Klirens uree

Put do vašeg dobrog zdravlja počinje u laboratoriji IntroLab.

310,00 rsd

Obrtno Vreme

4h

Uzorkovanje

Prikupljanje urina

Kategorija

Analiza urina

Klirens uree je analiza urina koji se koristi za procenu funkcije bubrega. Ovaj test meri sposobnost bubrega da izluči ureu. Važan je pokazatelj funkcije bubrega i može pomoći lekarima da identifikuju i prate bolesti povezane sa ovim organima. Sama analiza je dostupna u sklopu usluga IntroLab-a, renomirane privatne laboratorije Beograd.

Šta je klirens uree?

Klirens uree je mera koliko dobro bubrezi filtriraju ureu iz krvi. Urea je otpadni proizvod koji nastaje kada telo razgrađuje proteine. Zdravi bubrezi efikasno filtriraju ureu iz krvi, a zatim je izlučuju kroz urin. Ako bubrezi ne funkcionišu pravilno, njen nivo u krvi može se povećati, što može ukazivati na problem sa istima.

Zašto je merenje klirensa uree bitno?

Merenje klirensa uree je bitno jer može pomoći u dijagnostikovanju i praćenju bolesti bubrega. Bolesti bubrega mogu dovesti do smanjenja funkcije bubrega, što može uticati na njihovu sposobnost da filtriraju ureu. Iz tog razloga njeni povišeni nivoi i mogu biti znak bolesti bubrega. Takođe, ova analiza može pomoći lekarima da procene da li lečenje bubrežnih bolesti ide predviđenim tokom.

Kod koga je ova vrsta biohemijske analize urina indikovana?

Ovaj test je indikovan kod osoba koje imaju simptome ili stanja koja mogu ukazivati na bolest bubrega. Ovo može uključivati sledeće simptome:

  • umor
  • gubitak apetita
  • mučnina
  • povraćanje
  • promene u količini urina
  • oticanje ruku i nogu

Takođe, merenje klirensa uree može biti indikovano kod osoba koje imaju stanja koja mogu povećati rizik od razvoja nefroloških bolesti, kao što su dijabetes, visok krvni pritisak, ili određene genetske poremećaje.

Kako se tumače rezultati?

Rezultati klirensa uree se tumače u kontekstu celokupne kliničke slike pacijenta, uključujući druge laboratorijske nalaze i simptome. Povišeni nivoi uree u krvi mogu ukazivati na problem sa bubrezima, ali mogu biti i rezultat drugih stanja, kao što su dehidracija, visok unos proteina, ili određene bolesti jetre. Smanjeni nivoi uree u krvi mogu biti rezultat malnutricije, trudnoće, ili nekih genetskih stanja.

Kako se vrši analiza?

Analiza klirensa uree uključuje prikupljanje 24-satnog urina.

Vrsta uzorka i vreme kada se uzima uzorak

Uzorak: 24h urin

Obrtno vreme: 4h

Priprema: Pripremiti bocu za sakupljanje 24h urina (proceniti da li je potrebna 1 ili više boca od 2l. Prvu jutarnju porciju urina odbaciti (ne sipa se u bocu). Sve ostale porcije urina u toku dana i noći sakupljati u bocu. Prvu jutarnju porciju sledećeg dana dodati u bocu i celokupnu količinu urina dostaviti u laboratoriju na analizu. Za određene analize je potrebno prvo sipati konzervans u bocu – za postupak pitati u laboratoriji.

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu

This site is registered on wpml.org as a development site.