Hormonski disbalans kod žena: Kako ga prepoznati i lečiti?

Hormonski disbalans kod žena je tema o kojoj se često priča, ali retko razume. Ako ste žena koja se često oseća umorno, nervozno ili jednostavno „nije svoja“, možda je vreme da razmislite o svojim hormonima. Hormoni su kao mali menadžeri u našem telu koji kontrolišu sve, od raspoloženja do apetita. Kada su oni u ravnoteži, sve funkcioniše glatko. Ali, šta se dešava kada stvari krenu naopako? Kao jedna od vodećih laboratorija u Beogradu, na Južnom Bulevaru, mi ćemo razjasniti kako da prepoznate simptome hormonskog disbalansa i šta možete da uradite da biste se osećali bolje. Zato, ako ste spremni da saznate više i preduzmete akciju, nastavite sa čitanjem.

Šta je hormonski disbalans?

Hormonski disbalans nije ništa drugo nego narušena ravnoteža hormona u telu. Zamislite to kao orkestar u kojem svaki instrument ima svoju ulogu. Ako samo jedan instrument promaši ton, cela simfonija zvuči loše. Tako je i sa hormonima: ako je samo jedan hormon „van forme“, to može uticati na celokupno zdravlje.

Kada su žene u pitanju, nekolicina hormona ima veću tendenciju da bude neuravnotežena, poput:

 • Estrogena i progesterona
 • Testosterona
 • Hormona štitne žlezde (TSH, T3, T4)
 • Insulina
 • Kortizola
Žena koja se drži za glavu zbog stresa
Hormon stresa, kortizol, je neretko uzrok hormonskog disbalansa.

Kako biste prepoznali i lečili hormonski disbalans, morate razumeti ove hormone i njihov uticaj na telu. S tim u vezi, ukoliko osećate da nešto nije u redu, a niste sasvim sigurni šta, najbolje je da se konsultujete sa lekarom koji će vam dati stručne savete i preporučiti eventualnu kontrolu ovih hormona.

Hormonski disbalans kod žena: Najčešći uzroci

Jedno je sigurno: hormoni ne dolaze u stanje neravnoteže bez razloga. Zato je važno da, ukoliko saznate da patite od hormonskog disbalansa ispitate šta je tačno glavni uzrok problema.

 • Sindrom policističnih jajnika (PCOS). Ovo stanje može dovesti do povećane proizvodnje androgenih, odnosno muških hormona, te neredovnih menstruacija i problema sa plodnošću. PCOS je često povezan sa insulinskom rezistencijom i može uticati na telesnu težinu.
 • Bolesti štitne žlezde. Problemi sa tiroidnom žlezdom, kao što su hipotireoza ili hipertireoza, mogu ozbiljno narušiti hormonsku ravnotežu, uzrokujući simptome kao što su umor, promene telesne težine i depresija.
 • Insulinska rezistencija. Kod ovog stanja telo ne reaguje pravilno na insulin, što može dovesti do povišenog nivoa šećera u krvi i, u krajnjem slučaju, do dijabetesa.
 • Stres. Stalni stres može dovesti do povećane proizvodnje hormona stresa, kortizola, što može poremetiti ostale hormone u telu i dovesti do niza zdravstvenih problema.
 • Trudnoća i dojenje. Tokom trudnoće i perioda dojenja prirodno dolazi do fluktuacije u hormonima, međutim, ponekad može doći do njihovog poremećaja.
 • Kontraceptivne pilule. S obzirom da se radi o pilulama na bazi hormona, ukoliko se ne uzimaju na način na koji je prepisano, ili se uzimaju na svoju ruku, postoji verovatnoća da će doći do disbalansa.
 • Nezdrava ishrana. Loša ishrana bogata šećerom i trans mastima može takođe uticati na hormone.
 • Menopauza i perimenopauza. Ovo su periodi u životu žene kada se prirodno javljaju velike hormonske promene. Simptomi kao što su valunzi, noćno znojenje i promene raspoloženja su često znakovi hormonskog disbalansa tokom ovih faza.
Hormonski disbalans kod žena može biti uzrokovan kontraceptivnim pilulama poput table ovih na slici
Kontraceptivne pilule, kada se ne uzimaju na preporučeni način, mogu doprineti poremećaju hormona.

