LH

Put do vašeg dobrog zdravlja počinje u laboratoriji IntroLab.

750,00 rsd

Obrtno Vreme

8h

Uzorkovanje

Vađenje krvi

Kategorija

Imunohemija

Luteinizirajući hormon LH se analizira u laboratoriji IntroLab u Beogradu, koja je specijalizovana za analizu hormona i laboratorijsku dijagnostiku.

Šta je Luteinizirajući hormon?

Luteinizirajući hormon je jedan od važnih hormona koji se nalazi u organizmu i ima značajnu ulogu u regulaciji reproduktivnog sistema. Ovaj hormon se proizvodi u prednjem delu hipofize, male žlezde smeštene u mozgu. LH je esencijalan za normalno funkcionisanje reproduktivnih organa kod muškaraca i žena.

Zašto se određuje LH?

LH analiza se koristi kao dijagnostički alat za procenu reproduktivne funkcije i identifikaciju mogućih poremećaja u hormonskom balansu. Ovaj test se preporučuje osobama koje imaju problema s plodnošću, poremećajima menstrualnog ciklusa, neredovnom ovulacijom ili sumnjaju na sindrom policističnih jajnika. Takođe, LH se može meriti kod muškaraca radi procene proizvodnje spermatozoida i funkcije testisa.

Referentne vrednosti

Normalne vrednosti LH mogu varirati u zavisnosti od pola, starosti i faze menstrualnog ciklusa kod žena. Uobičajeno, kod žena u reproduktivnom periodu, vrednosti LH su niske tokom prvog dela ciklusa, dok se povećavaju tokom ovulacije i postaju visoke. Kod muškaraca, nivo LH je obično stabilan i manje varira.

Kada se ispituje?

LH analiza se obično vrši u određenim fazama menstrualnog ciklusa kod žena, kako bi se pravilno tumačili rezultati. Uzorak krvi se obično uzima iz vene, a vreme uzimanja uzorka zavisi od cilja testiranja i specifičnih okolnosti svakog pacijenta. Važno je da se pridržavate uputstava lekara ili laboratorijskog tehničara o pravilnom vremenu uzimanja uzorka.

Snižene vrednosti

Snižene vrednosti luteinizirajućeg hormona mogu ukazivati na određene zdravstvene probleme ili disfunkciju hipofize. Neki od mogućih uzroka sniženih vrednosti LH uključuju sindrom policističnih jajnika (PCOS), stres, nisku telesnu težinu ili ekstremno intenzivan fizički trening. Snižene vrednosti LH mogu dovesti do poremećaja u ovulaciji, nepravilnih menstrualnih ciklusa ili smanjene proizvodnje estrogena ili progesterona kod žena.

Povišene vrednosti

Povišene vrednosti luteinizirajućeg hormona mogu ukazivati na različite stanja ili poremećaje u organizmu. Kod žena, povišene vrednosti luteinizirajućeg hormona mogu biti povezane s nedostatkom ovulacije, sindromom preranog otkazivanja jajnika ili menopauzom. Kod muškaraca, povišene vrednosti mogu biti znak smanjene produkcije testosterona ili problema sa funkcijom testisa. Dodatno ispitivanje i tumačenje rezultata je obično potrebno kako bi se postavila tačna dijagnoza.

Priprema za analizu

Pre uzimanja uzorka krvi za analizu luteinizirajućeg hormona, važno je pridržavati se uputstava koje ste dobili od svog lekara ili laboratorijskog tehničara. U nekim slučajevima, može biti potrebno određeno vreme posta pre uzorkovanja krvi. Takođe, važno je obavestiti zdravstvenog radnika o svim lekovima ili dodacima ishrani koje uzimate, jer neki od njih mogu uticati na rezultate analize.

Vrsta uzorka i vreme kada se uzima uzorak

Uzorak: Venska krv

Obrtno vreme: 8h

Priprema: U slučaju žena, uzimanje uzorka krvi za analizu luteinizirajućeg hormona LH se preporučuje u određenim fazama menstrualnog ciklusa. Nije potrebna posebna priprema, ali je poželjno da se uzimanje uzorka obavi između obroka.

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu

This site is registered on wpml.org as a development site.