize, možemo identifikovati prisustvo i koncentraciju različitih esencijalnih vitamina i minerala u vašem organizmu. Nakon analize, naš tim će vam pružiti detaljan izveštaj sa rezultatima. Po potrebi, možemo preporučiti dalje korake, bilo da je reč o prilagođavanju ishrane ili uvođenju određenih suplemenata.

Ukoliko pored sveobuhvatne analize koncentracije vitamina i minerala želite i da uradite dodatne pretrage, znajte da vam IntroLab tim stoji na raspolaganju i nudi vrhunske:

Hematološke analize

Genetičke analize

Analize urina

…kao i mnoge druge!

Šta kada nivoi vitamina i minerala nisu odgovarajući?

Samo saznanje da su nivoi određenih vitamina i minerala u vašem organizmu niži ili viši od preporučenih može biti zabrinjavajuće, ali je istovremeno i prvi korak ka poboljšanju vašeg zdravlja.

Ako su nivoi vitamina i minerala niži od preporučenih, važno je da prvo razmotrite mogućnost prilagođavanja ishrane. Na primer, za povećanje nivoa gvožđa, biće potrebno da konzumirate više crvenog mesa, mahunarki i zelenog lisnatog povrća. Kod nedostatka vitamina C, potrebno je uvrstite više citrusnog voća, paprike i brokolija u svoj jelovnik.

Za one kod kojih su nivoi vitamina i minerala znatno niži (ili je iz bilo kog razloga teško postići optimalne nivoe isključivo ishranom) suplementacija može biti neophodna. Važno je naglasiti da se bilo kakva suplementacija treba sprovoditi pod nadzorom stručnjaka. Na ovaj način se otklanjaju potencijalni rizici od predoziranja i neželjenih interakcija.

U slučaju viška određenih vitamina i minerala — posebno onih rastvorljivih u mastima koji se mogu akumulirati u telu — može biti potrebno smanjiti unos određene hrane ili suplemenata. Ovo je nešto što, opet, zahteva konsultaciju sa lekarom.

Mnoštvo hrane koja obiluje vitaminima i mineralima
Ako merenje vitaminsko mineralnog statusa utvrdi da postoji disbalans, biće potrebno prilagoditi ishranu.

Kao što smo mogli da vidimo, merenje vitaminsko mineralnog statusa omogućava da se naprave bitne promene u ishrani i/ili suplementaciji, a sve u cilju postizanja balansa između ovih supstanci. Međutim, bitan aspekt regulisanja vitaminsko mineralnog statusa je i vođenje zdravog životnog stila. Redovna fizička aktivnost, smanjenje stresa i odricanje od loših navika (na primer, pušenja) mogu značajno doprineti  pravilnoj apsorpciji vitalnih nutritijenata. U isto vreme, iskorenjivanje loših i usvajanje zdravih životnih navika može značajno doprineti i poboljšanju sveukupnog zdravlja.

This site is registered on wpml.org as a development site.