Koprokultura

Put do vašeg dobrog zdravlja počinje u laboratoriji IntroLab.

750,00 rsd

Obrtno Vreme

3 dana

Uzorkovanje

Prikupljanje stolice

Kategorija

Analiza stolice

Koprokultura je tip laboratorijske analize koja se koristi za dokazivanje bakterijske infekcije digestivnog trakta. Ova analiza stolice je posebno indikovana kada pacijent ispoljava simptome kao što su dijareja, grčevi u stomaku, sa ili bez povišene telesne temperature, koji ukazuju na moguću infekciju.

Kako bi se utvrdila prisutnost bakterijske infekcije, uzima se uzorak stolice za koprokulturu. U laboratoriji IntroLab na Vračaru, vršimo analizu koprokulture kako bismo identifikovali potencijalno prisutne patogene bakterije i procenili njihovu osetljivost na određene antibiotike. Na taj način se omogućava pravilno dijagnostikovanje i odabir odgovarajućeg lečenja.

Kada je koprokultura indikovana?

Indikacije za pregled stolice na bakterije su prisustvo simptoma kao što su dijareja (uključujući krvavu dijareju), povišena temperatura, mučnina, abdominalni bol i grčevi. Ovi simptomi, posebno ako se produže, mogu dovesti do dehidratacije organizma, što zahteva nadoknadu tečnosti i elektrolita. U nekim slučajevima, ovi simptomi mogu dovesti do razvoja ozbiljnog stanja poznatog kao hemolitičko-uremijski sindrom, koji je posebno rizičan za starije osobe, malu decu i osobe sa oslabljenim imunološkim sistemom.

Mikrobiološki pregled stolice može identifikovati različite bakterije, uključujući Campylobacter species, Salmonella species i Shigella species. Određene bakterije, poput Escherichia coli i Clostridium difficile, mogu uzrokovati oboljenja putem produkcije toksina. Za ove bakterije se vrši kultivacija, ali je takođe važno dokazati prisustvo njihovih toksina kroz dodatne testove.

Tumačenje rezultata koprokulture

Negativan rezultat analize ukazuje na to da u uzorku stolice nije pronađena prisustvo patogenih bakterija. To znači da nema indikacija za antibiotsku terapiju i da je uzrok simptoma verovatno drugačije prirode.

S druge strane, pozitivan rezultat analize ukazuje na prisustvo patogene bakterije u uzorku stolice. Nakon pozitivnog rezultata, dalje analize kao što je antibiogram mogu biti sprovedene kako bi se utvrdila osetljivost bakterije na određene antibiotike. Ova informacija je od velike važnosti jer omogućava lekarima da odaberu odgovarajuću antibiotsku terapiju koja će biti efikasna u suzbijanju infekcije.

Vrsta uzorka i vreme kada se uzima uzorak

Uzorak: Stolica

Obrtno vreme: 3 dana

Priprema: Izvršite uzorkovanje stolice u svežem, neformiranom obliku. Uzmite uzorak stolice zapremine oko kafene kašičice. Važno je da uzorak stolice ne bude pomešan sa urinom ili vodom iz WC šolje kako bi se izbegla kontaminacija. Ako ne možete odmah dostaviti uzorak stolice u laboratoriju IntroLab, preporučuje se čuvanje uzorka na temperaturi od 2-8°C do transporta.

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu

This site is registered on wpml.org as a development site.