Lupus antikoagulans

Put do vašeg dobrog zdravlja počinje u laboratoriji IntroLab.

1310,00 rsd

Obrtno Vreme

1 dan

Uzorkovanje

Vađenje krvi

Kategorija

Imunologija

Laboratorija IntroLab Beograd pruža analizu lupus antikoagulans. Ovaj test detektuje specifična antitela u plazmi koja su povezana sa različitim zdravstvenim stanjima, uključujući trombozu i neželjene ishode trudnoće.

Šta je Lupus antikoagulans?

Lupus antikoagulans (LA) je specifično antitelo koje se može detektovati u plazmi. Ova antitela su deo šire grupe antifosfolipidnih antitela (aPL), koja su usmerena protiv fosfolipida, esencijalnih komponenti ćelijskih membrana. Interesantno je da su antitela lupus antikoagulansa prvobitno identifikovana kod pacijenata sa sistemskim eritemskim lupusom, odakle potiče i njihov naziv. Međutim, danas se zna da su ova antitela prisutna u širokom spektru bolesti, uključujući one povezane sa trombozom, neželjenim ishodima trudnoće i autoimunim poremećajima. Iako lupus antikoagulans u laboratorijskim uslovima produžava vreme zgrušavanja krvi, ukazujući na tendenciju ka krvarenju, kod pacijenata sa antifosfolipidnim sindromom (APS) često dovodi do tromboze. Ova pojava se naziva lupus antikoagulans paradoks.

Zašto je merenje ovog parametra bitno?

Testiranje na lupus antikoagulans je ključno u različitim medicinskim situacijama. Kod pacijenata sa trombocitopenijom, stanjem koje se odlikuje smanjenim brojem trombocita, testiranje na LA može biti presudno za određivanje optimalne terapije. Takođe, kod pacijenata sa povećanim rizikom od tromboze, testiranje na LA može biti korisno u prevenciji tromboze kroz upotrebu antikoagulanata. Ovim testom se može identifikovati prisustvo antitela koja mogu dovesti do tromboze, čime se omogućava rana intervencija i smanjuje rizik od komplikacija.

Kada je potrebno uraditi ovaj test?

Analiza za lupus antikoagulans se obično preporučuje kada osoba ima simptome ili zdravstveno stanje koje može ukazivati na poremećaj zgrušavanja krvi. To može uključivati:

  • neočekivane krvne ugruške
  • ponovljene pobačaje
  • produženo vreme krvarenja
  • neobjašnjene promene u rezultatima drugih testova koagulacije krvi

Kako se tumače rezultati?

Rezultati testa mogu biti „pozitivni“, „negativni“ ili „granični“. Pozitivan rezultat može ukazivati na prisustvo antitela i potencijalni rizik od stvaranja krvnih ugrušaka. Međutim, važno je naglasiti da pozitivan rezultat ne postavlja definitivnu dijagnozu. Dodatni testovi i medicinski pregledi su neophodni za potvrdu dijagnoze.

Važnost informisanja o lekovima pre testiranja

Preciznost dijagnostičkih testova može biti značajno uticajna upotrebom određenih lekova. Lekovi kao što su oralni kontraceptivi, estrogeni, antibiotici, antipsihotici i antidepresivi mogu potencijalno izazvati lažno pozitivne rezultate. Ovo može dovesti do netačne dijagnoze i neadekvatnog tretmana. Stoga je od suštinske važnosti da pacijenti pruže potpune informacije o svim lekovima koje trenutno koriste svojim lekarima pre nego što se podvrgnu testiranju. Ova informacija omogućava lekarima da adekvatno interpretiraju rezultate testa i donose informisane odluke o daljem tretmanu.

Specifičnosti i podvrste analize

Lupus antikoagulans analiza se može raditi kao deo sveobuhvatne evaluacije koagulacije krvi, uključujući druge testove kao što su testovi za antifosfolipidna antitela. Ponekad, može biti potrebno ponoviti test za lupus antikoagulans nakon 12 nedelja kako bi se potvrdila ili isključila dijagnoza, jer nivoi lupus antikoagulansa mogu varirati tokom vremena.

Vrsta uzorka i vreme kada se uzima uzorak

Uzorak: Venska krv

Obrtno vreme: 1 dan

Priprema: Posebna priprema nije potrebna.

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu

This site is registered on wpml.org as a development site.