Krioglobulini

Put do vašeg dobrog zdravlja počinje u laboratoriji IntroLab.

650,00 rsd

Obrtno Vreme

2 dana

Uzorkovanje

Vađenje krvi

Kategorija

Imunologija

Krioglobulinski test je ključna analiza u dijagnostici i praćenju određenih zdravstvenih stanja. U laboratoriji IntroLab Beograd mi se posvećujemo pružanju najpreciznijih i najefikasnijih testova, uključujući i krioglobulini test. Naše stručno osoblje je tu da vam pruži sve informacije potrebne za pripremu, razumevanje i tumačenje vaših rezultata.

Šta su Krioglobulini antitela?

Krioglobulini su tip antitela koji se nalaze u krvotoku, a imaju specifično svojstvo da se zgrušavaju, ili precipitiraju, na hladnoći i ponovo rastvaraju na sobnoj temperaturi. Ovo svojstvo im daje i njihov naziv – reč „krioglobulin“ dolazi od grčkih reči „kryos“ što znači hladnoća i „globulin“ što se odnosi na tip proteina. Ovi proteini su deo našeg imunskog sistema i u normalnim okolnostima ih ne detektujemo u krvotoku. Međutim, njihova prisutnost može biti znak određenih zdravstvenih stanja. Krioglobulini mogu biti povezani sa različitim oboljenjima, uključujući:

 • infektivne bolesti
 • autoimunske poremećaje
 • neke vrste kancera

Povišene koncentracije krioglobulina mogu izazvati krioglobulinemiju.

Kada je potrebno uraditi ovaj test?

Krioglobulinski test se preporučuje ukoliko pacijent pokazuje simptome koji mogu ukazivati na bolesti povezane s ovim antitelima. Ovi simptomi mogu uključivati:

 • hroničnu umornost
 • bolove u mišićima
 • artritis
 • osip
 • oštećenje bubrega
 • neuropatiju

Takođe, test se može preporučiti ukoliko postoje sumnje na određene autoimunske bolesti, malignitete ili infekcije.

Specifičnosti i podvrste analize

Krioglobulini su podeljeni u tri tipa, u zavisnosti od sastava antitela. Razumeti koji tip krioglobulina je prisutan može pomoći lekaru da odredi najverovatniji uzrok i potencijalni tretman:

 • Tip I krioglobulini: Sastoje se samo od jedne vrste imunoglobulina, obično IgM ili IgG. Ovaj tip krioglobulina često se povezuje sa određenim malignitetima, kao što su limfomi i mijeloma.
 • Tip II krioglobulini: Sastoje se od dve različite vrste imunoglobulina, obično IgM i IgG. Ovi krioglobulini su „miksed“, što znači da su antitela jedne vrste (IgM) usmerena protiv drugih (IgG). Tip II krioglobulina se često nalazi kod pacijenata sa hroničnim hepatitisom C.
 • Tip III krioglobulini: Sastoje se od poliklonskih IgM i IgG antitela. Ovi krioglobulini se takođe smatraju miksednim i obično su povezani sa različitim autoimunskim bolestima, kao što je sistemski lupus eritematosus.

Za analizu krioglobulina, krv se uzima iz vene pacijenta, a zatim se drži na kontrolisanoj temperaturi dok se ne ispita. Ovo je neophodno jer se krioglobulini talože na hladnoći. Ako se nalaze u uzorku, dalja analiza može odrediti koja vrsta krioglobulina je prisutna, što može pomoći u dijagnostici i određivanju najefikasnijeg tretmana.

Vrsta uzorka i vreme kada se uzima uzorak

Uzorak: Venska krv

Obrtno vreme: 2 dana

Priprema: Posebna priprema nije potrebna.

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu

This site is registered on wpml.org as a development site.