Imunoglobulin A (IgA)*

Put do vašeg dobrog zdravlja počinje u laboratoriji IntroLab.

710,00 rsd

Obrtno Vreme

1 dan

Uzorkovanje

Vađenje krvi

Kategorija

Imunologija

Imunoglobulin A (IgA) je vrsta sekretornog imunoglobulina koji igra ključnu ulogu u odbrani organizma od mikroorganizama, kao i u aktivaciji ćelijskog imunog odgovora. Analiza imunoglobulin A (IgA) nivoa u krvi koristi se u laboratorijama širom sveta, uključujući laboratorije za analizu krvi u Beogradu, od kojih je jedna i IntroLab, radi procene imunološkog statusa pacijenata.

Značaj IgA

Imunoglobulini su proteini koje plazma ćelije, specifične ćelije imunog sistema, sintetišu kao odgovor na izlaganje različitim mikroorganizmima i stranim supstancama. IgA je jedna od vrsta imunoglobulina koja ima važnu ulogu u zaštiti organizma.

IgA čini oko 15% svih imunoglobulina u krvi, ali je više prisutan u sluzokožnim membranama i sekretima kao što su pljuvačka, suze i mleko. Mukozne membrane respiratornog, digestivnog i urogenitalnog trakta, kao i površine ušiju i očiju, igraju ključnu ulogu u zaštiti organizma od štetnih uticaja iz okoline. Prva linija odbrane na ovim membranama je imunoglobulin A, koji se izlučuje kao sekret od strane specifičnih plazma ćelija.

IgA postoji u dva oblika – kao monomer u krvi i kao polimer, odnosno dimer, u sekretima koji oblažu sluzokožne membrane. Dimer se formira kada se dva monomera IgA povežu specifičnim J lancem i sekretornom komponentom. Ova veza omogućava imunoglobulinu A da obavlja svoju osnovnu ulogu u odbrani od mikroorganizama i aktivaciji ćelijskog imunog odgovora. IgA takođe efikasno neutrališe alergene, antigene i toksine iz hrane u digestivnom traktu.

Posebno je značajan IgA u kontekstu zaštite novorođenčeta, budući da je jedini imunoglobulin prisutan u majčinom mleku. Ovaj IgA pruža pasivnu imunizaciju i štiti novorođenče od gastrointestinalnih infekcija. To je posebno važno u prvih nekoliko nedelja i meseci nakon rođenja, dok dete još uvek ne razvije sopstvenu sposobnost sinteze imunoglobulina A. Postoje dve podklase IgA – IgA1 i IgA2, koje imaju različite karakteristike dejstva i sposobnost prolaska kroz sluzokožne barijere.

Kada je analiza imunoglobulin A indikovana?

Određivanje nivoa imunoglobulina u krvi ima nekoliko konkretnih indikacija:

  • Procena imunološkog statusa: Merenje IgA se koristi kao pokazatelj imunološkog statusa pacijenta. Na primer, povišene vrednosti IgA mogu ukazivati na prisustvo infekcije, kao što je upala sinusa ili gastrointestinalna infekcija.
  • Dijagnostika celiakije: Celiakija je autoimuna bolest izazvana preosetljivošću na gluten. Nivo IgA specifičnih antitela (anti-tTG) može biti povišen kod osoba koje pate od celiakije. Iz tog razloga se ova analiza krvi se koristi za potvrdu dijagnoze.
  • Praćenje terapije imunodeficijencija: Osobe s primarnim imunodeficijencijama, koje imaju oštećen imuni sistem, mogu imati smanjeni nivo imunoglobulina A. Redovno merenje IgA stoga omogućava praćenje efikasnosti terapije ili potrebu za dodatnim tretmanima.
  • Identifikacija alergijskih stanja: Kod alergijskih bolesti, kao što su alergijski rinitis ili atopijski dermatitis, testiranje na alergije može otkriti povišene vrednosti IgA specifičnih antitela (npr. IgA specifičnih za alergene).
  • Dijagnostika IgA nefropatije: IgA nefropatija je bolest bubrega koja se karakteriše taloženjem IgA antitela u bubrežnim glomerulima. Analiza imunoglobulina A, kao deo imunološke analize krvi, se koristi za dijagnostiku ove bolesti i praćenje njenog napredovanja.

Važno je naglasiti da je tumačenje rezultata IgA analize kompleksno i treba se osloniti na stručnu procenu lekara. Uzimajući u obzir kliničke simptome, istoriju bolesti i druge laboratorijske nalaze, lekar će postaviti konačnu dijagnozu i preporučiti odgovarajući terapijski plan.

Vrsta uzorka i vreme kada se uzima uzorak

Uzorak: Serum (venska krv)

Obrtno vreme: 1 dan

Priprema: Posebna priprema nije potrebna. Međutim, poželjno je da se uzorkovanje ne vrši neposredno nakon obroka.

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu

This site is registered on wpml.org as a development site.