Lupus ćelije

Put do vašeg dobrog zdravlja počinje u laboratoriji IntroLab.

650,00 rsd

Obrtno Vreme

1 dan

Uzorkovanje

Vađenje krvi

Kategorija

Imunologija

Analiza lupus ćelija predstavlja dijagnostički test koji se koristi u laboratorijima širom sveta, uključujući renomiranu laboratoriju IntroLab u Beogradu, za otkrivanje prisustva antinuklearnih antitela i procenu autoimune bolesti poznate kao sistemski eritemski lupus.

Šta je to sistemski eritemski lupus?

Sistemski eritemski lupus (lupus) je hronična autoimuna bolest koja može zahvatiti različite organe i tkiva u telu. Lupus ćelije, takođe poznate kao LE ćelije, su prisutne u krvi pacijenata s lupusom. One imaju specifične karakteristike koje se mogu identifikovati pomoću imunološke analize krvi.

Iako simptomi lupusa mogu varirati i zavise od osobe do osobe, neki od uobičajenih su:

  • Intenzivan umor koji ne nestaje ni nakon odmora.
  • Bolovi u zglobovima i mišićima koji mogu biti difuzni ili lokalizovani.
  • Različite vrste kožnih osipa, kao što su crvene mrlje, osetljiva koža, izraženi osip na licu (tzv. leptirasti osip preko nosa i obraza) ili osip na drugim delovima tela.
  • Osetljivost na sunce.
  • Problemi sa bubrezima. Lupus može uticati na bubrege i izazvati simptome kao što su oticanje nogu, povišen krvni pritisak ili promene u urinu.
  • Problemi sa srcem i plućima. Osobe s lupusom se mogu žaliti na bol u grudima, kratkoću daha ili upale srčanih membrana.
  • Problemi sa digestivnim sistemom. Neki od najčešćih su gubitak apetita, mučnina, bol u stomaku ili proliv.
  • Problemi s neurološkim sistemom. U nekim slučajevima, lupus može uticati na centralni nervni sistem i izazvati simptome kao što su glavobolje, depresija, anksioznost ili poremećaji raspoloženja.

Kada se vrši analiza lupus ćelija?

Otkrivanje lupus ćelija može biti od koristi u dijagnostici sistemskog eritemskog lupusa, ali se takođe može koristiti i za praćenje aktivnosti bolesti tokom vremena. Prisustvo ovih ćelija može ukazivati na upalu i autoimunu reakciju koja je karakteristična za ovu bolest.

Kako izgleda analiza?

Naša laboratorija Beograd, vrši analizu lupus ćelija koristeći imunofluorescentnu tehniku. Tokom ovog testa, uzorak krvi pacijenta se tretira sa specifičnim supstancama koje se vežu za antinuklearna antitela. Naravno, ukoliko su ona prisutna. Zatim se uzorak posmatra pod mikroskopom kako bi se utvrdila prisutnost LE ćelija.

Potrebno je napomenuti da analiza lupus ćelija predstavlja samo jedan od dijagnostičkih alata koji se koristi u kombinaciji s kliničkim procenama i drugim laboratorijskim testovima radi dobijanja konačne dijagnoze. Kvalifikovani stručnjaci u IntroLab laboratoriji i lekari sprovode ovu analizu kako bi pružili adekvatnu dijagnostiku i tretman pacijentima kod kojih su prisutni simptomi ove složene autimune bolesti.

Vrsta uzorka i vreme kada se uzima uzorak

Uzorak: Venska krv

Obrtno vreme: 1 dan

Priprema: Posebna priprema nije potrebna. Međutim, potrebno je obavestite svog lekara o svim lekovima i suplementima koje trenutno uzimate, jer neki od njih mogu uticati na rezultate testa.

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu

This site is registered on wpml.org as a development site.