Melatonin

Put do vašeg dobrog zdravlja počinje u laboratoriji IntroLab.

6500,00 rsd

Obrtno Vreme

15 dana

Uzorkovanje

Vađenje krvi

Kategorija

Imunohemija

Melatonin je hormon od ključnog značaja za naše telo, sa osnovnim ulogama u nizu različitih funkcija. Bilo da se borite sa nesanicom, izazovima imunog sistema ili želite da se detaljnije upoznate sa svojim zdravljem, analiza melatonina može pružiti vredne uvide. U laboratoriji IntroLab, pružamo detaljne analize melatonina, kako bi vam omogućili da bolje razumete svoje telo i zdravstveno stanje.

Šta je Melatonin?

Melatonin, poznat i kao N-acetil-5-metoksitriptamin, je ključni hormon koji proizvodi naša pinealna žlezda, popularno poznata kao epifiza. Ova molekula nije samo produkt pinealne žlezde – ona se proizvodi i u različitim delovima tela, uključujući ćelije kostne srži, trombocite, limfocite, kožu i gastro-intestinalni trakt.

Melatonin deluje na niz važnih funkcija u našem organizmu:

  • Pomaže u podešavanju dužine i kvaliteta sna
  • Sinhronizuje cirkadijalni ritam, naš unutrašnji biološki sat koji prati 24-časovni ciklus i reguliše razne fiziološke procese
  • Učestvuje u regulaciji telesne temperature
  • Ima ključnu ulogu u održavanju zdravlja kardiovaskularnog sistema
  • Pospešuje rad imunološkog sistema
  • Deluje kao antioksidans, neutrališući štetne slobodne radikale u organizmu
  • Igra vitalnu ulogu u kontroli oslobađanja hormona važnih za žensku reproduktivnost

Zašto je važno merenje Melatonina?

Koncentracija melatonina u krvi je obično vrlo niska, ali podleže cirkadijalnim varijacijama. Najveće koncentracije melatonina su noću između 18.00-08.00h, sa vrhuncem između ponoći i 05.00h, nakon čega brzo opadaju. Stoga, merenje nivoa melatonina može pružiti uvide u različite zdravstvene aspekte, uključujući spavanje, stres, imuni odgovor i mnogo više.

Kada je potrebno uraditi ovaj test?

Testiranje na melatonin se najčešće preporučuje osobama koje imaju problema sa spavanjem, posebno kod onih koji pate od nesanice. Takođe, ova analiza se može koristiti u evaluaciji određenih zdravstvenih stanja povezanih sa promenjenom funkcijom imunog sistema, kardiovaskularnim problemima, promenama u telesnoj temperaturi ili problemima sa reproduktivnim hormonima.

Kako se vrši analiza?

Analiza melatonina se u našoj laboratoriji IntroLab vrši kroz precizne i specijalizovane metode. Kako bi smo osigurali tačnost rezultata, obično se analizira krvna plazma, gde je koncentracija melatonina do deset puta veća nego u salivi. Iako se melatonin može detektovati i u salivi, što predstavlja neinvazivnu alternativu, naša laboratorija se fokusira na analizu krvi kako bi obezbedila najpreciznije rezultate.

Kako se tumače rezultati?

Rezultati testa za melatonin mogu ukazivati na različite zdravstvene probleme. Na primer, niske vrednosti mogu ukazivati na probleme sa spavanjem, izlaganje elektromagnetnom zračenju ili izlaganje svetlosti. Sa druge strane, povišene vrednosti mogu biti prisutne kod ortostatske hipotenzije, stanja u kojem se krvni pritisak naglo smanjuje kada se osoba brzo podigne iz ležećeg ili sedećeg položaja.

Vrsta uzorka i vreme kada se uzima uzorak

Uzorak: Venska krv

Obrtno vreme: 15 dana

Priprema: Krv se uzima nakon noćnog posta. Ako uzimate steroidne hormone, posavetujte se sa svojim lekarom da li je potrebno privremeno prekinuti terapiju dva dana pre testa.

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu

This site is registered on wpml.org as a development site.