Mačka E1 (Cat Epithelia)

Put do vašeg dobrog zdravlja počinje u laboratoriji IntroLab.

1750,00 rsd

Obrtno Vreme

do 15 dana

Uzorkovanje

Vađenje krvi

Kategorija

Alergologija

Alergija na mačke je uobičajena pojava koja utiče na veliki broj ljudi, izazivajući različite simptome koji mogu ometati svakodnevni život. Ukoliko spadate u populaciju koja pokazuje sumljive simptome u prisustvu ovih životinja, analiza mačka E1 koju nudi IntroLab Laboratorija Beograd vam je na raspolaganju.

Uzroci alergije na mačke

Uprkos ustaljenom mišljenju, alergija na mačke nije uzrokovana dlakom, već proteinima koji se nalaze u peruti (mrtvim ćelijama kože), pljuvački i urinu ovih životinja. Ovi proteini su veoma lepljivi i mogu se naći svuda – na zidovima, nameštaju i drugim površinama u domu. Čak i nakon što mačka nije više prisutna, alergeni mogu izazvati simptome kod alergične osobe i do šest meseci kasnije.

Simptomi alergije na mačke

Simptomi alergije na mačke mogu varirati od blagih do veoma teških i obuvataju:

 • Svrab i oticanje očiju
 • Začepljen nos
 • Kijanje
 • Kašalj
 • Svrab u ustima i grlu
 • Curenje iz nosa i postnazalni kap
 • Kratkoću daha

Kako potvrditi alergiju na mačke?

Radi postavljanja dijagnoze se često koristi analiza mačka E1. Ovaj test traži prisustvo specifičnih IgE antitela koja reaguju na alergene iz proteina peruti mačaka. Testiranje na alergije, uključujući alergo test na mačke, može se obaviti laboratoriji IntroLab na Južnom Bulevaru.

Šta nakon analize mačka E1?

Ako test pokaže prisustvo antitela, to ukazuje na to da vaš imunitet u prisustvu mačaka reaguje alergijski. Važno je razgovarati sa lekarom o rezultatima i o najboljem načinu upravljanja alergijom, što može podrazumevati izbegavanje kontakta sa ovim životinjama ili upotrebu anithistaminika.

Kako izgleda lečenje?

Ako ste alergični na ove životinje, postoji nekoliko opcija za lečenje. Antihistaminici su često prvi izbor jer blokiraju histamine, hemikalije koje izazivaju simptome alergije. Dekongestivi mogu pomoći da se smanji oticanje tkiva u nosnim prolazima i olakša disanje. U nekim slučajevima, lekar može preporučiti imunoterapiju, koja uključuje redovne injekcije kako bi se postepeno povećala tolerancija na alergene.

Takođe, ispiranje nosa fiziološkim rastvorom može pomoći u uklanjanju sluzi i iritansa iz sinusa. Uz to, redovno kupanje mačke može smanjiti količinu sline i proteina Fel d 1 na koži, što može uticati na smanjenje alergena.

Dodatni saveti za smanjenje alergena

 • Izbegavajte grljenje, mazenje ili ljubljenje mačaka.
 • Redovno čistite svoj dom usisivačem sa mikrofilterom.
 • Koristite HEPA vazdušne filtere.
 • Uklonite tepihe i druge površine koje mogu zadržavati dlaku i perut mačke.
 • Redovno usisavajte kako biste uklonili dlake i perut.

Često postavljana pitanja

Postoje li hipoalergijske mačke?

Iako nijedna mačka nije potpuno hipoalergijska, postoje određene rase koje se manje linjaju i mogu biti prihvatljivije za osobe sa alergijom, kao što je na primer Sibirska mačka.

Može li alergija na mačke nestati same od sebe?

U nekim slučajevima, ljudi koji su alergični na mačke u detinjstvu mogu primetiti da im simptomi bivaju slabiji kako stare.

Koliko vremena je potrebno da prođe da perut mačke nestane iz doma?

Ako se uselite u novi dom gde su prethodno živele mačke, može biti potrebno oko 20 do 30 nedelja da se alergeni potpuno uklone iz okruženja.

Može li ishrana pomoći u smanjenju peruti?

Neki vrsta mačije hrane može uticati na smanjenje nivoa alergena u dlaci i peruti, što može uticati na intenzitet simptoma.

Alergija na mačke može biti izazovna, ali postoje načini da se upravlja simptomima i smanji izloženost alergenima. Od lekova do promena u načinu života, važno je pronaći strategiju koja vam najbolje odgovara. Ako imate simptome koji ukazuju na alergiju na mačke, obratite se našoj laboratoriji radi sprovođenja analize mačka E1 i savetovanje kako biste mogli da nastavite sa svojim aktivnostima bez neprijatnih simptoma.

Vrsta uzorka i vreme kada se uzima uzorak

Uzorak: Serum (venska krv)

Obrtno vreme: do 15 dana

Priprema: Posebna priprema nije potrebna

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu

This site is registered on wpml.org as a development site.