Hormoni štitaste žlezde i njihov uticaj na telo

Hormoni štitaste žlezde i njihov uticaj na telo su tokom godina bili predmet velikog broja diskusija, što ne začuđuje preterano s obzirom da imaju veliki broj funkcija u telu. Oni utiču na sve, od nivoa energije do telesne temperature. Zapravo, ako ste ikada osećali neobjašnjen umor, ili ste pak dobili naglo na težini ili primetili da vam se raspoloženje menja, sasvim je moguće da ste se zapitali da li su hormoni ove žlezde uzrok. IntroLab Laboratorija Beograd je ovde da odgonetne sve zagonetke i približi vam uticaj ovih hormona na organizam. Uz to, ispitaćemo i zbog čega je bitno pratiti njihove nivoe.

Anatomija i funkcija štitaste žlezde

Štitasta, odnosno tiroidna žlezda, je mala, leptirastog oblika, smeštena ispred grkljana, tačno ispod Adamove jabučice kod muškaraca. Iako mala, ova žlezda je prava „fabrika“ za proizvodnju hormona koji utiču na gotovo svaku ćeliju u našem telu. Zamislite je kao termostat u vašem domu. Kada je hladno, on povećava toplotu, a kada je toplo, smanjuje je. Slično tome, ova žlezda oslobađa hormone koji regulišu metaboličke procese, odnosno način na koje naše telo koristi energiju. Kada je potrebno više energije, žlezda proizvodi više hormona, a kada je manje potrebno, smanjuje njihovu proizvodnju.

Dva glavna hormona koje ova žlezda proizvodi su tiroksin (T4) i trijodtironin (T3). Ovi hormoni pomažu u regulaciji telesne temperature, srčanog ritma i, što je najvažnije, učestvuju u korišćenju energije. Ako tiroidna žlezda ne radi pravilno, može doći do raznih problema. Na primer, ako proizvodi previše hormona, verovatno ćete smršati ili se osećati nervozno. S druge strane, ako ne proizvodi dovoljno istih, možete se osećati umorno ili se ugojiti.

Doktor radi ultrazvuk štitaste žlezde.
Hormoni štitaste žlezde i njihov uticaj na telo je veliki, te periodični pregledi kako bi se utvrdilo da je sa njima sve u redu nisu na odmet.

Glavni hormoni štitaste žlezde

Nastavljajući priču o štitastoj žlezdi, vreme je da se detaljnije upoznamo sa njenim glavnim hormonima – T3 i T4.

 • T3 (Trijodtironin): Ovaj hormon je jedan od najaktivnijih koje štitasta žlezda proizvodi. Iako ga ima manje u krvi u poređenju sa T4, T3 je zapravo mnogo jači. On igra ključnu ulogu u regulaciji našeg metabolizma. Ako je prisutan u krvi u velikoj količini, možete osetiti simptome kao što su ubrzan rad srca ili nervoza.
 • T4 (Tiroksin): Ovo je primarni hormon koji tiroida oslobađa u krvotok. T4 je manje aktivan od T3, ali ga ima više u našem telu. Zanimljivo je da se T4 često pretvara u T3 kada telo treba više energije. Dakle, možete ga zamisliti kao rezervnu energiju koja je spremna da se aktivira kada je to potrebno.

Hormoni štitaste žlezde i njihov uticaj na telo

Dakle, sada kada znamo koji su glavni hormoni tiroidne žlezde, hajde da razmotrimo kako oni tačno utiču na različite aspekte našeg zdravlja i svakodnevnog funkcionisanja.

 • Metabolizam i energetska ravnoteža: Hormoni štitaste žlezde su kao gas za naš „unutrašnji automobil“. Oni regulišu brzinu kojom naše telo koristi energiju iz hrane koju jedemo. Ako imate previše ovih hormona, vaš metabolizam može biti ubrzan, što može dovesti do gubitka težine i osećaja nervoze. S druge strane, nedostatak ovih hormona može usporiti vaš metabolizam, uzrokujući umor i povećanje težine.
 • Rast i razvoj: Ovi hormoni su ključni za rast i razvoj, posebno kod dece. Oni pomažu u pravilnom razvoju mozga, kostiju i mišića. Deca s nedostatkom istih mogu imati problema s rastom i razvojem.
 • Funkcija srca i krvnih sudova: Hormoni tiroide pomažu u regulaciji srčanog ritma i snage srčanih kontrakcija. Ako ih imate previše, srce može brže kucati, dok nedostatak može usporiti srčani ritam.
 • Regulacija telesne temperature: Jeste li ikada primetili da vam je hladno čak i kada je svima oko vas toplo? Ili da se znojite dok drugi ne? Hormoni štitaste žlezde mogu biti odgovorni! Oni pomažu u regulaciji telesne temperature, osiguravajući da se osećamo udobno u različitim okruženjima.
 • Funkcija reproduktivnog sistema: Da, čak i ovde igraju ulogu! Tiroidni hormoni utiču na menstrualni ciklus kod žena i mogu uticati na plodnost. Kod muškaraca, mogu uticati na proizvodnju spermatozoida i libido.

