Kako se izboriti sa celijakijom

Celijakija je autoimuna bolest koja izaziva ozbiljna oštećenja sluznice tankog creva. Ali šta se krije iza iste? Odgovor je gluten, protein prisutan u pšenici, ječmu i raži. Za one koji pate od celijakije, konzumacija i najmanje količine ovog proteina može izazvati simptome poput dijareje, gubitka težine i malapsorpcije. Međutim, s obzirom da lek ne postoji, jedini način kako se izboriti sa celijakijom je stroga bezglutenska dijeta. Srećom, ovaj pristup ne samo da ublažava simptome i olakšava život onima koji boluju od ove bolesti, već omogućava i oporavak oštećenog creva. S tim u vezi, u narednim redovima, IntroLab laboratorija Beograd će vam otkriti više o samoj bolesti i kako promene u načinu ishrane zapravo dovode do boljitka.

Koliki problem predstavlja celijakija?

Celijačna bolest nije samo dijetetski izazov; to je ozbiljna autoimuna bolest koja pogađa oko 1% svetske populacije. Ali šta je to što se dešava u telu čoveka obolelog od ove bolesti? Tačnije, šta se dešava kada on unese gluten? Suštinski, prilikom konzumacije ovog proteina, imuni sistem obolelih reaguje napadajući sluznicu tankog creva. Kao rezultat, dolazi do neprijatnih simptoma. Iako su sami simptomi prolazni, posledice su dalekosežne i uključuju:

 • Trajno oštećenje creva
 • Malapsorpciju hranljivih materija
 • Anemiju
 • Osteoporozu
 • Pa čak i povećan rizik od oboljevanja od određenih vrsta karcinoma.

Bezglutenska dijeta nije moda ili izbor; to je medicinska neophodnost za one koji pate od ove bolesti. U svetu gde je gluten svuda oko nas, ovo je borba koja zahteva stalnu pažnju i posvećenost. Oboleli moraju pažljivo čitati etikete na proizvodima, kao i informisati osoblje u restoranima u kojima jedu o svojoj netoleranciji na ovaj protein. Jer, čak i gluten u tragovima može izazvati ozbiljne reakcije organizma.

Žena se hvata za glavu dok leži u krevetu zbog glavobolje
Simptomi celijakije nisu isti za sve i mogu uključivati glavobolju, između ostalog.

Simptomi celijačne bolesti

Iako simptomi bolesti mogu varirati od čoveka do čoveka, kod osoba obolelih od iste, mogu se javiti:

 • Probavni problemi
  1. Dijareja ili zatvor
  2. Nadutost i gasovi
  3. Bol u stomaku
  4. Mučnina i povraćanje
 • Kožni problemi
  1. Osip poznat kao dermatitis herpetiformis
  2. Suva koža
  3. Gubitak kose
 • Neurološki simptomi
  1. Glavobolja i migrena
  2. Umor
  3. Depresija ili anksioznost
  4. Problemi s koncentracijom, odnosno “moždana magla“
 • Problemi sa kostima i zglobovima
  1. Bol u zglobovima
  2. Osteoporoza ili osteopenija
  3. Artritis
 • Gubitak težine ili pojačan apetit bez povećanja težine
 • Anemija zbog nedostatka gvožđa
 • Problemi s zubima i ustima
  1. Aftozni stomatitis (čirevi u ustima)
  2. Oštećenje zubne gleđi
 • Ostali simptomi
  1. Neplodnost ili problemi u trudnoći
  2. Oštećenje jetre
  3. Bolovi u mišićima

Dijagnostika celijakije

Iako je celijakija doživotna bolest, ona može ima odlične prognostičke parametre ukoliko se na vreme dijagnostikuje i što ranije započne sa bezglutenskom ishranom. Neke od testova koje možete uraditi ukoliko imate simptome celijakije su serološki markeri za celijakiju, kao što su antitela na tkivnu transglutainazu, antitela na glijadin, kao i endomizijalna antitela. Važno je napomenuti da količina detektovanih antitela zavisi od unosa glutena hranom, te se ovaj titar može smanjiti već nakon nekoliko nedelja od primenjivanja bezglutaminske ishrane. Dodatno, ukoliko u porodici postoje članovi sa ovim oboljenjem mogu se uraditi i genetički markeri koji su asocirani sa celijačnom bolešću, a u koje spada genotipizacija HLA DQ2 i HLA DQ8 lokusa.

Prednosti bezglutenske dijete

Kao što smo napomenili, stroga bezglutenska dijeta je jedini način kako se izboriti sa celijakijom. Tim rečeno, ovde ćemo razmotriti nekoliko ključnih prednosti ovog načina ishrane za osobe koje boluju od ove autoimune bolesti.

Tri vekne hleba napravljene od brašna bez glutena.
Postoje mnogobrojne prednosti ishrane bez glutena.

Ublažavanje simptoma celijakije

Simptomi celijakije mogu biti izuzetno neprijatni i variraju od osobe do osobe. Neki pate od gastrointestinalnih problema kao što su dijareja, mučnina, nadutost i bolovi u stomaku, dok drugi mogu imati hroničan umor, glavobolje ili kožne osipe. Na sreću, istraživanja su pokazala da, kod onih koji pređu na bezglutenski režim ishrane, olakšanje je moguće primetiti već nakon nekoliko dana ili nedelja.

Sprečavanje daljeg oštećenja creva

Kao što smo prethodno objasnili, konzumacija glutena kod osoba sa celijakijom izaziva imuni odgovor koji oštećuje sluznicu tankog creva. Ovo oštećenje može dovesti do trajnih zdravstvenih problema. S druge strane, dijeta bez glutena omogućava crevu da se izleči, sprečavajući dalje oštećenje i gorepomenute komplikacije koje mogu proisteći iz toga.

