Kateholamini (Adrenalin,Noradrenalin, Dopamin) u urinu

Put do vašeg dobrog zdravlja počinje u laboratoriji IntroLab.

3950,00 rsd

Obrtno Vreme

do 10 dana

Uzorkovanje

Prikupljanje urina

Kategorija

Analiza urina

Kateholamini su grupa hormona koje vaše nadbubrežne žlezde oslobađaju kao odgovor na fizički ili emocionalni stres. Ovi hormoni uključuju adrenalin (epinefrin), noradrenalin i dopamin. Nakon što telo iskoristi ove hormone, preostali otpad se eliminiše kroz urin. Kada je analiza kateholamini u urinu u pitanju, ovo je vrsta biohemijske analize urina koja se koristi za merenje nivoa ovih hormona.


Funkcija kateholamina

Kateholamini ulaze u krvotok kako bi pokrenuli reakciju vašeg tela na stres, poznatu kao borba ili beg. Ova prirodna reakcija na stres uključuje:

 • Oslobađanje adrenalina za dodatnu energiju
 • Povećanje brzine rada srca i krvnog pritiska
 • Povećanje mentalne budnosti
 • Povećanje protoka krvi do mišića i mozga

Zašto je potrebna ova analiza?

Abnormalno visoki nivoi kateholamina mogu biti znak retkih tumora nadbubrežne žlezde, kao što su neuroblastom, paragangliom i feohromocitom. Zdravstveni radnici preporučuju ovu analizu ako imate simptome adrenalnog tumora ili je neko u vašoj porodici bolovao od istog. Kada su simptomi tumora u pitanju, oni mogu uključivati:

 • anksioznost
 • visok krvni pritisak koji ne reaguje na standardne terapije
 • mučninu
 • ubrzan rad srca
 • jake glavobolje
 • trnce u rukama i nogama

Kako se izvodi analiza kateholamini u urinu?

Test podrazumeva prikupljanje sveg urina koji izlučite u periodu od 24 sata. Pažljiva priprema je esencijalna. Nivoi kateholamina u vašem telu su osetljivi na fizičku aktivnost, intenzivne emocije, određene namirnice i lekove. Eliminisanje što je više moguće ovih faktora pre testa poboljšava tačnost.

Priprema za test

Trebalo bi da prestanete sa vežbanjem nekoliko dana pre testa. Tokom ovog vremena, trebalo bi da ostanete što mirniji i opušteniji. Takođe, trebalo bi da izbegavati određene namirnice i pića.

Rezultati analize kateholamini u urinu

Normalno je imati neke kateholamine u vašem urinu. Niski nivoi nisu razlog za zabrinutost. S druge strane, ako su nivoi kateholamina visoki, moguće je da imate retki adrenalni tumor. Međutim, ovi rezultati nisu dovoljni za postavljanje dijagnoze. Vaš lekar može zatražiti da se testiranje ponovi da bi utvrdio da li su rezultati tačni. Takođe, postoji mogućnost da će od vas tražiti da odradite dodatne testove i analize, poput biopsije, da bi potvrdili ili isključili tumor.

Rezultati se izražavaju u mikrogramima za 24 sata (mcg/24 sata). S tim u vezi, normalni rezultati su:

 • Noradrenalin: manje od 100 mcg/24 sata
 • Adrenalin: 0 do 20 mcg/24 sata
 • Dopamin: 65 do 400 mcg/24 sata
 • Normetanefrin: 105 do 354 mcg/24 sata, ili metanefrin: 74 do 297 mcg/24 sata
 • Ukupni kateholamini: manje od 100 mcg/24 sata

Viši nivoi ovih hormona mogu ukazivati na to da imate tumor feohromocitoma.

Uticaj na rezultate testa

Odredjeni lekovi i namirnice mogu uticati na rezultate vašeg testa. Lekovi koji mogu uticati na ishod testiranja uključuju paracetamol, amfetamin, lekove za prehladu i sinuse, lekove za depresiju, diuretike, insulin, litijum, tetraciklin, vazodilatatore.

Ostale supstance koje mogu uticati na vaše rezultate uključuju alkohol, kokain i duvan. Takođe, određene namirnice mogu zahtevati ponavljanje analize, poput kafe, čaja, čokolade, vanile, banana, pomorandža i drugih citrusnih plodova, pa i oraha, avokada, bobica, sira, piva i crnog vina.

Gde je moguće uraditi analizu?

Ova analiza urina se može obaviti u IntroLab laboratoriji u Beogradu. Test je osetljiv na male promene u nivoima hormona, pa je važno da se pridržavate svih uputstava za pripremu. Ako imate visoke nivoe kateholamina, to ne znači nužno da imate tumor. Vaš lekar će, ako je potrebno, izvršiti dodatna testiranja da potvrdi ili isključi dijagnozu.

Za više informacija o analizi kateholamina u urinu, molimo vas da nas kontaktirate ili posetite našu laboratoriju. Naš cilj je da vam pružimo najtačnije i najpouzdanije rezultate, kako biste mogli da preduzmete najbolje korake za vaše zdravlje.

Napomene

Kao što smo napomenuli, vaš lekar može takođe zatražiti druge testove, uključujući analize krvi, kompjutersku tomografiju (CT) ili magnetnu rezonancu vašeg stomaka i karlice. Postoji mogućnost da će vas zamoliti da prestanete da uzimate triciklične antidepresive najmanje 2 nedelje pre testa. Međutim, nikada nemojte naglo prestajati da uzimate lekove pre razgovora sa lekarom. Takođe, postoji verovatnoća da će vam, umesto potpunog prestanka konzumacije ovih lekova, biti smanjena doza.

Izbegavajte sve navedene namirnice nekoliko dana pre ili tokom testa. Pokušajte da izbegavate stresne situacije. Ne vežbajte intenzivno ili se ne izlažite hladnoći pre testa. Ne koristite duvan pre testa. Ako imate menstruaciju na dan testiranja, obavestite laboratorijskog tehničara koji vrši prikupljanje. Ne zaboravite da obavestite svog lekara o svim lekovima i suplementima koje uzimate pre nego što se podvrgnete analizi kateholamini u urinu. U ovo spadaju lekovi dobijeni na recept, ali i nelegalno dobijeni narkotici.

Vrsta uzorka i vreme kada se uzima uzorak

Uzorak: 24h urin

Obrtno vreme: do 10 dana

Priprema: Pripremiti bocu za sakupljanje 24h urina (proceniti da li je potrebna 1 ili više boca od 2l. Prvu jutarnju porciju urina odbaciti (ne sipa se u bocu). Sve ostale porcije urina u toku dana i noći sakupljati u bocu. Prvu jutarnju porciju sledećeg dana dodati u bocu i celokupnu količinu urina dostaviti u laboratoriju na analizu. Za određene analize je potrebno prvo sipati konzervans u bocu – za postupak pitati u laboratoriji.

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu

This site is registered on wpml.org as a development site.