Magnezijum

Put do vašeg dobrog zdravlja počinje u laboratoriji IntroLab.

150,00 rsd

Obrtno Vreme

4h

Uzorkovanje

Vađenje krvi

Kategorija

Biohemija

Mnoge privatne laboratorije Beograd, ukljucujući IntroLab, koriste analizu magnezijum kao pomoć u dijagnostici i praćenju različitih poremećaja koji utiču na balans elektrolita u organizmu. Analiza krvi magnezijum omogućava procenu nivoa ovog minerala, koji može biti snižen ili povećan, što može ukazivati na određene zdravstvene probleme. Uzorak seruma se koristi za mernje nivoa magnezijuma, a dalja analiza rezultata krvi može pružiti bitne informacije o njegovom statusu.

Šta je magnezijum?

Magnezijum je esencijalni mineral koji ima važnu ulogu u brojnim metaboličkim procesima u organizmu. On je ključan za normalno funkcionisanje mišića, nervnog sistema i srca, kao i za održavanje zdravlja kostiju. Biohemijska analiza magnezijum pomaže u otkrivanju potencijalnih neravnoteža i poremećaja u nivou magnezijuma u organizmu.

Analiza krvi magnezijum – Indikacije

Jedan od razloga za ispitivanje nivoa magnezijuma je prisustvo prekomerne neuromuskularne ekscitabilnosti. Takođe, merenje nivoa magnezijuma je indikovano kada se javljaju gastrični i srčani simptomi. Pojavu mišićnih grčeva takođe može pratiti analizu koncentracije ovog minerala.

Tumačenje laboratorijskih analiza krvi magnezijuma

Nedovoljni nivoi magnezijuma u organizmu, poznati kao hipomagnezemija, često su povezani sa poremećajem ravnoteže drugih elektrolita kao što su kalcijum, kalijum i fosfor. Ukoliko se ne reaguje na vreme i ne sprovede odgovarajuća terapija, to može dovesti do srčanih aritmija, spazma koronarnih arterija i potencijalno do smrtnog ishoda.

Povišene vrednosti magnezijuma, poznate kao hipermagnezemija, mogu se javiti iz nekoliko razloga. Jedan od njih je akutno i hronično zatajenje bubrega, gde bubreg ne uspeva efikasno eliminisati višak Mg iz organizma. Takođe, prekomerni unos magnezijuma putem suplemenata ili neadekvatna eliminacija iz organizma može dovesti do njegovih visokih vrednosti. Osim toga, oslobađanje magnezijuma iz intracelularnog prostora može doprineti hipermagnezemiji.

Povišene vrednosti magnezijuma mogu biti povezane i sa određenim zdravstvenim stanjima i poremećajima. Na primer, kod zatajenja bubrega, funkcija bubrega je narušena, što dovodi do akumulacije magnezijuma u organizmu. Takođe, dehidratacija, ozbiljna dijabetička acidoza i Addisonova bolest mogu biti faktori koji doprinose visokim koncentracijama ovog minerala u krvi.

Vrsta uzorka i vreme kada se uzima uzorak

Uzorak: Serum (venska krv)

Obrtno vreme: 4h

Priprema: Posebna priprema nije potrebna.

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu

This site is registered on wpml.org as a development site.