Jod u urinu

Put do vašeg dobrog zdravlja počinje u laboratoriji IntroLab.

4950,00 rsd

Obrtno Vreme

12 dana

Uzorkovanje

Prikupljanje urina

Kategorija

Analiza urina

Analiza jod u urinu je laboratorijski test koji se koristi za određivanje nivoa ovog elementa u mokraći. Ovu analizu sprovodi vodeća laboratorija Vračar, IntroLab, i prestavlja tip biohemijske analize urina.

Šta je to jod?

Jod je esencijalni element u tragovima koji je neophodan za pravilan rad štitne žlezde i sintezu hormona štitnjače. Štitna žlezda koristi jod iz hrane kako bi proizvela hormone koji regulišu metabolizam, rast i razvoj organizma. Analiza joda u urinu može pružiti informacije o nivou ovog elementa u organizmu i mogućim disbalansima.

Kako izgleda analiza jod u urinu?

Tokom analize, pacijent prikuplja uzorak urina u specifičnom periodu, obično u periodu od 24 sata. Ovaj uzorak se zatim donosi u laboratoriju gde se vrši kvantitativno merenje nivoa joda. Rezultati se obično izražavaju u mikrogramima po litru (μg/L) ili u mikrogramima po 24 sata (μg/24h).

Tumačenje rezultata

Nivo joda u urinu može varirati u zavisnosti od različitih faktora kao što su:

  • ishrana
  • suplementacija
  • geografska lokacija
  • zdravstveno stanje
  • životna dob
  • pol

Snižene vrednosti joda u urinu mogu ukazivati na nedostatak joda u organizmu, što može dovesti do poremećaja funkcije štitne žlezde. Nedostatak joda može izazvati hipotireozu, koja se manifestuje simptomima kao što su umor, usporen metabolizam, gojaznost, promene raspoloženja i problemi sa kožom.

Povišene vrednosti joda u urinu mogu biti rezultat prekomernog unosa joda putem hrane ili suplemenata. Ovo se može javiti kod osoba koje koriste jodne suplemente ili žive u područjima sa visokim nivoom joda u vodi ili hrani. Prekomerne vrednosti joda mogu dovesti do hipertireoze, koja se karakteriše ubrzanim metabolizmom, nervozom, gubitkom telesne težine i ubrzanim radu srca.

Važno je napomenuti da interpretacija rezultata analize joda u urinu treba da se obavi u saradnji sa stručnjacima, poput endokrinologa ili lekara opšte prakse. Oni će uzeti u obzir i druge faktore, kao što su simptomi, istorija bolesti i rezultati drugih analiza urina kako bi postavili tačnu dijagnozu i preporučili odgovarajući tretman.

Vrsta uzorka i vreme kada se uzima uzorak

Uzorak: 24h urin

Obrtno vreme: 12 dana

Priprema: Pripremiti bocu za sakupljanje 24h urina (proceniti da li je potrebna 1 ili više boca od 2l. Prvu jutarnju porciju urina odbaciti (ne sipa se u bocu). Sve ostale porcije urina u toku dana i noći sakupljati u bocu. Prvu jutarnju porciju sledećeg dana dodati u bocu i celokupnu količinu urina dostaviti u laboratoriju na analizu. Za određene analize je potrebno prvo sipati konzervans u bocu – za postupak pitati u laboratoriji.

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu

This site is registered on wpml.org as a development site.