Legionella Pneumophila IgG At

Put do vašeg dobrog zdravlja počinje u laboratoriji IntroLab.

2760,00 rsd

Obrtno Vreme

15 dana

Uzorkovanje

Vađenje krvi

Kategorija

Imunologija

Legionella pneumophila je bakterija koja je odgovorna za bolest poznatu kao legionarska bolest. Ova bolest je oblik upale pluća i može biti potencijalno opasna po život ako se ne leči pravilno. Analiza Legionella pneumophila IgG At je specifičan test krvi koji detektuje antitela usmerena protiv ove bakterije. U laboratoriji Beograd, po imenu IntroLab, pacijenti mogu obaviti ovu analizu. Na taj način mogu saznati da li su bili izloženi ovoj bakteriji.

Detaljnije o L. pneumophila

Legionella pneumophila je bakterija koja je glavni uzročnik legionarske bolesti, ozbiljne i ponekad smrtonosne forme upale pluća. Otkrivena je nakon izbijanja epidemije među učesnicima Američke legije u Filiadelfiji 1976. godine, odakle je i dobila ime.

Ova bakterija se prirodno nalazi u svežoj vodi, poput jezera i reka. Međutim, ona može postati problem kada se razmnožava u sistemima za vodu u zgradama, kao što su klima uređaji, rashladni tornjevi, sistemi za toplu vodu i tuševi. Kada se voda iz ovih sistema raspršuje u vazduh, male kapljice koje sadrže bakterije mogu biti udahnute, što može dovesti do infekcije.

Legionella pneumophila je posebno opasna jer se može razmnožavati unutar ameba u vodenim sistemima. Ovo je štiti od mnogih dezinfekcionih sredstava. Kada se amebe koje sadrže bakterije udahnu, bakterije se oslobađaju i mogu inficirati ljudske plućne ćelije.

Infekcija ovom bakterijom može dovesti do dva različita stanja: legionarske bolesti, teže forme upale pluća koja može biti fatalna, i pontijak groznice, blaže bolesti slične gripu koja se obično sama povlači. Legionarska bolest se može lečiti antibioticima. Međutim, važno je da se dijagnostikuje što je ranije moguće kako bi se započelo lečenje.

Rizici i komplikacije legionarske bolesti

Legionarska bolest je ozbiljna infekcija koja može dovesti do niza komplikacija ako se ne leči pravovremeno. Osim upale pluća, bolest može izazvati i druge simptome i komplikacije, poput:

  • Respiratornih komplikacije: Osim upale pluća, infekcija može dovesti do akutnog respiratornog distres sindroma (ARDS). Ovo stanje koje može biti fatalno ako se ne leči pravilno.
  • Oštećenja bubrega: Legionella pneumophila može izazvati oštećenje bubrega, što može dovesti do akutne bubrežne insuficijencije.
  • Sepse
  • Neuroloških komplikacije: U nekim slučajevima, legionarska bolest može izazvati neurološke simptome poput konfuzije, dezorijentacije ili čak encefalitisa.

Zbog čega se radi analiza Legionella Pneumophila IgG At?

  • Dijagnostika legionarske bolesti: Ako je osoba nedavno imala simptome upale pluća, a postoji sumnja na izloženost Legionelli, ova analiza može pomoći u potvrđivanju dijagnoze.
  • Praćenje izloženosti: Osobe koje su bile izložene izvorima vode zaraženim Legionellom, poput rashladnih tornjeva ili sistema za klimatizaciju, bi trebalo da se podrvgnu testiranju kako bi se utvrdilo da li su razvile antitela protiv bakterije.
  • Epidemiološka istraživanja: U slučaju izbijanja epidemije legionarske bolesti, ova analiza može pomoći zdravstvenim radnicima da identifikuju izvor infekcije i preduzmu odgovarajuće mere.
  • Procena efikasnosti lečenja: Kod pacijenata koji su lečeni zbog legionarske bolesti, ovaj test može pomoći lekarima da procene efikasnost terapije.

Kada se javljaju antitela IgG klase protiv Legionella pneumophila bakterije?

Antitela klase IgG (imunoglobulin G) su specifična vrsta antitela koja se razvija kao odgovor na infekciju ili izloženost određenim patogenima, uključujući bakteriju Legionella pneumophila.

Kod infekcije L. pneumophila, antitela klase IgG obično počinju da se razvijaju nakon 2 do 3 nedelje od početka simptoma. Međutim, vrhunac titra antitela obično se postiže tek nakon 3 do 6 meseci od početka infekcije. Ova antitela mogu ostati povišena godinama nakon izlaganja ili infekcije. Ovo ih čini korisnim markerom za prethodnu izloženost bakteriji.

Vredno je napomenuti da prisustvo IgG antitela samo po sebi ne ukazuje nužno na aktivnu infekciju. Moguće je da osoba koja je prethodno bila izložena bakteriji i razvila antitela, ali trenutno nema aktivnu infekciju, i dalje ima detektibilne nivoe IgG antitela. Zbog toga je važno kombinovati rezultate seroloških testova, poput onog na prisustvo Legionella pneumophila IgM At, s kliničkim nalazima i drugim dijagnostičkim metodama kako bi se postavila tačna dijagnoza.

Vađenje krvi

Za ovu analizu potrebno je uzeti uzorak krvi. On se potom analizira u laboratoriji kako bi se detektovala prisutnost antitela protiv Legionella pneumophila. Procedura vađenja krvi je brza i jednostavna. Nakon što se krv uzme, šalje se u laboratoriju, gde se vrši bakteriološka serologija kako bi se utvrdila prisutnost antitela klase IgG.

Tumačenje rezultata analize na prisustvo Legionella pneumophilia IgG antitela

Rezultati analize Legionella Pneumophila IgG At mogu biti pozitivni, negativni ili neodređeni. Pozitivan rezultat ukazuje na to da osoba ima antitela protiv Legionella pneumophila, što može značiti da je bila izložena bakteriji ili da je trenutno inficirana. Negativan rezultat ukazuje na to da osoba nema antitela i verovatno nije bila izložena bakteriji. Neodređeni rezultati zahtevaju dalje testiranje. U svakom slučaju, važno je konsultovati se sa lekarom kako biste pravilno interpretirali rezultate i odlučili o daljim koracima u dijagnostici ili lečenju.

Vrsta uzorka i vreme kada se uzima uzorak

Uzorak: Serum (venska krv)

Obrtno vreme: 15 dana

Priprema: Posebna priprema nije potrebna.

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu

This site is registered on wpml.org as a development site.