Kako se pripremiti za laboratorijske analize?

Priprema za laboratorijske analize može delovati kao jednostavan zadatak, ali postoji nekoliko važnih stvari koje treba imati na umu kako bi rezultati bili što tačniji. Ako ste se ikada zapitali kako se pripremiti za laboratorijske analize, na pravom ste mestu! IntroLab Laboratorija Beograd će vas sprovesti kroz one najosnovnije korake i savete, sve kako biste sledeći put spremniji posetili laboratoriju. Bilo da je ovo vaša prva analiza ili ne, ubeđeni smo da ćete pronaći korisne informacije koje će vam pomoći da se osećate sigurno.

Različite vrste laboratorijskih analiza

Kada čujemo reč „laboratorijska analiza“, mnogima od nas su prva asocijacija epruvete i igle, što može biti pomalo zastrašujuće. Međutim, svet istih je mnogo širi i raznovrsniji nego što možemo zamisliti. Postoji mnoštvo različitih testova koji se obavljaju unutar laboratorija uz pomoć stručnog, ljubaznog i prijatnog osoblja na skoro pa bezbolan način, a neki od najčešćih podrazumevaju:

  • Krvne analize: Ovo su najčešće analize na koje smo navikli. One mogu otkriti sve, od nivoa šećera u krvi do potencijalnih infekcija.
  • Urin i stolica: Ove analize pružaju dragocene informacije o raznim delovima vašeg organizma, što često podrazumeva stanje vašeg digestivnog sistema i bubrega.
  • Biopsije: Ovim testom se uzima mali uzorak tkiva kako bi se ispitalo prisustvo određenih bolesti, poput kancera.
  • Mikrobiološke analize: Otkrivaju prisustvo bakterija, virusa ili gljivica u našem telu.

Ali da li je uopšte važno biti upoznat sa vrstom analize pre pripreme? Odgovor je da, iz prostog razloga što veliki broj analiza zahteva različitu pripremu. Na primer, neke analize krvi će zahtevati da postite određeni period pre vađenja krvi, dok za druge to nije neophodno. Zatim, ukoliko biste recimo hteli da odredite nivo vašeg holesterola, važno je da izbegavate određenu hranu nekoliko dana pre uzorkovanja. S druge strane, za mikrobiološke analize ćete morati da prekinete sa uzimanjem antiobitika nedelju-dve pre nego li se podvrgnete testiranju.

Međutim, razumevanje vrste analize koja se obavlja ne osigurava samo tačnije rezultate, već pruža i osećaj spokojstva. Kada znamo šta nas čeka, manje smo anksiozni, a samim tim, možemo se i bolje pripremiti.

Tri epruvete na plavoj podlozi koje služe kao ilustrovani prikaz teme kako se pripremiti za analize krvi.
Postoji mnoštvo različitih laboratorijskih analiza, ali one najčešće predstavljaju analize krvi.

Opšti saveti za pripremu

Dok se približavamo danu kada treba da obavimo laboratorijske analize, često se pitamo: „Da li postoji nešto što bi trebalo da radim ili izbegavam?“ Naravno da postoji! Evo tri ključna saveta koja će vam pomoći da se adekvatno pripremite.

  • Pridržavajte se uputstava lekara: Ovo ne može biti dovoljno naglašeno. Vaš lekar je stručnjak koji najbolje zna kako se treba pripremiti za određenu analizu. Ako vam je rečeno da postite, postite. Ako vam je rečeno da pijete puno vode, učinite to. Svaka preporuka ima svoj razlog, a pridržavanje tih uputstava osigurava da dobijeni rezultati budu što precizniji.
  • Izbegavajte intenzivnu fizičku aktivnost dan pre analize: Možda se pitate zašto? Intenzivno vežbanje može privremeno promeniti sastav vaše krvi i uticati na ishod testiranja. Na primer, ono može povećati nivo određenih enzima ili belih krvnih zrnaca. Zato je najbolje da se dan pre testiranja odmorite i izbegnete posetu teretani, kao i bilo koju vrstu napornih aktivnosti.
  • Odmor i san su ključni: Ne samo da će vam pomoći da se osećate bolje, već će i omogućiti da vaše telo funkcioniše optimalno. Nedostatak sna može uticati na nivo određenih hormona u krvi i druge vitalne parametre. Stoga se preporučuje da noć pre uzorkovanja spavate kvalitetno u trajanju od najmanje 7-8 sati.

Priprema za krvne pretrage

Kao što smo prethodno pomenuli, analize krvi su najčešći tip laboratorijskih analiza. Često se vrše kako bi se dobio uvid u opšte zdravstveno stanje pacijenata. Dok neke ne zahtevaju posebnu pripremu, za druge je potrebno pridržavati se određenih smernica pre davanja uzorka.

