Legionella Pneumophila IgM At

Put do vašeg dobrog zdravlja počinje u laboratoriji IntroLab.

2760,00 rsd

Obrtno Vreme

15 dana

Uzorkovanje

Vađenje krvi

Kategorija

Imunologija

Laboratorija Beograd, IntroLab, kao jedna od vodećih ustanova u oblasti dijagnostike, pruža niz testova iz grupe bakteriološka serologija koji pomažu lekarima da postave tačne dijagnoze i pruže najbolju moguću negu pacijentima. Jedna od ključnih analiza koju laboratorija nudi je testiranje na antitela klase IgM prema bakteriji Legionella pneumophila, uzročniku legionarske bolesti. Legionella pneumophila IgM At analiza je od suštinskog značaja za rano otkrivanje infekcije i pruža dragocene informacije koje mogu biti ključne za pravilno lečenje pacijenata.

Šta je Legionella pneumphila?

Legionella pneumophila je aerobna, Gram-negativna bakterija koja je fakultativno intracelularna. Ova bakterija se prirodno nalazi u svežim vodenim sredinama širom sveta i može izazvati respiratornu bolest poznatu kao legionarska bolest. Legionella je prvi put identifikovana nakon izbijanja upale pluća među članovima Američke legije 1976. godine u hotelu u Philadelphiji.

Postoji više od 50 različitih vrsta unutar roda Legionella, ali L. pneumophila je uzročnik približno 90% slučajeva legionarske bolesti. Ova bakterija se razmnožava na temperaturama između 25 i 42°C, sa optimalnom temperaturom rasta od 35°C. Legionella raste u stajaćim vodama u prirodnom okruženju, ali i u veštačkim sistemima poput rashladnih tornjeva, kondenzatora, sistema za toplu i hladnu vodu, bazena i spa centara. Ovi sistemi takođe omogućavaju stvaranje aerosola i kapljica putem kojih se mikroorganizam raspršuje u atmosferu. Legionarska bolest može se javiti nakon udisanja aerosola koji sadrže bakteriju Legionella ili nakon konzumiranja zaražene vode.

Simptomi legionarske bolesti

Legionarska bolest je oblik upale pluća uzrokovan bakterijom Legionella pneumophila. Ova bolest može varirati od blage do teške i može čak biti fatalna ako se ne leči pravovremeno. Simptomi se obično razvijaju 2 do 10 dana nakon izlaganja bakteriji i mogu uključivati:

 • Visoka temperatura, groznica i drhtavica: Ovo su često prvi simptomi koji se javljaju.
 • Kašalj: Suvi kašalj koji može postati produktivan, sa prisustvom sluzi ili, ređe, krvi.
 • Bol u grudima
 • Kratak dah
 • Glavobolja
 • Bolovi u mišićima
 • Umor
 • Gastrointestinalni simptomi: To uključuje mučninu, povraćanje i dijareju.
 • Mentalna konfuzija: Starije osobe ili osobe sa oslabljenim imunološkim sistemom mogu doživeti konfuziju ili dezorijentaciju.

Vredno je napomenuti da postoji blaga forma legionarske bolesti poznata kao pontijak groznica. Simptomi pontijak groznice su slični simptomima gripa i obično uključuju groznicu, bolove u mišićima i glavobolju, ali bez upale pluća. Ovi simptomi obično počinju 24 do 48 sati nakon izlaganja bakteriji i obično traju manje od nedelju dana.

Ako osoba sumnja da ima legionarsku bolest, posebno ako je bila u okruženju gde postoji rizik od izloženosti bakteriji Legionella, trebalo bi odmah da potraži medicinsku pomoć. Rana dijagnoza i lečenje su ključni za uspešan oporavak od ove bolesti.

Kada se javljaju Legionella pneumophila IgM At?

IgM antitela su prva linija odbrane imunog sistema kada je telo izloženo novom patogenu. U kontekstu infekcije L. pneumophila, IgM antitela se obično pojavljuju unutar prvih nedelja nakon izloženosti bakteriji i ukazuju na nedavnu ili akutnu infekciju.

Značaj testiranja na IgM antitela protiv Legionella pheumophila

Testiranje na antitela klase IgM prema Legionella pneumophila je od suštinskog značaja za rano otkrivanje i lečenje legionarske bolesti. Rana dijagnoza može pomoći u sprečavanju komplikacija i poboljšanju ishoda lečenja. Osim toga, identifikacija izvora infekcije može pomoći u sprečavanju daljeg širenja bolesti.

Proces uzorkovanja

Za analizu je potreban uzorak venske krvi. Procedura je standardna i slična većini drugih testova krvi. Medicinska sestra ili tehničar će sterilno očistiti područje na vašoj ruci i postaviti elastičnu traku oko gornjeg dela ruke kako bi vene bile vidljivije i lakše dostupne. Nakon toga, igla se ubacuje u venu kako bi se izvršilo vađenje krvi, a krv se skuplja u epruveti. Nakon uzimanja uzorka, mesto uboda se čisti i stavlja se flaster.

Tumačenje rezultata analize na prisustvo IgM antitela na bakteriju Legionella pneumophila

Rezultati testa mogu biti pozitivni, negativni ili neodređeni:

 • Pozitivan rezultat: Ukazuje na prisustvo IgM antitela prema Legionella pneumophila u krvi, što može značiti da ste nedavno bili izloženi bakteriji i da imate aktivnu infekciju.
 • Negativan rezultat: Ne ukazuje na prisustvo IgM antitela, što znači da verovatno nemate aktivnu infekciju.
 • Neodređeni rezultat: U nekim slučajevima, rezultati mogu biti nejasni. U tom slučaju, lekar može preporučiti dodatno testiranje ili ponovno testiranje nakon određenog vremenskog perioda.

Srodne analize

Osim analize na prisustvo Legionella pneumophila IgM At, postoje i druge analize koje se mogu koristiti za dijagnozu ili praćenje infekcije Legionella pneumophila, poput Legionella pneumophila IgG At i uzgoj Legionella pneumophila bakterije iz sputuma.

Vrsta uzorka i vreme kada se uzima uzorak

Uzorak: Serum (venska krv)

Obrtno vreme: 15 dana

Priprema: Posebna priprema nije potrebna.

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu

This site is registered on wpml.org as a development site.