Da li su krvni ugrušci tokom menstruacije razlog za brigu?

Intenzitet menstrualnog krvarenja se razlikuje od žene do žene, pa i od meseca do meseca. Dok jedne “one dane“ provode potpuno bezbrižno, u aktivnostima koje inače obavljaju, druge primećuju da iz njih doslovno izlaze komadi mesa tokom menstruacije. Naravno, nisu u pitanju pravi “komadi mesa“, već krvni ugrušci koji mogu varirati po veličini. Krvni ugrušci tokom menstruacije mogu uplašiti kako mlađe devojke, tako i one starije, naročito ako su veći nego uobičajeno. U većini slučajeva, u pitanju je sasvim normalna pojava. Ali, šta kada nije?

Na stručnjacima IntroLab-a, jedne od najboljih laboratorija u Beogradu, je da otkriju zašto se krvni ugrušci javljaju u menstruaciji, kao i kada se iza njih krije nešto ozbiljnije.

Da li je prisustvo krvnih ugrušaka u menstrualnoj krvi normalno?

Kao što smo napomenuli u uvodu, da, krvni ugrušci su u većini slučajeva normalno prisutni tokom menstruacije. Sastoje od zgrušane krvi i tkiva koje se izbacuje iz materice i gelaste su konzistencije. Može se reći da liče na kuvane jagode ili na grudvice voća koje ponekad možete naći u džemu. Variraju od svetlocrvene do tamnocrvene boje.

Zbog čega se krvni ugrušci tokom menstruacije javljaju?

Pod uticajem ženskih hormona dolazi do ljuštenja sluzokože materice, te menstruacije. U tom procesu, sitni krvni sudovi počinju da krvare. Da bi se izbegao prekomerni gubitak krvi, plazma i trombociti počinju da rade zajedno, time stvarajući krvne ugruške, tj. menstrualne ugruške.

Zapravo, krvni ugrušci se formiraju kad god postoji određena količina krvi koja ostaje na jednom mestu. S obzirom da dolazi do krvarenja, za očekivati je da će se i ovom slučaju formirati, slično kao kada se posečete. U slučaju menstrualnog krvarenja, pre nego li napusti telo, krv se skuplja unutar materice i, dok tamo ostaje, formira ugrušak.

Manji komadi zgrušane krvi relativno lako izlaze napolje. Međutim, grlić materice mora da se proširi kako bi veći krvni ugrušci prošli kroz isti. U tom slučaju, bolovi mogu biti intenzivniji. Zapravo, ako imate obilno krvarenje i osećate jače grčeve, ovo može biti razlog vašeg bola.

Žena leži na krevetu jer je boli stomak zbog obilnog krvarenja koje prate krvni ugrušci tokom menstruacije
Veliki krvni ugrušci tokom menstruacije mogu biti uzrok vaše boli.

Kada su krvni ugrušci tokom menstruacije razlog za brigu?

Šta ako imate obilnu menstruaciju sa ugrušcima – da li to znači da nešto nije kako treba? I da i ne.

Na primer, možete imati obilno krvarenje praćeno ugrušcima veličine novčića tokom menstruacije, i to može biti normalno za vas. Problem nastaje ako, na primer, imate ugruške veličine loptice za stoni tenis i ako se javljaju svakih nekoliko sati. Trebalo bi da budete zabrinuti i ako morate da menjate uložak ili tampon na svakih sat vremena. To je značajna količina krvarenja. Štaviše, zbog gubitka tolike količine krvi može doći do niskog krvnog pritiska, a moguće je i da ćete postati anemični.

Ipak, ukoliko do obilnog krvarenja dođe jednom tokom ciklusa i ne dođe do ponavljanja, to nije toliko zabrinjavajuće. Morate obratiti pažnju na obrazac – koliko često su vam menstruacije obilne i koliko dugo to traje.

Ipak, recimo da primetite abnormalno velike krvne ugruške tokom menstruacija koji ukazuju da određeni problem postoji. Pitanje je – koji?

Neki od najčešćih krivaca su:

Trudnice takođe mogu primetiti prisustvo krvnih ugrušaka. Ovde se naravno ne radi o menstrualnim ugrušcima, ali je jako bitno obratite se lekaru ukoliko do istih dođe! Ugrušci tokom trudnoće su čest znak spontanog pobačaja ili vanmaterične trudnoće koja može biti opasna po život.

Žena ginekolog pokazuje nešto na modelu ženskog reproduktivnog sistema
Obratite se lekaru ukoliko primetite nepravilnosti u svom ciklusu.

Kada se obratiti lekaru?

Krvni ugrušci tokom menstruacije su normalan deo vašeg menstrualnog ciklusa. Međutim, ako primetite promene u njihovoj veličini ili količini, vreme je da posetite lekara. Kada razgovarate sa svojim lekarom, budite spremni da date odgovor na sledeća pitanja:

 • Koliko traje vaš uobičajeni ciklus?
 • Koliko vam je obilno krvarenje?
 • Da li krvarite između menstruacija?
 • Da li ste primetili promene u intenzitetu krvarenja i/ili količini/veličini ugrušaka?
 • Jeste li primetili neuobičajenu bol?
 • Da li ste u drugom stanju?
 • Uzimate li neke lekove i ako da, koje?
 • Da li bolujete od nekih naslednih ili hroničnih bolesti?

Očekujte da će vaš lekar izvršiti ginekološki pregled, a potencijalno i Papa test i ultrazvuk. Postoji mogućnost i da će vam savetovati da uradite određene biohemijske analize (npr. analize hormona štitaste žlezde, analize gvožđa, itd.), zatim elektroforezu hemoglobina ako se sumnja da je došlo do anemije, a možda i genetičke analizeukoliko porodična istorija bolesti to zahteva.

Kako se rešiti velikih krvnih ugrušaka tokom menstruacije?

Kada je reč o terapiji velikih ugrušaka, nakon pregleda i analiza, vaš lekar može prepisati sledeće, u zavisnosti od rezultata, ozbiljnosti ugrušaka i drugih simptoma:

 • Kontraceptivne pilule
 • Nesteroidne antiinflamatorne lekove (npr. ibuprofen)
 • Traneksaminsku kiselinu
 • Hormonsku terapiju
 • Hiruršku intervenciju
Tabla sa kontraceptivnim pilulama.
Kontraceptivne pilule mogu biti deo vaše terapije.

Obratite se lekaru ako sumnjate da nešto nije kako treba!

Krvni ugrušci tokom menstruacije mogu delovati zabrinjavajuće. Ipak, sasvim su normalna pojava i većina žena ih primeti barem jednom u svom životu. Često se javljaju tokom obilnijih krvarenja, posebno tokom prvih nekoliko dana menstruacije. Međutim, veliki ugrušci (veći od novčića) koje prati obilno krvarenje mogu ukazivati na nešto ozbiljnije. Zato, ukoliko ih primetite, naročito ako se ponavljaju i dolaze uz dodatne simptome, ne oklevajte da potražite lekarsku pomoć. Lekar će vas savetovati o sledećim koracima i dati vam savet za upravljanje vašim krvarenjem, odnosno prepisati odgovarajuću terapiju za regulisanje ugrušaka.

This site is registered on wpml.org as a development site.