Inhibin B

Put do vašeg dobrog zdravlja počinje u laboratoriji IntroLab.

2000,00 rsd

Obrtno Vreme

do 4 dana

Uzorkovanje

Vađenje krvi

Kategorija

Imunohemija

Ukoliko želite da istražite svoju plodnost, funkciju polnih žlezda ili potencijalne zdravstvene probleme, zakazivanje analize Inhibin B može biti prvi korak ka tome. Naš tim stručnjaka u laboratoriji IntroLab će vam pružiti sve potrebne informacije i podršku tokom ovog procesa.

Šta je Inhibin B?

Inhibin B je hormon koji se proizvodi u granuloznim ćelijama jajnika kod žena i Sertolijevim ćelijama testisa kod muškaraca, igrajući važnu ulogu u regulaciji reproduktivnog sistema. Ovaj glikoprotein inhibira proizvodnju i oslobađanje folikulostimulirajućeg hormona (FSH) iz hipofize. Kod žena, nivo Inhibina B je direktno povezan sa brojem folikula koji su dostupni u jajnicima, dok kod muškaraca služi kao pokazatelj procesa spermatogeneze.

Kada se analizira i zašto?

Analiza Inhibin B se koristi za procenu plodnosti kod oba pola, funkcije jajnika i testisa, kao i za dijagnostikovanje različitih zdravstvenih stanja. Kod žena, ova analiza se primenjuje radi:

  • procene ovarijalne rezerve
  • skrininga za sindrom policističnih jajnika
  • utvrđivanja uzroka neplodnosti
  • kao markera određenih tipova karcinoma jajnika
  • praćenja prevremenog otkazivanja jajnika

Kod muškaraca, niske vrednosti Inhibina B mogu ukazivati na neplodnost i različite poremećaje funkcije testisa.

Referentne vrednosti Inhibina B

Vrednosti Inhibina B mogu varirati u zavisnosti od laboratorije i metode koja se koristi za analizu. Iz tog razloga je važno odabrati laboratoriju koja će kontinuirano pratiti nivoe Inhibina B i pružiti relevantne vrednosti za pacijenta. Uobičajeno, očekivane vrednosti kod žena u premenopauzi kreću se u rasponu od 10,0 do 320 pg/ml, dok kod muškaraca vrednosti variraju od 11,5 do 369,8 pg/ml.

Smanjena koncentracija Inhibina B

Smanjeni nivoi Inhibina B mogu biti povezani sa različitim stanjima i situacijama. Kod žena, niske vrednosti Inhibina B mogu ukazivati na smanjenu rezervu jajnika, što znači da je broj preostalih jajnih ćelija manji nego što je očekivano za određenu starosnu grupu. To može biti povezano sa smanjenom uspešnošću vantelesne oplodnje, povećanim rizikom od spontanih pobačaja i poremećajima ovulacije.

Kod muškaraca, sniženi nivoi Inhibina B mogu signalizirati oštećenje procesa spermatogeneze, što može dovesti do problema s plodnošću. Takođe, smanjeni nivoi Inhibina B kod oba pola mogu biti povezani s određenim vrstama tumora, posebno onima koji utječu na granulozne ćelije jajnika kod žena i Sertolijeve ćelije kod muškaraca.

Priprema za analizu

Da bi se izvršila Inhibin B analiza nije potrebna posebna priprema. Uzorak krvi se uzima iz vene, a testiranje se obično obavlja drugog ili trećeg dana menstrualnog ciklusa kod žena. Nivo Inhibina B može varirati zavisno od faze menstrualnog ciklusa, dok pušenje i gojaznost mogu uticati na nivo ovog hormona.

Vrsta uzorka i vreme kada se uzima uzorak

Uzorak: Venska krv

Obrtno vreme: do 4 dana

Priprema: Posebna priprema nije potrebna. Međutim, testiranje se obično vrši drugog ili trećeg dana menstrualnog ciklusa kod žena.

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu

This site is registered on wpml.org as a development site.