Imunofiksacija serumskih proteina

Put do vašeg dobrog zdravlja počinje u laboratoriji IntroLab.

2700,00 rsd

Obrtno Vreme

do 14 dana

Uzorkovanje

Vađenje krvi

Kategorija

Elektroforeza

IntroLab laboratorija Vračar nudi analizu imunolektroforeza proteina seruma koja se koristi za dijagnostikovanje i praćenje stanja povezanih sa promenjenim nivoima proteina u krvi i/ili povećanim nivoima proteina u urinu. Naša stručna ekipa primenjuje imunoelektroforezu kako bi identifikovala snižene ili povećane nivoe proteina.

Detaljnije o analizi

Elektroforeza proteina je labaratorijska analiza krvi koja omogućava razdvajanje proteina na osnovu njihove veličine i naelektrisanja. Imunoelektroforeza u serumu, poznata i kao imunofiksaciona elektroforeza, je specifična vrsta elektroforeze gde se proteini razdvajaju elektroforetskim procesom, posebno u gama regionu, a zatim se identifikuju upotrebom specifičnih antitela. Ova analitička metoda pruža korisne informacije o prisustvu i identifikaciji specifičnih proteina u serumu, što može biti od pomoći u dijagnostici pojedinih stanja i praćenju zdravstvenog stanja pacijenata.

Kome je imunolektroforeza proteina seruma potrebna?

Analiza elektroforeze proteina i imunoelektroforeze seruma se može preporučiti osobama koje pokazuju simptome ili imaju faktore rizika za određene bolesti ili stanja. Ova analiza je često indicirana u slučajevima sumnje na maligne bolesti, autoimune bolesti, bolesti jetre, bubrega ili sistemskih oboljenja. Takođe se može preporučiti osobama koje imaju povećane ili snižene nivoe proteina u krvi ili urinu. Važno je da se konsultujete sa svojim lekarom kako biste dobili precizne informacije o tome da li je analiza elektroforeze proteina ili imunoelektroforeze seruma potrebna u vašem konkretnom slučaju.

Tumačenje rezultata imunolektroforeze proteina seruma

Snižene vrednosti

Smanjenje koncentracije albumina u krvi mogu se primetiti kod različitih stanja, uključujući bubrežne bolesti, oboljenja jetre i opekotine. Vrednosti su takođe niže kod bolesti creva sa gubitkom proteina, upalne procese, oštećenja tkiva i nedovoljnog unos proteina putem hrane.

Genetski poremećaji mogu dovesti do analbuminemije (potpunog odsustva albumina) i bisalbuminemije (prisustva dve različite vrste albumina).

Smanjenje α1 globulinske frakcije može ukazivati na nedostatak α1-antitripsina.

Smanjenje γ frakcije se može javiti kod nefrotskog sindroma (stanje karakteristično za oštećenje bubrega). S druge strane, nedostatak γ frakcije može biti prisutan u stanjima sa oslabljenim imunološkim sistemom.

Povišene vrednosti

Prisustvo paraproteina može se primetiti kod multiple mijelome, makroglobulinemije i bolesti teških lanaca.

Prisustvo α-fetoproteina može ukazivati na prisustvo karcinoma jetre, jajnika, testisa, pankreasa, creva, pluća i ciroze jetre.

Kod monocitne leukemije, oblik malignog tumora belih krvnih zrnaca, može se uočiti prisustvo lizozima, enzima koji se nalazi u belim krvnim zrncima.

Povećanje α1 globulinske frakcije može se videti kod akutnih zapaljenja, hroničnog zapaljenja jetre, terapije estrogenima i tokom trudnoće.

Veće vrednosti α2 globulinske frakcije mogu biti povezane sa akutnim i hroničnim zapaljenjima, nefrotskim sindromom, reumatoidnim artritisom i bolestima imunskih kompleksa.

Povećanje β globulinske frakcije može se javiti kod nedostatka gvožđa i nefrotskog sindroma.

Povećanje γ frakcije može biti posledica akutnih i hroničnih zapaljenja, oboljenja jetre i maligniteta. Pojava nove trake u γ regiji može se primetiti kod akutnih zapaljenja kao odgovor na povećanje C-reaktivnog proteina.

Vrsta uzorka i vreme kada se uzima uzorak

Uzorak: Serum (venska krv)

Obrtno vreme: do 14 dana

Priprema: Najpogodnije je uzeti uzorak krvi ujutro, pre doručka, kako bi se izbegao uticaj hrane na koncentraciju proteina. Preporučuje se da prođe najmanje 12 sati između poslednjeg obroka i uzimanja uzorka krvi. Međutim, dozvoljeno je konzumirati malu količinu vode ujutro.

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu

This site is registered on wpml.org as a development site.