Jo-1 At

Put do vašeg dobrog zdravlja počinje u laboratoriji IntroLab.

1530,00 rsd

Obrtno Vreme

1 dan

Uzorkovanje

Vađenje krvi

Kategorija

Imunologija

Uz pomoć analize Jo-1 At, laboratorija IntroLab pruža važan doprinos u dijagnostici autoimunih mišićnih bolesti. Rano otkrivanje i tačna dijagnoza omogućavaju pravovremeno započinjanje adekvatne terapije, čime se poboljšava kvalitet života pacijenata i smanjuje rizik od komplikacija. Ovaj test predstavlja još jedan korak ka boljem razumevanju autoimunih bolesti i pružanju efikasnih terapijskih rešenja.

Šta su Anti Jo-1 antitela?

Anti Jo-1 antitela su specifični tipovi autoantitela koji se javljaju u telu osoba koje boluju od određenih autoimunih mišićnih bolesti. Ova antitela su usmerena protiv enzima koji se naziva histidil tRNA-sintetaza. Enzimi poput histidil tRNA-sintetaze imaju ključnu ulogu u procesu sinteze proteina u organizmu. Kada imunološki sistem osobe postane poremećen, što se dešava u autoimunim bolestima, dolazi do stvaranja autoantitela koja napadaju sopstvene tkiva i ćelije organizma. U slučaju Anti Jo-1 antitela, ona su uperena protiv histidil tRNA-sintetaze koja je prisutna u mišićima.

Najčešće bolesti koje su povezane sa pojavom Anti Jo-1 antitela su Polimiozitis i Dermatomiozitis. Ove bolesti spadaju u grupu idiopatskih zapaljenskih mišićnih bolesti koje karakteriše upala mišića i različiti simptomi povezani s mišićima i kožom.

Kada je potrebno uraditi ovaj test?

Testiranje na prisustvo Anti Jo-1 antitela preporučuje se kada postoji sumnja na autoimune mišićne bolesti. Ovi testovi se obično naručuju od strane lekara specijalista za reumatologiju, neurologiju, ili fizijatriju, koji će pažljivo proceniti simptome i kliničku sliku pacijenta pre nego što odluče da li je potrebno uraditi ovu analizu.

Tipični simptomi koji mogu ukazivati na moguću autoimunu mišićnu bolest i mogući razlog za testiranje Anti Jo-1 antitela uključuju:

  • Slabost mišića: Pacijenti mogu primetiti slabost u različitim mišićnim grupama, što može otežati obavljanje svakodnevnih aktivnosti kao što su hodanje, podizanje predmeta ili penjanje stepenicama.
  • Bol u mišićima: Bol u mišićima može biti prisutan, obično u kombinaciji sa slabostima.
  • Osip na koži: Dermatomiozitis je autoimuna bolest koja pogađa mišiće i kožu, pa se ponekad može javiti karakterističan osip na licu, rukama ili drugim delovima tela.
  • Otežano podizanje ruku iznad glave: Pacijenti mogu imati teškoća pri podizanju ruku iznad glave, što se može primetiti prilikom oblačenja ili češljanja kose.
  • Otežano disanje: U nekim slučajevima, autoimune mišićne bolesti mogu uticati na mišiće koji su uključeni u disanje, što može dovesti do otežanog disanja.

Simptomi i klinička slika se mogu razlikovati od osobe do osobe, te da prisustvo ovih simptoma ne mora uvek ukazivati na autoimunu mišićnu bolest. Zbog toga je važno da se osoba koja ima ove simptome konsultuje sa stručnim medicinskim osobljem kako bi se tačno utvrdila dijagnoza.

Lekar će uzeti u obzir pacijentovu medicinsku istoriju, porodičnu anamnezu, sadašnje simptome i rezultate fizičkog pregleda kako bi odlučio da li je potrebno uraditi analizu Anti Jo-1 antitela. Ako postoji sumnja na autoimunu mišićnu bolest, testiranje Anti Jo-1 antitela može biti od velike pomoći u postavljanju tačne dijagnoze i započinjanju odgovarajuće terapije.

Vrsta uzorka i vreme kada se uzima uzorak

Uzorak: Venska krv

Obrtno vreme: 1 dan

Priprema: Posebena priprema nije potrebna.

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu

This site is registered on wpml.org as a development site.