Kikiriki F13

Put do vašeg dobrog zdravlja počinje u laboratoriji IntroLab.

1750,00 rsd

Obrtno Vreme

do 15 dana

Uzorkovanje

Vađenje krvi

Kategorija

Alergologija

Kikiriki je jedan od najčešćih uzročnika teških alergijskih reakcija. Za neke osobe sa alergijom na kikiriki, čak i male količine mogu izazvati ozbiljnu reakciju koja može biti i fatalna, poznata kao anafilaksija. Stoga se onima kod kojih postoji sumnja na postojanje ove alergije savetuje da urade analizu kikiriki F13 u ustanovama poput privatne laboratorije Beograd, IntroLab.

Šta je kikiriki?

Iako ga mnogi smatraju koštunjavim voće, kikiriki to nije, već spada u vrstu mahunarki. On se često greškom svrstava u kategoriju orašastih plodova zbog svog sličnog ukusa i teksture. Međutim, ono po čemu se razlikuje od pravih orašastih plodova je činjenica da raste ispod zemlje, a ne na drvetu. Bogat je proteinima, vlaknima, vitaminima i mineralima, što ga čini hranljivim izvorom energije. Međutim, za neke osobe, kikiriki može biti fatalan.

Kako se kikiriki koristi u ishrani?

Kikiriki je popularan širom sveta i nalazi mestu u raznim receptima. Može se jesti sirov, pržen, ili u obliku putera. Takođe se koristi u pripremi raznih jela, dezerata, a vrlo često je i nezamenjiv sastojak čokolada i mnoštva grickalica.

Simptomi alergije na kikiriki

Alergijska reakcija na kikiriki obično se javlja u roku od nekoliko minuta nakon konzumiranja istog. U najčešće simptome spadaju:

  • kožne reakcije poput osipa, crvenila ili otoka
  • svrab ili peckanje u ustima i grlu
  • probavni problemi kao što su dijareja, grčevi u stomaku, mučnina ili povraćanje
  • otežano disanje ili zviždanje pri disanju
  • curenje nosa i suženje disajnih puteva

Anafilaksija

Kikiriki je najčešći uzrok anafilaksije izazvane hranom. Ovo je hitna medicinska situacija koja zahteva tretman epinefrinom (adrenalinom), odnosno intervenciju hitne pomoći.

Uzroci alergije na kikiriki

Alergija na kikiriki nastaje kada vaš imuni sistem pogrešno identifikuje proteine koji se nalaze u istom kao štetne. Izlaganje kikirikiju može se dogoditi na različite načine, bilo direktnim kontaktom, unakrsnim kontaktom ili udisanjem.

Faktori rizika

Iako nije potpuno jasno zbog čega se kod nekih ljudi razvije alergija, a kod drugih ne, postoje određeni faktori rizika koji mogu povećati šanse za razvoj iste. To uključuje

  1. starost
  2. prethodnu alergiju na kikiriki
  3. alergije na ostalo koštunjavo voće
  4. porodičnu istoriju alergije na kikiriki
  5. prisustvo atopijskog dermatitisa.

Prevencija

Prema nedavnim studijama, postoji snažan dokaz da uvođenje kikirikija kod beba sa rizikom već u uzrastu od 4 do 6 meseci može smanjiti rizik od razvoja alergije na hranu za čak 80%. Međutim, pre nego što uvedete kikiriki u ishranu vaše bebe, posavetujte se sa pedijatrom.

Laboratorijska analiza kikiriki F13

Ako sumnjate da imate alergiju na kikiriki, važno je da se testirate. Naša laboratorija nudi analizu kikiriki F13, koja je analiza krvi specifično dizajnirana za detekciju alergijskih reakcija na ovu namirnicu. Proces uključuje vađenje krvi, nakon čega se uzorak analizira kako bi se utvrdilo prisustvo specifičnih antitela koja ukazuju na alergiju.

Vrsta uzorka i vreme kada se uzima uzorak

Uzorak: Serum (venska krv)

Obrtno vreme: do 15 dana

Priprema: Posebna priprema nije potrebna.

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu

This site is registered on wpml.org as a development site.