Dijagnostika hormonskog disbalansa

Kao što smo malopre napomenuli, prvi korak ka uspostavljanju prave dijagnoze je lekarski pregled. Nakon istog, a na osnovu vaše kliničke slike, lekar će vam saopštiti koji su to dalji koraci.

Uopšteno govoreći, za proveru nivoa hormona je najčešće potrebno izvaditi krv. Putem analize krvi, moguće je proveriti količinu estrogena, progesterona, testosterona, insulina, i mnogih drugih. Kod sumnja na određene poremećaje, poput sindroma policističnih jajnika, na primer, potrebno je uraditi još nekolicinu analiza radi potvrde dijagnoze. U ovom specifičnom primeru, to bi bio ultrazvuk jajnika i test intolerancije na glukozu (OGTT) kojim se utvrđuje da li je došlo do insulinske rezistencije.

U poslednje vreme, privatne laboratorije sve češće nude svojih pacijentkinjama takozvane hormonske panele, odnosno skupove analiza koji za cilj imaju merenje nivoa više hormona istovremeno. IntroLab u okviru svoje ponude ima sledeće panele koji obuhvataju analizu određenih hormona:

Nakon dobijanja rezultata testova i njihovog tumačenja, lekar opšte prakse vas može uputiti na endokrinologa, ginekologa ili nekog drugog specijalistu radi daljeg ispitivanja i lečenja.

Kako izgleda terapija?

Nakon što dijagnostika pokaže da imate hormonski disbalans, pitanje je: šta dalje? Srećom, postoji niz tretmana koji mogu pomoći u vraćanju hormonske ravnoteže.

Hormonska terapija je najpoznatije rešenje, posebno za žene sa disbalansom u radu štitne žlezde, polnih hormona ili u menopauzi. Ona podrazumeva uzimanje hormona u obliku tableta, flastera ili gelova. Dok ova opcija može biti veoma efikasna, nosi određene rizike, te nikako ne sme da se uzima na svoju ruku. Kako bi izbegli unos sintetičkih hormona, pojedine dame se odlučuju za terapiju biljnim suplementima. I u ovom slučaju je neophodna konsultacija sa lekarom.

Kod disbalansa kortizola, tehnike kao meditacija, duboko disanje i joga su se pokazale izuzetno delotvornim. Isto važi i za pravilnu ishranu, kao i redovnu fizičku aktivnost. Na primer, smanjenje unosa šećera, povećanja unosa proteina i zdravih masti u kombinaciji sa vežbama se smatra najboljim prirodnim lekom za insulinsku rezistenciju, odnosno regulaciju nivoa insulina u krvi. Uz to, vežbanje doprinosi i poboljšanju raspoloženja kroz oslobađanje endorfina, u narodu poznatijim kao hormon sreće, te pomože i smanjenju stresa.

Žena koja vežba dok sedi na strunjači
Kada je u pitanju hormonski disbalans kod žena, vežbanje je često od ogromne pomoći.

Kod sindroma policističnih jajnika ili insulinske rezistencije koju nije moguće regulisati isključivo ishranom i fizičkom aktivnošću, često se prepisuju kontraceptivne pilile i lekovi za regulaciju šećera u krvi. Naravno, kod ozbiljnijih slučajeva, uz terapiju prepisanu od strane specijaliste, potrebno je i dugoročno praćenje i eventualno korigovanje iste.

Svaki tretman ima svoje prednosti i mane, i ono što funkcioniše za jednu osobu ne mora nužno da funkcioniše za drugu. Zato je važno da se ne oslanjate na iskustva drugih prilikom lečenja, već slušate isključivo savete stručnjaka i svoje telo.

Preuzmite inicijativu i dovedite hormone u red!

Sada kada znate šta se dešava iza kulisa vašeg tela, imate moć da preduzmete mere koje će vam pomoći da se osećate bolje na duge staze. Ako ste u ovom tekstu prepoznali simptome ili uzroke koji ukazuju na moguću hormonsku neravnotežu, nemojte dozvoliti da problem eskalira. Ne odlažite posetu lekaru i ne zanemarujte svoje simptome. Jer, kada je u pitanju hormonski disbalans kod žena, pravo vreme za akciju i brigu o sebi je ovde i sada!

This site is registered on wpml.org as a development site.