Kalcitonin

Put do vašeg dobrog zdravlja počinje u laboratoriji IntroLab.

1400,00 rsd

Obrtno Vreme

1 dan

Uzorkovanje

Vađenje krvi

Kategorija

Imunohemija

U laboratoriji IntroLab, pružamo širok spektar laboratorijskih analiza, uključujući i kalcitonin analizu. Ova analiza je od suštinskog značaja za razumevanje zdravlja vaše štitaste žlezde i može pružiti dragocene informacije o vašem opštem zdravstvenom stanju.

Šta je kalcitonin?

Kalcitonin je polipeptidni hormon, što znači da je sastavljen od lanca aminokiselina. Specifično, kalcitonin se sastoji od 32 aminokiseline i ima molekulsku masu od 3418 daltona. Ovaj hormon se sintetiše i luči iz parafolikularnih C-ćelija, koje se nalaze u štitastoj žlezdi.

Jedna od glavnih funkcija kalcitonina je da pomogne u regulaciji nivoa kalcijuma i fosfata u krvi. Kada su nivoi kalcijuma u krvi visoki, štitasta žlezda luči kalcitonin. Kalcitonin potom deluje na ćelije kostiju, poznate kao osteoklasti, smanjujući njihovu aktivnost. Ovo dovodi do smanjenja resorpcije kostiju, što rezultira smanjenjem nivoa kalcijuma u krvi. Osim toga, kalcitonin ima i druge funkcije. Na primer, on može da deluje na bubrege, pomažući u smanjenju reapsorpcije kalcijuma i fosfata, što rezultira povećanim izlučivanjem ovih minerala kroz urin. Kalcitonin takođe ima ulogu u zaštiti kostiju. Istraživanja su pokazala da kalcitonin može da pomogne u smanjenju gubitka kostiju koji se često javlja kod postmenopauzalnih žena, što može da pomogne u prevenciji osteoporoze.

Iako je kalcitonin važan za regulaciju metabolizma kalcijuma, njegova uloga nije toliko dominantna kao uloga paratireoidnog hormona (PTH) i 1,25-dihidroksivitamina D. Ovi hormoni su glavni regulatori homeostaze kalcijuma u telu. Međutim, kalcitonin ima svoju specifičnu i važnu ulogu, posebno u određenim situacijama kada su nivoi kalcijuma u krvi visoki.

Značaj analize kalcitonina

Analiza kalcitonina je od suštinskog značaja jer nam pomaže da identifikujemo potencijalne zdravstvene probleme, posebno one povezane sa štitastom žlezdom. Na primer, povišene vrednosti kalcitonina mogu ukazivati na prisustvo medularnog karcinoma štitaste žlezde, retkog ali ozbiljnog stanja.

Kada se preporučuje analiza kalcitonina?

Analiza kalcitonina se preporučuje kada postoji sumnja na medularni karcinom štitaste žlezde ili multiple endokrine neoplazije tipa II. Ovaj test se takođe koristi za praćenje efekata terapije ovih stanja.

Visoke i niske vrednosti kalcitonina

Povišene vrednosti kalcitonina mogu biti pokazatelj različitih medicinskih stanja. Najčešće, ove vrednosti mogu ukazivati na medularni karcinom štitaste žlezde, ali i na druge vrste karcinoma koji su sposobni da sintetišu ovaj hormon.

Nivoi kalcitonina prirodno visoki kod novorođenčadi, ali se brzo normalizuju. Kroz detinjstvo i odraslu dob, koncentracije kalcitonina ostaju relativno konstantne. Muškarci imaju nešto više koncentracije kalcitonina u odnosu na žene, što je verovatno posledica veće mase C-ćelija u štitastoj žlezdi kod muškaraca.

Pored toga, postoji niz stanja koja mogu dovesti do povišenih vrednosti kalcitonina, uključujući:

  • Hronično zatajenje bubrega
  • Hiperparatireoidizam
  • Leukemije i mijeloproliferativne bolesti
  • Karcinomi dojke i prostate
  • Mastocitoza
  • Neuroendokrini tumori, posebno tumori ćelija pankreasa

S druge strane, snižene vrednosti kalcitonina nemaju klinički značaj.

Vrsta uzorka

Za analizu kalcitonina koristi se uzorak krvi. Preciznije, koristi se serum, Li, Na, Nh4-heparin plazma, ili K3-EDTA plazma.

Vrsta uzorka i vreme kada se uzima uzorak

Uzorak: Venska krv

Obrtno vreme: 1 dan

Priprema: Posebna priprema nije potrebna.

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu

This site is registered on wpml.org as a development site.