Holinesteraza

Put do vašeg dobrog zdravlja počinje u laboratoriji IntroLab.

550,00 rsd

Obrtno Vreme

S – 8h RBC-5 dana

Uzorkovanje

Vađenje krvi

Kategorija

Biohemija

Analiza Holinesteraza u laboratoriji IntroLab na Vračaru se preporučuje osobama koje pokazuju simptome trovanja organofosfatnim pesticidima ili su izložene riziku od takvog trovanja. Takođe, ova analiza je korisna za osobe čiji su članovi porodice iskusili epizode produžene apnee i mišićne paralize nakon primene anestetika sukcinilholina. Ova labaratorijska analiza krvi je isto relevantna za osobe sa oštećenjem jetre. Ovo obuhvata osobe sa virusnim hepatitisom, cirozom jetre ili metastazama na jetri.

Holinesteraza – Definicija

Holinesteraza je enzim prisutan u različitim delovima tela, uključujući jetru, pankreas, srce, belu moždanu masu i serum. Ovaj enzim ima ključnu ulogu u hidrolizi holinergičkih spojeva. Za razliku od acetilholinesteraze, koja se nalazi u eritrocitima i ima preferenciju prema acetilholinu (neurotransmiteru), serumska holinesteraza pokazuje veću naklonost prema butirilholinu i brže ga razgrađuje. Iako je biološka svrha holinesteraze još uvek nejasna, njen serumski nivo može da posluži kao indikator potencijalnog trovanja insekticidima.

Holinesteraza se često koristi kao merilo funkcije jetre, kao sastavni deo enzimi jetre analiza, sa poluvremenom trajanja između 10 i 14 dana. Značajno produžavanje neuromuskularne blokade sukcinilholinom zahteva smanjenje koncentracije holinesteraze veće od 75%. Preoperativni pregledi holinesteraze koriste se za identifikaciju pacijenata sa atipičnim formama enzima kako bi se izbegla dugotrajna apneja uzrokovana sporim eliminisanjem mišićnih relaksanata.

Analiza Holinesteraza – Tumačenje rezultata

Snižene vrednosti holinesteraze mogu ukazivati na:

  • akutnu ili hroničnu hepatocelularnu insuficijenciju
  • kolagenozu
  • trovanje organofosfatima
  • cirozu
  • srčani infarkt
  • akutne infekcije i atipične fenotipove enzima.

S druge strane, uzroci povišenih vrednosti mogu biti alkoholizam, astma i psorijaza.

Postupak uzorkovanja

Uzorkovanje za analizu Glukozo-6-fosfat dehidrogenaza u laboratoriji IntroLab se obavlja preko uzimanja krvi iz vene. Ovaj postupak je brz i bezbolan. Medicinski stručnjak će sterilizovati deo kože na vašoj ruci i postaviti elastičnu traku oko vašeg gornjeg dela ruke da bi vena postala vidljivija. Zatim će iglom uzeti uzorak krvi koji se potom šalje na analizu.

Nakon uzimanja uzorka, na mesto uboda se stavlja sterilna gaza kako bi se zaustavilo krvarenje. Vađenje krvi za analizu holinesteraza ne zahteva posebnu pripremu i možete nastaviti sa svojim uobičajenim aktivnostima odmah nakon uzimanja uzorka.

Vrsta uzorka i vreme kada se uzima uzorak

Uzorak: Serum (venska krv)

Obrtno vreme: S – 8h RBC-5 dana

Priprema: Posebna priprema nije potrebna. Međutim, ne preporučuje se uzimanje uzorka neposredno nakon obroka.

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu

This site is registered on wpml.org as a development site.