Homocystein

Put do vašeg dobrog zdravlja počinje u laboratoriji IntroLab.

2300,00 rsd

Obrtno Vreme

1 dan

Uzorkovanje

Vađenje krvi

Kategorija

Imunohemija

Analiza homocisteina je ključan instrument za rano otkrivanje rizika od razvoja brojnih bolesti. Na vreme urađena analiza i adekvatno tumačenje rezultata mogu omogućiti pravovremenu intervenciju i smanjiti rizik od ozbiljnih zdravstvenih komplikacija. Posetite nas u laboratoriji IntroLab u Beogradu i zakazite svoju analizu na vreme.

Analiza Homocystein – ključ za prevenciju kardiovaskularnih bolesti

Homocistein je neproteinska aminokiselina koja se formira tokom metabolizma esencijalne aminokiseline metionina. Ukoliko je njegov nivo u krvi povišen, to može ukazivati na povećan rizik od razvoja raznih bolesti, uključujući kardiovaskularne probleme, šlog, kao i retke genetske poremećaje poput homocistinurije. Analiza homocisteina je medicinski test koji nam pomaže da kvantitativno odredimo koncentraciju homocisteina u serumu ili plazmi.

Šta je Homocystein i zašto je njegovo merenje bitno?

Homocystein je produkt demetilacije metionina, a njegova koncentracija u krvi je delikatan balans između stvaranja i metabolizma. U zdravom organizmu, homocistein se dalje metabolizuje do cisteina ili metionina, uz pomoć vitamina B6, B12 i folne kiseline (B9). Poremećaj ovog metabolizma dovodi do povećanja koncentracije homocisteina u krvi, što može biti indikator deficijencije ovih vitamina ili genetske deficijencije enzima koji su uključeni u metabolizam homocisteina.

Nekoliko studija je pokazalo da postoji jaka veza između visokog nivoa homocisteina u krvi i povećanog rizika za razvoj kardiovaskularnih bolesti, šloga, demencije (uključujući i Alzheimerovu bolest), kao i duboke venske tromboze. Iz tog razloga, merenje nivoa homocisteina je bitno za procenu rizika za razvoj ovih bolesti, ali i za praćenje efikasnosti terapije koja ima za cilj smanjenje ovog rizika.

Kada je potrebno uraditi ovaj test?

Analizu homocisteina je potrebno uraditi kod procene rizika za razvoj kardiovaskularnih bolesti i šloga, kod sumnje na deficijenciju vitamina B6, B12 i B9 (folne kiseline), te kod neonatalnog skrininga na homocistinuriju. Takođe, ovaj test se preporučuje kod pacijenata sa hroničnom bubrežnom bolešću, trudnicama zbog mogućeg rizika od komplikacija, kao i kod pušača.

Visoke i niske vrednosti

Normalne vrednosti homocisteina variraju u zavisnosti od laboratorije, metoda i uzrasta pacijenta, ali generalno, povišene vrednosti ukazuju na moguću hiperhomocisteinemiju. To može biti znak:

  • deficijencije vitamina B12 i folne kiseline
  • deficita enzima cistation β-sintaze
  • hronične bubrežne bolesti
  • posledica upotrebe određenih lekova
  • pušenja

Snižene vrednosti nemaju dijagnostički značaj i obično ne zahtevaju dalje analize.

Tumačenje rezultata

Rezultati analize Homocysteina se moraju tumačiti u kontekstu ostalih dijagnostičkih testova, kao i kliničke slike pacijenta. Povišene vrednosti mogu ukazivati na rizik od razvoja određenih bolesti, ali ne predstavljaju apsolutni dokaz prisustva ili odsustva oboljenja. Uvek se savetujte sa svojim lekarom oko tumačenja rezultata i planiranja daljeg tretmana ili intervencija.

Vrsta uzorka i vreme kada se uzima uzorak

Uzorak: Serum (venska krv)

Obrtno vreme: 1 dan

Priprema: Preporučuje se da se krv uzima nakon perioda noćnog gladovanja od 10-12h.

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu

This site is registered on wpml.org as a development site.