Koproporfirini u 24h urinu

Put do vašeg dobrog zdravlja počinje u laboratoriji IntroLab.

1200,00 rsd

Obrtno Vreme

2 dana

Uzorkovanje

Prikupljanje urina

Kategorija

Analiza urina

Analiza koproporfirini u 24h urinu je laboratorijski test koju nudi laboratorija IntroLab Beograd. Ova analiza služi za merenje nivoa koproporfirina, važne supstance u metabolizmu hemoglobina, u uzorku urina koji je sakupljen tokom 24 sata. Ova analiza pruža uvid u niz bioloških procesa u organizmu i može otkriti potencijalne abnormalnosti povezane sa raznim bolestima.

Šta je Koproporfirin?

Koproporfirini predstavljaju grupu organskih jedinjenja koja igraju ključnu ulogu u procesu stvaranja hema, vitalne komponente hemoglobina. Hemoglobin, molekul zadužen za transport kiseonika kroz krvotok, oslanja se na hem za efikasno vezivanje kiseonika. Abnormalnosti u proizvodnji hema mogu dovesti do neobičnog akumuliranja koproporfirina. Proces proizvodnje koproporfirina odvija se u ćelijama jetre i kostne srži, dva glavna organa zadužena za produkciju hemoglobina. Iako je normalno da se veoma mala količina koproporfirina luči u urin, u nekim patološkim stanjima, njegovi nivoi mogu biti povišeni.

Zašto se mere Koproporfirini u 24h urinu?

Merenje koproporfirini u urinu je ključni indikator za dijagnozu poremećaja poznatih kao porfirije. Ovi genetski poremećaji karakterišu se abnormalnom produkcijom i metabolizmom porfirina, uključujući koproporfirin.

Kada je potrebno uraditi ovaj test?

Ovaj test se obično preporučuje kada postoje simptomi koji upućuju na porfiriju, uključujući bol u stomaku, promene u boji mokraće, probleme sa kožom kao što su svrab, crvenilo ili oticanje, neurološke simptome poput slabosti, trnjenja ili grčeva, ili psihičke simptome kao što su anksioznost, konfuzija ili halucinacije.

Kako se vrši analiza?

Za analizu se koristi 24-satni uzorak urina. Pacijent sakuplja sav urin tokom 24 sata u posebnu posudu. U IntroLab laboratoriji se uzorak analizira koristeći spektrofotometriju, tehniku koja meri koliko svetlosti uzorak apsorbuje kako bi se odredila koncentracija koproporfirina.

Specificnosti analize Koproporfirina u 24h urinu

Ova analiza je specifična za koproporfirin, ali ne može sama identifikovati specifičnu vrstu porfirije. Može biti potrebno dalje testiranje, uključujući genetsko testiranje ili analizu drugih porfirina.

Analiza koproporfirini u 24h urinu je deo šireg spektra testova na porfirin. Ovi mogu uključivati analizu drugih porfirina u urinu, kao što su uroporfirin, ili testiranje porfirina u krvi ili stolici.

Vrsta uzorka i vreme kada se uzima uzorak

Uzorak: Urin

Obrtno vreme: 2 dana

Priprema: Posebna priprema nije potrebna.

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu

This site is registered on wpml.org as a development site.