Listeria Monocytogenes IgM At

Put do vašeg dobrog zdravlja počinje u laboratoriji IntroLab.

1310,00 rsd

Obrtno Vreme

15 dana

Uzorkovanje

Vađenje krvi

Kategorija

Imunologija

U laboratoriji IntroLab u Beograd, pacijenti mogu obaviti analizu Listeria monocytogenes IgM At, koja je deo bakteriološke serologije. Ova analiza krvi omogućava detekciju antitela klase IgM koja su specifična za bakteriju Listeria monocytogenes, uzročnika bolesti poznate kao listerioza.

Šta je Listeria monocytogenes?

Listeria monocytogenes je gram-pozitivna bakterija koja se može naći u zemlji, vodi i nekim životinjama, kao što su stoka i ptice. Takođe, može biti prisutna u sirovom mleku i proizvodima od sirovog mleka, kao i u sirovom mesu i povrću. Jedna od glavnih karakteristika ove bakterije je njena sposobnost da raste na niskim temperaturama, što znači da se može razmnožavati čak i u hladnjaku.

Listerioza je infektivna bolest koja se može manifestovati na različite načine, u zavisnosti od osobe i dela tela koji je zahvaćen. Simptomi mogu varirati od blagih do teških i mogu uključivati

  • groznicu,
  • bolove u mišićima,
  • povraćanje i/ili
  • dijareju.

Ako infekcija prođe kroz krvotok, može izazvati teže simptome poput

  • glavobolje,
  • ukočenog vrata,
  • konfuzije,
  • gubitka ravnoteže i
  • konvulzija.

Posebno je opasna za trudnice, jer može dovesti do prevremenog porođaja, infekcije novorođenčeta ili čak smrti novorođenčeta.

Osobe sa oslabljenim imunološkim sistemom, starije osobe, trudnice i novorođenčad su posebno osetljive na infekciju ovom bakterijom. Upravo zbog toga je važno preduzeti sve neophodne mere predostrožnosti prilikom pripreme i konzumiranja hrane. Prevencija listerioze uključuje pravilno rukovanje sirovom hranom, temeljno pranje ruku, kao i pravilno čuvanje i pripremu hrane. Posebno je važno izbegavati konzumaciju sirovog mleka i proizvoda od sirovog mleka, kao i nepasterizovanih mekih sireva.

Ukoliko sumnjate da ste konzumirali hranu koja može biti kontaminirana Listeria monocytogenes ili pokazujete simptome listerioze, savetuje se da se odmah obratite lekaru.

Zašto se radi analiza?

Analiza Listeria monocytogenes IgM At se obično preporučuje osobama koje pokazuju simptome listerioze ili su bile izložene potencijalno kontaminiranoj hrani. Antitela klase IgM su rani markera infekcije i obično se pojavljuju nekoliko dana nakon izlaganja bakteriji.

Kako se uzima uzorak za analizu?

Za analizu je potreban uzorak venske krvi. Vađenje krvi je brz i jednostavan postupak koji se obavlja u laboratoriji.

Tumačenje rezultata

Pozitivan rezultat za Listeria monocytogenes IgM At ukazuje na to da je osoba nedavno bila izložena bakteriji i možda ima listeriozu. Međutim, pozitivan rezultat može se javiti i kod osoba koje su prethodno bile izložene bakteriji, ali trenutno nisu bolesne. Negativan rezultat obično ukazuje na to da osoba nije bila izložena bakteriji.

Testovi nalik Listeria monocytogenes IgM At

Pored analize Listeria monocytogenes IgM At, postoje i druge analize iz grupe bakteriološka serologija koje su korisne u dijagnostici infekcije ovom bakterijom. Jedna od njih je upravo Listeria monocytogenes IgG At, koja vam je na raspolaganju u laboratoriji IntroLab.

Vrsta uzorka i vreme kada se uzima uzorak

Uzorak: Serum (venska krv)

Obrtno vreme: 15 dana

Priprema: Posebna priprema nije potrebna.

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu

This site is registered on wpml.org as a development site.