Kao što možete videti, hormoni štitaste žlezde su pravi „multitaskeri“ kada je u pitanju naše zdravlje. Oni se bave svime, od toga kako se osećamo do toga kako izgledamo. Zato je važno razumeti njihov uticaj i pratiti njihove nivoe kako bismo osigurali da naše telo funkcioniše na najbolji mogući način.

Epruvete sa krvlju.
Najlakši način da proverite nivoe hormona štitaste žlezde je da izvadite krv.

Poremećaji u radu štitaste žlezde

Kada štitasta žlezda ne radi kako treba, dolazi do raznih poremećaja. Hajde da se detaljnije upoznamo sa nekim od najčešćih.

Hipotireoza (smanjena aktivnost tiroide)

 • Simptomi: Osećaj stalnog umora, povećanje težine, suva koža, osetljivost na hladnoću, zaboravnost i depresija su samo neki od simptoma.
 • Uzroci: Najčešći uzrok je upalna bolest poznata kao Hašimotov tireoiditis. Telo napada svoju štitastu žlezdu, što dovodi do smanjene proizvodnje hormona.
 • Lečenje: Lečenje obično uključuje uzimanje sintetičkog hormona štitaste žlezde kako bi se nadoknadila njena smanjena proizvodnja.

Hipertireoza (povećana aktivnost tiroide)

 • Simptomi: Brz srčani ritam, gubitak težine, povećana nervoza, nesanica i preterano znojenje su neki od znakova.
 • Uzroci: Gravesova bolest je najčešći uzrok hipertireoze. To je autoimuna bolest gde telo preterano stimuliše štitastu žlezdu da proizvodi previše hormona.
 • Lečenje: Lečenje može uključivati lekove koji smanjuju proizvodnju hormona, radioaktivni jod koji smanjuje veličinu žlezde ili, u retkim slučajevima, hirurško uklanjanje dela ili cele žlezde.

Gušavost i nodusi

 • Uzroci: Gušavost je proširenje tiroide, dok su nodusi male izrasline ili čvorići na njoj. Mogu biti uzrokovani nedostatkom joda, upalom ili tumorima.
 • Simptomi: Vidljivo proširenje vrata, otežano gutanje ili osećaj pritiska na vratu. Većina nodusa je bezopasna, ali neki mogu biti kancerogeni.
 • Lečenje: Zavisi od uzroka. Nodusi se često prate ultrazvukom. Ako postoji sumnja na rak, može se preporučiti biopsija. Gušavost uzrokovana nedostatkom joda može se lečiti dodacima joda.
Jedna osoba drži drugu za ruku u znak podrške.
U retkim slučajevima, problemi povezani sa tiroidnim hormonima mogu biti posledica karcinoma.

Ako primetite bilo koji od gore navedenih simptoma, važno je da se posavetujete sa lekarom. Pravovremena dijagnoza i lečenje mogu vam pomoći da održite zdravlje i kvalitet života nepromenjenim.

Reagujte na vreme za optimalno zdravlje tiroidne žlezde

Kroz ovu diskusiji, postalo je nekako jasno da su hormoni štitaste žlezde i njihov uticaj na telo bitni. Štaviše, moglo bi se reći da igraju centralnu ulogu u ravnoteži organizma, a kada nešto nije u redu, cela ravnoteža može biti poremećena. Zato je važno da budemo svesni simptoma i da reagujemo na vreme. Uz pravilne informacije i brigu, možemo osigurati da naša štitasta žlezda radi optimalno, čime doprinosimo našem sveukupnom zdravlju.

This site is registered on wpml.org as a development site.