Listeria Monocytogenes IgG At

Put do vašeg dobrog zdravlja počinje u laboratoriji IntroLab.

1310,00 rsd

Obrtno Vreme

15 dana

Uzorkovanje

Vađenje krvi

Kategorija

Imunologija

Kada govorimo o bakterijskim infekcijama koje mogu imati ozbiljne posledice po zdravlje, jedna od njih je svakako infekcija izazvana bakterijom Listeria monocytogenes. Ova bakterija je fakultativno anaerobna i ima sposobnost da živi unutar ćelija. Široko je rasprostranjena u okolini i predstavlja važan patogen koji se prenosi hranom. Posebno je opasna za osobe sa oslabljenim imunim sistemom, starije osobe i trudnice. U slučaju trudnica, stopa smrtnosti fetusa može biti i do 45%. Kod osoba sa oslabljenim imunitetom može dovesti do meningitisa, infekcije centralnog nervnog sistema ili teške bakterijemije. U laboratoriji IntroLab, koja se nalazi u Beogradu, možete obaviti analizu krvi koja detektuje antitela klase IgG na Listeria monocytogenes. Analiza Listeria monocytogenes IgG At se bazira na aglutinaciji, odnosno slepljivanju čestica, i daje informaciju o tome da li je osoba bila izložena ovoj bakteriji u prošlosti i da li je razvila imunološki odgovor na nju.

Zašto je važno obaviti Listeria monocytogenes IgG At?

Detekcija IgG antitela na Listeria monocytogenes može pomoći u dijagnostikovanju infekcije, posebno kod osoba koje imaju simptome koji ukazuju na listeriozu, ali kod kojih se bakterija ne može izolovati iz uzoraka. Takođe, ova analiza može biti korisna u epidemiološkim istraživanjima kako bi se utvrdilo širenje infekcije u određenoj populaciji.

Šta je to listerioza?

Listerioza je bakterijska infekcija uzrokovana bakterijom po imenu Listeria monocytogenes. Ova bakterija se može naći u zemlji, vodi i nekim životinjama, uključujući stoku i ptice. Može takođe biti prisutna u sirovom mleku i proizvodima od sirovog mleka, kao i u sirovom mesu i povrću.

Prenos i izloženost

Ljudi se obično zaraze konzumiranjem kontaminirane hrane. Na primer, nepasterizovani mlečni proizvodi, sirovo meso i nepripremljeno povrće su česti izvori infekcije. Pored toga, listerioza može biti preneta sa majke na fetus tokom trudnoće ili na novorođenče tokom porođaja.

Rizik od infekcije Listeria monocytogenes bakterijom

Dok svako može da se zarazi listeriozom, neke grupe su posebno osetljive. To uključuje trudnice, novorođenčad, starije osobe i osobe sa oslabljenim imunim sistemom. Kod ovih osetljivih grupa, listerioza može dovesti do ozbiljnih komplikacija ili čak smrti. Listerioza je posebno opasna zbog svoje sposobnosti da pređe kroz intestinalni zid, uđe u krvotok i dospe do mozga, uzrokujući meningitis. Takođe može izazvati infekcije u drugim delovima tela, kao što su kosti ili zglobovi.

Simptomi listerioze

Simptomi listerioze mogu se razlikovati u zavisnosti od osobe i dela tela koji je zahvaćen. Evo nekoliko tipičnih simptoma koji se mogu javiti:

  • Simptomi slični gripu: Uključujući groznicu, drhtavicu, bol u mišićima, umor i mučninu. Ovi simptomi su često blagi i mogu se pojaviti nekoliko dana nakon konzumiranja kontaminirane hrane.
  • Gastrointestinalni simptomi: Mučnina, povraćanje, dijareja i bol u stomaku.
  • Simptomi kod novorođenčadi: Bebe mogu biti rođene sa listeriozom ako je majka bila inficirana tokom trudnoće. Simptomi kod novorođenčadi mogu uključivati slab apetit, letargiju, groznicu, povraćanje, otežano disanje, i osip ili čvorići na koži.
  • Simptomi kod osoba sa oslabljenim imunim sistemom: Kod osoba sa oslabljenim imunitetom, listerioza može izazvati ozbiljnije komplikacije kao što su meningitis (upala moždanih ovojnica) ili encefalitis (upala mozga). Simptomi mogu uključivati glavobolju, ukočen vrat, konfuziju, gubitak ravnoteže, konvulzije i oslabljenu koordinaciju.
  • Simptomi kod trudnica: Iako trudnice obično imaju blage simptome slične gripu, infekcija može dovesti do prevremenog porođaja, pobačaja, mrtvorođenčeta ili teške infekcije kod novorođenčeta.

Ako sumnjate da ste konzumirali hranu koja može biti kontaminirana Listeria monocytogenes i imate neki od navedenih simptoma, odmah se obratite svom lekaru. Listerioza se može efikasno lečiti antibioticima ako se dijagnostikuje na vreme.

Prevencija

Da bi se smanjio rizik od listerioze, preporučuje se izbegavanje konzumiranja sirovih mlečnih proizvoda, pravilno pranje povrća pre konzumacije, termička obrada mesa na odgovarajućoj temperaturi i pridržavanje osnovnih higijenskih mera prilikom pripreme hrane.

Kako se tumače rezultati analize?

Prisustvo IgG antitela na Listeria monocytogenes ukazuje na to da je osoba bila izložena ovoj bakteriji u prošlosti. Međutim, važno je napomenuti da prisustvo antitela ne mora nužno značiti da osoba trenutno ima aktivnu infekciju. Uvek je preporučljivo konsultovati se sa lekarom koji će uzeti u obzir sve kliničke simptome i druge laboratorijske nalaze kako bi postavio tačnu dijagnozu.

Testovi nalik na Listeria monocytogenes IgG At

Pored analize Listeria monocytogenes IgG At, u laboratoriji IntroLab možete obaviti i druge analize koje pripadaju grupi bakteriološka serologija, poput Listeria monocytogenes IgM At.

Vrsta uzorka i vreme kada se uzima uzorak

Uzorak: Serum (venska krv)

Obrtno vreme: 15 dana

Priprema: Posebna priprema nije potrebna.

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu

This site is registered on wpml.org as a development site.