Kardiolipinska IgG At (ACA)

Put do vašeg dobrog zdravlja počinje u laboratoriji IntroLab.

1400,00 rsd

Obrtno Vreme

1 dan

Uzorkovanje

Vađenje krvi

Kategorija

Imunologija

U laboratoriji IntroLab u Beogradu, pružamo širok spektar imunoloških analiza, uključujući i analizu Kardiolipinska IgG At (ACA). Ova analiza krvi je od suštinskog značaja za osobe koje žele da razumeju svoje zdravstveno stanje, posebno kada je u pitanju rizik od određenih autoimunih bolesti.

Šta je analiza Kardiolipinska IgG At (ACA)?

Kardiolipinska IgG At (ACA) analiza je test koji detektuje prisustvo antitela koja napadaju kardiolipin, ključnu komponentu pronađenu u strukturi mitohondrija. Ponekad telo počinje da proizvodi antitela koja greškom napadaju ovaj spoj. Ova antitela mogu ciljati zdravi kardiolipin prisutan u najspoljnijem sloju trombocita i ćelija. Ova antitela su povezana s povećanim rizikom od razvoja prekomernih krvnih ugrušaka u venama ili arterijama i ponavljajućih pobačaja, posebno tokom drugog i trećeg trimestra trudnoće.

Zašto se vrši ova analiza Kardiolipinska IgG At (ACA)?

Ovaj test pomaže u detekciji kardiolipinskih antitela u krvi. Procedura testiranja zahteva malu količinu uzorka krvi obično uzetog iz vene na ruci. Test se obično vrši ako imate simptome poput:

  • Neobjašnjenih krvnih ugrušaka
  • Simptoma autoimune bolesti
  • Ponavljajućih pobačaja

Važno je napomenuti da kardiolipinska antitela mogu biti prolazna, što znači da su detektovana samo u jednom trenutku, a kasnije ne.

Kada se javljaju IgG antitela u kontekstu kardiolipina?

  • Prisustvo i značaj: Postojano prisustvo IgG i/ili IgM kardiolipinskih (CL) antitela u umerenim ili visokim nivoima (veće od 40 GPL i/ili veće od 40 MPL jedinica) je laboratorijski kriterijum za dijagnozu antifosfolipidnog sindroma (APS).
  • Definicija postojanosti: Postojanost se definiše kao umereni ili visoki nivoi IgG i/ili IgM CL antitela detektovani u dva ili više uzoraka uzetih najmanje 12 nedelja razdvojenih.
  • Nivoi antitela: Niži pozitivni nivoi IgG i/ili IgM CL antitela (iznad granice ali manje od 40 GPL i/ili manje od 40 MPL jedinica) mogu se javiti kod pacijenata sa kliničkim simptomima APS-a. Značenje ovih nivoa je nedefinisano. Rezultati se ne bi trebali koristiti sami za dijagnozu i moraju se tumačiti u svetlu APS-specifičnih kliničkih manifestacija i/ili drugih kriterijumskih fosfolipidnih testova antitela.

Kako se pripremiti za test?

Nema posebne pripreme za ovaj test. Kao i za svaki standardni test krvi, možete jesti ili piti kao i obično. Međutim, veoma je važno da sa lekarom razgovarate o listi vaših trenutnih lekova, vitamina i suplemenata kako bi rezultati testa bili što tačniji.

Rizici povezani s testom

Rizici ovog testa su izuzetno niski, ali mogu se javiti neke komplikacije, uključujući osećaj vrtoglavice, nesvestice, probijanje vene zbog problema s pronalaženjem iste, obilnijeg krvarenje ili infekciju na mestu uboda.

Kako se tumače rezultati?

Rezultati ove imunološke analize mogu biti pozitivni ili negativni. Pozitivan rezultat ukazuje na prisustvo antitela klase IgG protiv kardiolipina u krvi, što može ukazivati na antifosfolipidni sindrom ili drugi autoimuni poremećaj. S druge strane, negativan rezultat znači da u vašem krvotoku nisu detektovana kardiolipinska antitela.

Referentne vrednosti:

  • <=14 GPL: Negativno
  • 15-19 GPL: Neodređeno
  • 20-80 GPL: Slabo do umereno pozitivno
  • 81 GPL ili više: Visoko pozitivno

Koliko košta analiza Kardiolipinska IgG At (ACA) i koliko se čeka na rezultate?

U laboratoriji IntroLab u Beogradu, trudimo se da pružimo kvalitetne usluge po pristupačnim cenama. S tim u vezi, cena ova anlize je 1360,00 dinara. Kada je u pitanju vreme obrade uzorka, ono je 1 dan. To znači da ćete rezultate dobiti istog dana po vađenju krvi.

Koje su alternativne metode testiranja?

Pored analize Kardiolipinska IgG At (ACA), postoje i druge metode testiranja koje mogu pomoći u dijagnostikovanju autoimunih poremećaja. To uključuje testiranje na lupus antikoagulans, Beta-2 glikoprotein antitela (IgA, IgM, IgG), kao i srodne analize Kardiolipinska IgA At (ACA) i Kardiolipinska IgM At (ACA). Vaš lekar će vam preporučiti najprikladniji test na osnovu vaših simptoma i medicinske istorije.

Vrsta uzorka i vreme kada se uzima uzorak

Uzorak: Serum (venska krv)

Obrtno vreme: 1 dan

Priprema: Posebna priprema nije potrebna.

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu

This site is registered on wpml.org as a development site.