La/SSB At

Put do vašeg dobrog zdravlja počinje u laboratoriji IntroLab.

1600,00 rsd

Obrtno Vreme

1 dan

Uzorkovanje

Vađenje krvi

Kategorija

Imunologija

Među svojim testovima laboratorija IntroLab u Beogradu, nudi i La/SSB At analizu. Ova analiza je precizan dijagnostički postupak dizajniran da otkrije specifična antitela, u krvotoku pacijenta.

Šta su Anti La /SSB antitela?

Anti-La /SSB antitela su proteini koje proizvodi imunološki sistem kao odgovor na određene sopstvene ćelije organizma, naročito one koje sadrže protein poznat kao La/SSB. U normalnim okolnostima, imunološki sistem čuva naše zdravlje identifikovanjem i uništavanjem stranih tela kao što su bakterije i virusi. Međutim, u određenim situacijama, imunološki sistem može pogrešno identifikovati sopstvene ćelije kao strane, što dovodi do produkcije antitela koja napadaju te ćelije. Anti-La/SSB antitela su jedan od tih autoantitela, i njihovo prisustvo može ukazivati na postojanje autoimune bolesti.

Kada je potrebno uraditi La/SSB At test?

La/SSB At test se obično naručuje kada pacijent pokazuje simptome koji su karakteristični za SLE ili Sjogrenov sindrom. To može uključiti:

  • umor
  • osip
  • artritis
  • suve oči i usta
  • otečenost i bol u zglobovima
  • otežano disanje
  • poteškoće sa koncentracijom

Vaš lekar će, na osnovu vaših simptoma i medicinske istorije, odlučiti da li je ovaj test neophodan.

Kako se tumače rezultati?

Rezultati analize se obično prikazuju kao pozitivni ili negativni. Pozitivan rezultat ukazuje na prisustvo Anti-La/SSB antitela u krvi, što može ukazivati na autoimunu bolest. Međutim, važno je naglasiti da pozitivan rezultat ne mora nužno značiti da osoba ima bolest, jer se antitela mogu detektovati i kod zdravih ljudi, posebno starijih. Takođe, neki ljudi sa SLE ili Sjogrenovim sindromom mogu imati negativne rezultate. Zbog toga se ovaj test obično koristi u kombinaciji sa drugim testovima i kliničkim nalazima za postavljanje definitivne dijagnoze.

Specifičnosti i podvrste analize

Ova analiza obično se radi kao deo panela antinuklearnih antitela (ANA), koji testira prisustvo različitih autoantitela u krvi. ANA test je prvi korak u dijagnostikovanju autoimunih bolesti, a uključuje i otkrivanje Anti-La/SSB antitela. Ipak, postoje situacije kada se može zahtevati posebna analiza samo za Anti-La/SSB antitela. To obično biva potrebno kada su simptomi jasno usmereni ka specifičnim bolestima koje su povezane sa ovim antitelima, kao što su Sjogrenov sindrom i sistemski lupus eritematozus, ili kada postoji sumnja na ove bolesti uprkos negativnom ANA testu.

Konkretno, postoje dve vrste Anti-La/SSB antitela:

  • anti-La/SSB (Ro) 
  • anti-La/SSB (La)

Svako od ovih antitela je povezano sa određenim autoimunim stanjima, iako oba mogu biti prisutna kod istih bolesti. Analiza se može specifično usmeriti na jedno od ovih antitela, ili obuhvatiti oboje.

Vrsta uzorka i vreme kada se uzima uzorak

Uzorak: Venska krv

Obrtno vreme: 1 dan

Priprema: Posebna priprema nije potrebna.

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu

This site is registered on wpml.org as a development site.