Insulinska At

Put do vašeg dobrog zdravlja počinje u laboratoriji IntroLab.

1.500,00 rsd

Obrtno Vreme

1 dan

Uzorkovanje

Vađenje krvi

Kategorija

Imunohemija

Insulinska At analiza je laboratorijski test koji je dostupan u jednoj od najsavremenijih laboratorija Beograd, IntroLab. Obavlja se radi merenja prisustva insulinskih antitela u krvi i predstavlja jednu od važnih insulinska rezistencija analiza krvi. Ovaj test je od velikog značaja za dijagnostikovanje i praćenje autoimunih stanja povezanih sa oštećenjem pankreasnih beta-ćelija, koje su odgovorne za proizvodnju insulina.

Insulinska At analiza ima poseban klinički značaj kod pacijenata koji koriste insulin kao analiza insulina u krvi, jer može otkriti smanjene efekte insulina, insulinsku rezistenciju i hipoglikemiju izazvanu visokim dozama insulina.

Šta je insulin?

Insulin je hormon koji proizvode beta ćelije Langerhansovih ostrvaca u endokrinom pankreasu. Njegova funkcija je da reguliše nivo glukoze u krvi tako što olakšava ulazak glukoze u ćelije i skladišti višak glukoze kao energetsku rezervu. Insulin ima hipoglikemijsko dejstvo, što znači da snižava koncentraciju šećera u krvi.

Određivanje insulina se koristi u nekoliko situacija:

  • Procena proizvodnje insulina od strane beta ćelija pankreasa – merenje nivoa insulina može pružiti informacije o sposobnosti pankreasa da proizvodi insulin.
  • Dijagnostika insulinoma – insulinom je benigni tumor pankreasa koji proizvodi velike količine insulina. Merenje nivoa insulina pomaže u dijagnostici i praćenju pojave recidiva (povratka bolesti) kod ove vrste tumora.
  • Kontrola i dijagnostika šećerne bolesti (Diabetes mellitus) – merenje nivoa insulina, pored dodatnih analiza šećera u krvi, može se koristiti za dijagnostiku i praćenje lečenja dijabetesa, kao i za procenu potrebe za prelaskom s oralnih antidijabetika na insulin.
  • Sumnja na insulinsku rezistenciju – insulinska rezistencija je stanje u kojem ćelije ne reaguju adekvatno na delovanje insulina. Merenje insulina može pomoći u potvrđivanju ove dijagnoze.

Šta je insulinska rezistencija?

Insulinska rezistencija je stanje koje karakteriše povišen nivo insulina u krvotoku i otpornost ćelija na dejstvo ovog hormona. Kada je prisutna insulinska rezistencija, ćelije u telu ne reaguju adekvatno na insulin, što otežava ulazak glukoze iz krvi u ćelije. Kao odgovor na to, pankreas počinje proizvoditi više insulina kako bi kompenzovao smanjenu efikasnost. Međutim, uprkos povećanoj proizvodnji insulina, glukoza ostaje visoka u krvi. Ovo dalje može dovesti do razvoja dijabetesa tipa 2, gestacijskog dijabetesa ili predijabetesa.

Dobra vest je da insulinsku rezistenciju možemo kontrolisati i čak „preokrenuti“ promenom stila života. To uključuje zdravu ishranu, fizičku aktivnost, održavanje zdrave telesne težine i smanjenje faktora rizika kao što su pušenje i stres. Promene u ishrani koje podrazumevaju unos zdravih namirnica, kao i izbegavanje preteranog unosa šećera i ugljenih hidrata, mogu biti od pomoći u eliminisanju insulinske rezistencije.

U našoj laboratoriji, insulinska rezistencija cena analize je pristupčana i konkuretna. S druge strane, rezultati laboratorijskih analiza krvi povezani sa ovim metaboličkim poremećajem će Vam biti dostupni u rekordnom roku.

Vrsta uzorka i vreme kada se uzima uzorak

Uzorak: Venska krv

Obrtno vreme: 1 dan

Priprema: Posebna priprema nije potrebna. Međutim, ne preporučuje se uzimanje uzorka neposredno nakon obroka.

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu

This site is registered on wpml.org as a development site.