Holesterol

Put do vašeg dobrog zdravlja počinje u laboratoriji IntroLab.

150,00 rsd

Obrtno Vreme

4h

Uzorkovanje

Vađenje krvi

Kategorija

Biohemija

Holesterol je supstanca steroidne strukture koja ima različite uloge u organizmu. Analiza krvi holesterol je dostupna u laboratoriji IntroLab u Beogradu i pruža informacije o holesterolu i njegovom značaju za zdravlje.

Holesterol – Definicija

Holesterol je neophodan za normalno funkcionisanje organizma jer je sastavni deo ćelijskih membrana svih ćelija. Takođe, igra ključnu ulogu u sintezi hormona odgovornih za rast, razvoj i reprodukciju, kao i u formiranju žučnih kiselina koje su važne za apsorpciju hranljivih materija. Nivo holesterola u organizmu potiče iz dva izvora – deo se sintetiše u samom organizmu, dok se drugi deo unosi hranom koju konzumiramo.

Ako osoba ima genetsku predispoziciju za povećanu sintezu holesterola i/ili unosi velike količine hrane bogate zasićenim mastima, može doći do povišenog nivoa holesterola u krvi, što može negativno uticati na zdravlje. Višak holesterola može se taložiti u zidovima krvnih sudova, što tokom vremena može dovesti do ateroskleroze, osnove mnogih kardiovaskularnih oboljenja, kao što su srčane bolesti.

Holesterol u cirkulaciji se nalazi u obliku lipoproteina, čestica koje sadrže specifične proteine i lipide. Dve najvažnije frakcije holesterola su HDL (lipoprotein visoke gustine) i LDL (lipoprotein niske gustine). Laboratorija Intro Lab pruža usluge merenja nivoa ovih frakcija holesterola u svrhu procene rizika od kardiovaskularnih bolesti. Uz to, cena trigliceridi i holesterol analize je pristupačna.

Analiza krvi holesterol – Idikacije

Analiza holesterola se primenjuje kao sredstvo za procenu rizika od kardiovaskularnih bolesti i praćenje efikasnosti terapije za snižavanje nivoa lipida. Merenje ukupnog holesterola se obavlja kod osoba koje se podvrgavaju redovnom medicinskom pregledu, gde se radi kompletna analiza krvi lipidni status, uključujući:

  • Merenje ukupnog holesterola
  • Analiziranje HDL-holesterola
  • Merenje LDL-holesterola
  • Određivanje nivoa triglicerida.

Merenje holesterola se periodično vrši i kod osoba sa povećanim rizikom od kardiovaskularnih bolesti. Kod njih je potrebno analizirati kompletan lipidni status, ali i dodatne markeri poput:

  • Hs-CRP
  • Fibrinogena
  • Homocisteina
  • Apo-A
  • Apo-B
  • LPa

Osim toga, analiza holesterola ukupnog se sprovodi i kod onih koje primaju terapiju za snižavanje nivoa lipida, kako bi se pratio efekat terapije.

Vrsta uzorka i vreme kada se uzima uzorak

Uzorak: Venska krv

Obrtno vreme: 4h

Priprema: Uzimanje uzorka se tipično vrši ujutru, nakon 9-12 sati posta tokom noći. Međutim, postoji mogućnost da se uzorak uzme i u drugo vreme, u skladu sa specifičnim uputstvima od strane lekara.

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu

This site is registered on wpml.org as a development site.