Leptospira IgG At

Put do vašeg dobrog zdravlja počinje u laboratoriji IntroLab.

3050,00 rsd

Obrtno Vreme

15 dana

Uzorkovanje

Vađenje krvi

Kategorija

Imunologija

U savremenoj medicinskoj praksi, pravovremena dijagnostika igra ključnu ulogu u identifikaciji i lečenju različitih bolesti. Jedna od analiza koja je postala neophodna u detekciji određenih bakterijskih infekcija je analiza Leptospira IgG At. Ova analiza omogućava detekciju antitela na bakteriju Leptospira, uzročnika bolesti poznate kao leptospiroza. U IntroLab laboratoriji, koja se nalazi u srcu Beograda, pacijenti mogu obaviti ovu, kao i mnoge druge analize iz grupe bakteriološka serologija, uz pomoć stručnog i iskusnog tima koji je posvećen pružanju najkvalitetnijih usluga i preciznih rezultata.

Šta je to leptospiroza?

Leptospiroza, poznata i kao Weilov sindrom, predstavlja verovatno najrasprostranjeniju zoonozu na svetu. Uzrokovana je infekcijom spirohetama roda Leptospira i utiče kako na ljude, tako i na širok spektar životinjskih domaćina. Bolest je sezonska, sa najvišim incidencijama u umerenim regionima tokom leta ili jeseni. U toplim klimatskim uslovima, više slučajeva se javlja tokom kišne sezone, ali brzo isušivanje tokom narednih sezona otežava preživljavanje mikroorganizama.

Prirodni rezervoar za patogen Leptospira interrogans uključuje glodare, ali i razne domaće životinje poput svinja, goveda i pasa. Spirohete zauzimaju lumen bubrežnih tubula kod svog prirodnog domaćina i izlučuju se putem urina. Prenos Leptospire može se dogoditi kada ljudi dođu u kontakt, direktno ili indirektno, sa urinom zaraženih životinja ili sa okolinom kontaminiranom urinom. Spirohete mogu ući u krvotok kroz posekotine na koži ili sluznicama tokom kontakta sa zemljom, vegetacijom i kontaminiranom vodom, rukovanjem zaraženim životinjskim tkivima, kao i konzumacijom kontaminirane hrane i vode. Veoma retko dolazi do prenosa spiroheta s osobe na osobu.

Klinička manifestacija leptospiroze je dvofazna, sa akutnom ili septičkom fazom koja traje otprilike nedelju dana, a zatim sledi imunološka faza, koju karakteriše produkcija antitela i izlučivanje Leptospire putem urina. Većina komplikacija leptospiroze nastaje kada se Leptospira lokalizuje u tkivima tokom imunske faze koja se javlja u drugoj nedelji bolesti. Klasični Weilov sindrom predstavlja samo najozbiljniju manifestaciju bolesti i karakteriše ga:

  • žutica
  • otkazivanje bubrega
  • krvarenje i
  • miokarditis sa aritmijama.

Zašto se radi analiza?

Analiza Leptospira IgG At se koristi za laboratorijsku dijagnostiku i praćenje leptospiroze. Rezultati laboratorijskih testova predstavljaju najvažniji parametar za dijagnozu i praćenje svih patoloških stanja. Tačna interpretacija laboratorijskih rezultata omogućava lekaru da razlikuje „zdravo“ od „obolelo“. Vaš lični lekar treba da vam objasni značaj vaših testnih rezultata.

Proces uzorkovanja

Za analizu Leptospira IgG At potreban je uzorak krvi koji se uzima iz vene na ruci. Preporučuje se da pacijent bude natašte pre vađenja krvi. Proces vađenja krvi je brz i traje samo nekoliko minuta. Nakon što je vađenje krvi obavljeno, uzorak se šalje u laboratoriju za analizu.

Tumačenje rezultata

Pozitivan rezultat može ukazivati na prisustvo antitela na Leptospira, što može značiti da je osoba bila izložena ovoj bakteriji. Međutim, tumačenje rezultata treba da obavi stručnjak uzimajući u obzir kliničku sliku pacijenta i druge relevantne informacije.

Srodne analize

Osim Leptospira IgG At, u IntroLab laboratoriji je moguće je obaviti i serološki test na prisustvo Leptospira IgM At.

Vrsta uzorka i vreme kada se uzima uzorak

Uzorak: Serum (venska krv)

Obrtno vreme: 15 dana

Priprema: Posebna priprema nije potrebna.

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu

This site is registered on wpml.org as a development site.