Imunoglobulin E (IgE)

Put do vašeg dobrog zdravlja počinje u laboratoriji IntroLab.

950,00 rsd

Obrtno Vreme

1 dan

Uzorkovanje

Vađenje krvi

Kategorija

Imunologija

U sklopu naše privatne laboratorije Beograd, IntroLab, vršimo imunoglobulin E (IgE) analizu. Imunoglobulin E (IgE) analiza omogućava procenu imunološkog statusa i detekciju povišenih ili sniženih nivoa IgE antitela u krvi, što može biti posledica alergijskih reakcija, parazitskih infekcija, kao i određenih sistemskih i naslednih bolesti. Ovaj test je važan za dijagnostiku i praćenje imunoloških poremećaja i omogućava prilagođavanje terapije.

Kada je imunoglobulin E (IgE) analiza indikovana?

Ispitivanje nivoa Imunoglobulina E (IgE) ima značajnu ulogu u proceni imunološkog sistema osobe. Utvrđivanje povišenih ili sniženih vrednosti ovog imunoglobulina je osnova u dijagnostici i praćenju različitih bolesti i stanja. IgE analiza se posebno koristi u skriningu na alergijske reakcije i parazitske infekcije. Takođe, smanjenje IgE nivoa može biti povezano sa naslednim ili stečenim imunodeficijencijama, zajedno sa smanjenjem drugih imunoglobulina. Iz toga razloga je uz ovu, često potrebno uraditi i dodatne imunološke analize krvi.

Tumačenje rezultata

Smanjene vrednosti Imunoglobulina E (IgE) mogu ukazivati na određene stanja ili poremećaje imunološkog sistema, kao što su:

  • Primarna imunodeficijencija: Smanjenje IgE nivoa može biti povezano sa određenim primarnim imunodeficijentnim sindromima, kao što su selektivni IgE deficijencija ili hiper-IgM sindrom.
  • Sistemski eritemski lupus: Smanjenje IgE nivoa može se primetiti kod nekih pacijenata sa sistemskim eritemskim lupusom (SLE), autoimunom bolešću koja može uticati na imunološki sistem.
  • Ćelijski imunodeficijentni sindromi: Određeni ćelijski imunodeficijentni sindromi mogu biti povezani sa smanjenjem IgE nivoa, kao što je Wiskott-Aldrich sindrom.

S druge strane, povišene vrednosti IgE mogu ukazivati na sledeće stanja ili situacije:

  • Alergijske reakcije: Povišene vrednosti IgE često su povezane sa alergijskim reakcijama na određene alergene, kao što su poleni, prašina, hrana ili ubodi insekata.
  • Astma: Astmatični pacijenti često pokazuju povišene vrednosti IgE, a IgE nivoi se mogu koristiti i za procenu težine astme i odabir odgovarajuće terapije.
  • Parazitske infekcije: Povišene vrednosti IgE mogu biti posledica infekcija parazitima, kao što su infekcije pantljičarom ili glistama.

Vrsta uzorka i vreme kada se uzima uzorak

Uzorak: Serum ili plazma

Obrtno vreme: 1 dan

Priprema: Posebna priprema nije potrebna. Međutim, važno je da obavestite lekara o eventualnoj upotrebi imunosupresivne terapije ili lekova poput fenitoina i karbamazepina pre testiranja.

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu

This site is registered on wpml.org as a development site.