Poboljšanje apsorpcije hranljivih materija

Kao posledica oštećanja tankog creva, može doći do nemogućnosti tela da apsorbuje vitalne hranljive materije iz hrane, kao što su vitamini i minerali. Ovo dalje može dovesti do malapsorpcije i anemije. Kada osoba izbaci gluten iz ishrane, ona daje šansu tankom crevu da se oporavi, utičući time i na apsorpciju hranljivih materija i pomažući u obnavljanju zdravlja i vitalnosti.

Povećanje plodnosti i smanjen rizik od oboljevanja od karcinoma

Studije su pokazale da žene sa celijakijom mogu imati probleme sa plodnošću i povećan rizik od spontanih pobačaja. Iz tog razloga, možemo zaključiti da će bezglutenska dijeta povoljno uticati na plodnost i smanjenje rizika od komplikacija u trudnoći. Što se tiče rizika od oboljevanja od karcinoma, osobe sa celijakijom imaju veće šanse da obole od određenih vrsta raka, uključujući ne-Hodžkinov limfom. Srećom, prelaskom na ishranu bez glutena, ovaj rizik se znatno smanjuje.

Smanjenje rizika od osteoporoze

Do osteoporoze, odnosno slabljenja kostiju, dolazi zbog već pomenutog oštećenja creva. Zašto? Jer ono ometa apsorupciju kalcijuma i vitamina D, ključnih za zdravlje kostiju. Izbacivanje glutena iz ishrane dovodi do poboljšane apsorpcije ovih nutritijenata, čime se zaustavlja dalji gubitak koštane mase.

Kako se izboriti sa celijakijom pomoću ishrane?

Pitanje nije kako se izboriti sa celijakijom, već kako živeti sa njom. Ukoliko bolujete od iste, to ne znači da nužno morate da prestanete da uživate u ukusnoj hrani. Naprotiv, mnoge prirodno bezglutenske namirnice i specijalizovani proizvodi mogu obogatiti vašu ishranu. Kada je u pitanju hrana koja priodno ne sadrži ovaj protein, tu su:

 • Voće i povrće: Sveže, smrznuto ili konzervirano, bez dodataka.
 • Meso i riba: Neobrađeni proizvodi, bez marinada ili punjenja koji mogu sadržati gluten.
 • Mlečni proizvodi: Većina je prirodno bez glutena, ali proverite etikete zbog dodataka.
 • Žitarice: Specifično kukuruz, riža, kinoa i amarant.
 • Mahunarke: Pasulj, sočivo i grašak se naročito preporučuju, jer oboljuju proteinima od kojih nijedan nije gluten.
 • Orašasti plodovi i semenke
Tri činije sa zdravim namitnicama.
Kako se izboriti sa celijakijom na prirodan način? Putem pravilne ishrane bez glutena, bogate voćem i povrćem.

S druge strane, danas postoji sve više proizvoda dizajniranih posebno za one sa celijakijom. Ovi proizvodi su napravljeni bez glutena i često su označeni sa „GF“ ili „bez glutena“. Čak i one manje zdrave namirnice često imaju svoju bezglutensku varijantu, poput:

 • Hleba i peciva
 • Testenina
 • Gotovih jela, od supa do zamrznutih obroka
 • Grickalica

Hrana koju treba izbegavati

Kada je reč o celijakiji, izbegavanje glutena nije samo pitanje izbora, već i zdravlja. Ali gde se sve krije ovaj protein? Najčešće u hrani koja sadrži:

 • Pšenicu: Uključujući sve varijante kao što su durum, spelta, i sl.
 • Ječam: Ključni sastojak piva.
 • Raž: Nalazi se u nekim vrstama hleba i peciva.

Proizvodi koji mogu biti kontaminirani glutenom

Kontaminacija glutenum može se dogoditi kada se bezglutenski proizvodi obrađuju na istim mašinama kao i proizvodi sa glutenom. To može uključivati:

 • Ovsene pahuljice: Iako je ovas prirodno bez glutena, često se obrađuje sa žitaricama koje sadrže ovaj proteina.
 • Prerađeno meso
 • Pržena hrana: Ulje u kojem se prži hrana sa glutenom može kontaminirati bezglutenske proizvode.

Skriveni izvori glutena

Gluten može biti skriven, te se može naći na neočekivanim mestima, uključujući:

 • Soseve i prelive: Neki mogu sadržati pšenični skrob ili brašno.
 • Lekove i dodatke ishrani: Neki mogu koristiti gluten kao vezivo.
 • Kozmetiku: Neki proizvodi za usne mogu sadržati ovaj protein.

Ne dozvolite da vam celijakija stane na put

Ukoliko se i dalje pitate kako se izboriti sa celijakijom, vreme je da prestanete. Kao što možete videti, iako pomalo izazovna, ova bolest ne mora nužno da ograničava vaš život. Sa pravim informacijama i pristupom, moguće je živeti kvalitetno bez obzira na dijagnozu. Ključ ka oporavku leži u razumevanju ove bolesti, prepoznavanju namirnica koje treba izbegavati i usvajanju bezglutenske ishrane. Planiranje obroka i učenje o novim, bezglutenskim alternativama su takođe esencijalni. Nećemo vas lagati, period prilagođavanja neće biti lak. U isto vreme, može biti i pomalo zastršujuć. Međutim, ovom promenom ćete učiniti nešto dobro za svoje zdravlje. Uz to smo sigurni da, čim budete osetili prve znake boljitka, nećete više ni pomisliti o konzumaciji hrane koja sadrži gluten.

This site is registered on wpml.org as a development site.