Leishmania At

Put do vašeg dobrog zdravlja počinje u laboratoriji IntroLab.

2350,00 rsd

Obrtno Vreme

15 dana

Uzorkovanje

Vađenje krvi

Kategorija

Imunologija

Kada se spomene parazitološka serologija, mnogi odmah pomisle na različite parazitske infekcije koje mogu da zahvate ljudski organizam. Jedna od takvih infekcija je i lajšmanijaza, izazvana protozoama iz roda Leishmania. U laboratoriji IntroLab u Beogradu, nudimo analizu Leishmania At, koja je ključna za dijagnostikovanje ove bolesti.

Šta je lajšmanijaza?

Lajšmanijaza je bolest izazvana protozoama parazitima iz roda Leishmania. Ovi paraziti prenose se ubodom zaraženih ženskih peščanih muva, poznatih kao flebotomine. Bolest pogađa neke od najsiromašnijih ljudi na svetu i povezana je s pothranjenošću, premeštanjem stanovništva, lošim stambenim uslovima, slabim imunim sistemom i nedostatkom finansijskih resursa. Procenjuje se da se godišnje javlja između 700 000 i 1 milion novih slučajeva. Samo mali deo onih koji su zaraženi parazitima koji izazivaju lajšmanijazu će na kraju razviti bolest.

Simptomi i oblici bolesti

Lajšmanijaza se može manifestovati na različite načine, u zavisnosti od specifične vrste Leishmania parazita i od imunog odgovora osobe. Međutim, postoje tri glavna oblika bolesti i to:

  • Kožna lajšmanijaza: Ovo je najčešći oblik. Karakteriše je pojava čireva na koži koji mogu biti bolni ili bezbolni. Ovi čirevi se obično pojavljuju na mestu uboda muve i mogu ostaviti ožiljke nakon što zacele.
  • Sluzokožna lajšmanijaza: Ovaj oblik bolesti utiče na sluzokožu nosa, usta i grla. Može dovesti do ozbiljnih oštećenja, uključujući delimični ili potpuni gubitak nosa.
  • Visceralna lajšmanijaza(kala-azar): Ovo je najteži oblik bolesti i utiče na unutrašnje organe, posebno slezinu, jetru i koštano srž. Simptomi uključuju visoku temperaturu, gubitak težine, oticanje slezine i jetre, i anemiju. Ako se ne leči, može biti smrtonosan.

Dijagnostika i tretman

Dijagnoza lajšmanijaze se obično postavlja na osnovu kliničkih simptoma, epidemioloških podataka i laboratorijskih testova, kao što je analiza Leishmania At. Pored seroloških testova, mogu se koristiti i direktni mikroskopski pregledi, kultura i molekularne tehnike. Terapija zavisi od oblika bolesti i obuhvata različite lekove.

Značaj rane dijagnostike

Rana dijagnostika lajšmanijaze je ključna za efikasno lečenje i sprečavanje komplikacija. Ako sumnjate da ste možda bili izloženi Leishmania parazitu ili imate simptome koji ukazuju na ovu bolest, važno je da se što pre obratite lekaru i obavite potrebne analize.

Rizici i prevencija

Lajšmanijaza, kao što je već pomenuto, se prenosi ubodom zaraženih peščanih muva. Ove muve su najaktivnije za vreme sumraka, noći i zore, dok su tokom dana obično neaktivne. Zaražene muve se često nalaze u tropskim i suptropskim regionima, ali i u nekim delovima južne Evrope.

Rizici:

  • Putovanja u endemska područja: Osobe koje putuju ili rade u regionima gde je lajšmanijaza česta, posebno u ruralnim oblastima, imaju povećan rizik od infekcije.
  • Slab imuni sistem: Osobe sa oslabljenim imunitetom, bilo zbog bolesti ili terapije, mogu biti podložnije razvoju simptoma bolesti nakon izlaganja parazitu.
  • Stanovanje blizu šuma: Peščane muve često obitavaju u šumama ili tamnim, vlažnim mestima. Osobe koje žive blizu ovakvih područja mogu biti izloženije riziku od uboda.

Prevencija:

  • Zaštita od uboda muva: Korišćenje repelenata, nošenje odeće dugih rukava i nogavica, kao i upotreba mreža za komarce može smanjiti rizik od uboda.
  • Izbegavanje aktivnosti u sumrak i zoru: Ako ste u endemskom području, izbegavajte boravak napolju tokom vremena kada su muve najaktivnije.
  • Informisanje o rizicima: Pre putovanja u područja gde je lajšmanijaza čest, informišite se o rizicima i preduzmite neophodne mere predostrožnosti.

Kako se uzima uzorak za analizu Leishmania At?

Za analizu Leishmania At potreban je uzorak krvi. Proces vađenja krvi je brz i jednostavan. U laboratoriji Beograd, stručnjaci koriste sterilne igle za uzimanje uzorka, čime se osigurava da je postupak bezbedan i higijenski. Nakon vađenja, uzorak se šalje na analizu kako bi se utvrdilo prisustvo antitela na uzročnika bolesti.

Tumačenje rezultata analize Leishmania At

Rezultati analize Leishmania At mogu pokazivati pozitivan ili negativan odgovor na prisustvo antitela. Pozitivan rezultat ukazuje na to da je osoba bila izložena ovom parazitu, dok negativan rezultat ukazuje na to da antitela nisu prisutna u krvi.

Vrsta uzorka i vreme kada se uzima uzorak

Uzorak: Serum (venska krv)

Obrtno vreme: 15 dana

Priprema: Posebna priprema nije potrebna.

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu

This site is registered on wpml.org as a development site.