S tim u vezi, pre uzimanja uzorka krvi za određene testove, savetuje se post u trajanju od 8 do 12 sati. To znači da ne bi trebalo ništa da jedete u tom periodu. Voda je, s druge strane, obično dozvoljena. Štaviše, preporučuje se da budete dobro hidrirani kako bi se sam proces vađenja krvi obavio na što lakši način. Međutim, dok je voda preporučljiva, gazirani napici, kao i oni sa dodatkom šećera tipično nisu.

Kada je reč o lekovima, važno je konsultovati se sa lekarom. Neki mogu uticati na rezultate krvnih pretraga, pa je moguće da će vam lekar savetovati da preskočite dozu na dan testiranja. Nikada ne prekidajte terapiju bez konsultacije sa stručnjakom! Ako niste sigurni, uvek je bolje pitati.

Alkohol i nikotin mogu značajno uticati na rezultate analize. Na primer, alkohol može privremeno promeniti nivo određenih supstanci u krvi, kao što su enzimi jetre. Zbog toga se preporučuje izbegavanje alkohola u trajanju od najmanje 24 sata pre testiranja. Kada je nikotin u pitanju, cigarete, bilo obične ili elektronske, nisu poželjne na dan testiranja.

Osoba drži čašu punu vode.
Kako se pripremiti za laboratorijske analize krvi? Tako što ćete, pre uzorkovanja, piti dovoljnu količinu vode.

Kako se pripremiti za laboratorijske analize urina?

Analize urina pomažu lekarima da uspostave dijagnozu različitih patoloških stanja, od raznih infekcija do bolesti bubrega. Međutim, kako bi im se omogućilo da dođu da pravih saznanja, jako je bitno da znamo kako da pravilno sakupimo uzorak.

Ukoliko mokrite u laboratoriji, postoji verovatnoća da se vam osoblje iste pružiti sterilnu posudu za skupljanje urina. Ukoliko, pak, urin skupljate kod kuće, istu možete nabaviti u svakoj apoteci. Prilikom prikupljanja uzorka, važno je da srednji deo mokraće završi u posudi. To znači da treba pustiti da prvi mlaz isteče, pre nego li počnete sa skupljanjem. Na ovaj način, postiže se veća čistoća samog uzorka i smanjuje se rizik od kontaminacije. Kada govorimo o kontaminaciji, moramo napomenuti da je čistoća, odnosno higijena genitalnog područja jako bitna. Pre postupka, temeljno operite ruke, pa potom i ovo područje blagim sapunom i vodom kako biste eliminisali spoljne zagađivače.

A kada je najbolje vreme za uzimanje uzorka? U većini slučajeva, preporučuje se da to bude prvi jutarnji urin. Ova porcija mokraće je najkoncentrovanija i, iz tog razloga, pruža najjasniju sliku o zdravstvenom stanju.

Priprema za druge vrste analiza

Dok su krvne pretrage i analize urina među najčešćim dijagnostičkim alatima, postoji niz drugih testova koji se koriste za procenu zdravstvenog stanja. Svaki od ovih ima svoje specifičnosti i zahteva posebnu pripremu.

Analize stolice, na primer, se obično koriste za otkrivanje problema sa digestivnim traktom, poput prisustva parazita ili okultnog krvarenja. Ono što je bitno za njih je da uzorak mora biti čisti, a takođe ne sme doći u kontakt sa vodom ili urinom. Takođe, neki lekovi ili namirnice mogu privremeno promeniti boju ili sastav stolice, pa nije na odmet konsultovati se sa lekarom o eventualnim promenama u ishrani ili terapiji pre testiranja.

Mikrobiološke analize, koje se koriste za detekciju bakterija, virusa ili gljivica, često zahtevaju uzimanje uzoraka sa specifičnih delova tela, poput grla ili nosa. Zahtevaju prestanak konzumiranja antibiotika nedelju-dve pre uzimanja uzorka, a samo uzorkovanje se vrši uz pomoć sterilnih instrumenata.

Kada je u pitanju biopsija, tokom koje se uzima mali uzorak tkiva za analizu, ona se vrši isključivo u kontrolisanim medicinskih uslovima. Tokom postupka, pacijentu se obično daje lokalna anestezija, zbog koje može biti indikovano izbegavanje hrane i pića nekoliko sati pre zahvata.

Muškarac sedi dok mu laboratorijski tehničar uzima bris iz nosa.
Kompleti za bris se koriste radi uzimanja uzorka iz nosa, pa i grla, pacijenta.

Ne plašite se razgovora sa medicinskim osobljem

Sada kada znate kako se pripremiti za laboratorijske analize, shvatate koliko je pravilna priprema važna za dobijanje tačnih i pouzdanih rezultata. Međutim, ukoliko imate bilo kakvih nedoumica ili pitanja, uvek je najbolje popričati o istima sa lekarom ili stručnim osobljem laboratorije. Oni su tu da vam pomognu da budete potpuno spremni i informisani, te da ustanovu napustite sa osmehom na licu.

This site is registered on wpml.org as a development site.