HIV 1+2 (Ag/At)

Put do vašeg dobrog zdravlja počinje u laboratoriji IntroLab.

1310,00 rsd

Obrtno Vreme

1 dan

Uzorkovanje

Vađenje krvi

Kategorija

Imunologija

HIV 1+2 (Ag/At) analiza je inovativni dijagnostički test koji pruža preciznu detekciju HIV infekcije u ranoj fazi, kombinujući sposobnost identifikacije p24 antigena i specifičnih antitela virusa. Kada je rana detekcija ključna, ova analiza postaje nezamenljiv alat u borbi protiv širenja HIV-a, pružajući pojedincima dragocene informacije o njihovom zdravstvenom stanju. Ukoliko želite da budete sigurni u svoj HIV status ili sumnjate na moguću izloženost virusu, preporučujemo da se podvrgnete ovoj testiranju. Za sve koji traže visoko profesionalnu uslugu, IntroLab laboratorija u Beogradu nudi zakazivanje ove analize uz potpunu diskreciju i stručnost.

Šta je i zašto se radi HIV 1+2 (Ag/At) analiza?

HIV 1+2 (Ag/At) analiza koristi se kada postoji potreba za rano otkrivanje HIV infekcije. Zbog svoje sposobnosti da detektuje i p24 antigen i antitela, test može identifikovati infekciju pre većine drugih dostupnih testova. Preporučuje se u situacijama gde osoba smatra da je mogla biti izložena HIV-u, poput nezaštićenog seksualnog odnosa, deljenja igala ili potencijalne izloženosti kontaminiranoj krvi. Takođe je koristan za zdravstvene radnike koji su možda bili izloženi kroz povrede iglom ili druge povrede na radu.

HIV 1+2 (Ag/At) analiza se često koristi u skriningu trudnica kako bi se rano identifikovale i tretirale infekcije radi smanjenja rizika od prenosa na dete. Ovaj test je takođe koristan u urgentnim medicinskim situacijama, poput hitnih operacija, gde brza procena HIV statusa može biti od suštinskog značaja.

Kada se radi HIV 1+2 (Ag/At) test?

Nakon izlaganja HIV-u, p24 antigen obično postaje detektibilan unutar 10 do 14 dana. Međutim, postoje varijacije u vremenskom okviru kada se antigen može detektovati, zavisno o individualnom odzivu organizma i količini virusa sa kojom je osoba bila izložena.

Nakon potencijalne izloženosti HIV-u, preporučuje se testiranje HIV 1+2 (Ag/At) analizom već 2 do 4 nedelje nakon mogućeg kontakta. Iako test može pokazati pozitivan rezultat već 10 dana nakon izlaganja, čekanje 2 do 4 nedelje povećava verovatnoću tačnog otkrivanja infekcije. Iako je HIV 1+2 (Ag/At) test vrlo osetljiv i može rano detektovati infekciju, treba ga ponoviti nakon nekoliko meseci da bi se potvrdio početni rezultat i osigurala tačnost dijagnoze.

Šta je HIV?

Virus humane imunodeficijencije (HIV) je RNK virus iz familije Retrovirida, specifičnije podfamilije Lentivirida. Ovaj virus posebno cilja imunološki sistem čoveka, smanjujući sposobnost tela da se efikasno bori protiv infekcija i bolesti. Jedna od primarnih karakteristika retrovirusa, kakav je HIV, jeste njihova sposobnost da prevedu svoju RNK u DNK. Ova konverzija omogućava virusu da se integriše u genetski materijal domaćina i dalje se replicira.

HIV se razlikuje od mnogih drugih virusa zbog svog kompleksnog sastava. Njegov genom je zaštićen proteinskim omotačem poznatim kao p24 kapsidni protein. Osim toga, virus je okružen lipoproteinskim omotačem koji je ključan za njegov životni ciklus. Na površini ovog omotača nalaze se specifični glikoproteini, poput gp41 i gp120, koji igraju ključnu ulogu u vezivanju i ulasku virusa u ćelije domaćina.

Dok HIV može uzrokovati različite simptome i komplikacije, njegova najozbiljnija posledica je sindrom stečenog imunodeficijencije (AIDS). To je stanje koje nastaje kada imunološki sistem čoveka postane toliko oslabljen da nije u stanju da se odupre drugim infekcijama ili bolestima. Važno je shvatiti razliku: dok je HIV virus koji inficira osobu, AIDS je stanje koje može nastati kao posledica dugotrajne i nelečene infekcije HIV-om.

Kako se prenosi?

Virus humane imunodeficijencije se prenosi putem kontakta sa zaraženim telesnim tečnostima. Najčešći načini prenosa uključuju:

 • Nezaštićeni seksualni odnosi (vaginalni, analni, i u manjoj meri, oralni) s osobom zaraženom HIV-om.
 • Deljenje igala ili špriceva.
 • Transfuzija zaražene krvi ili primanje zaraženih krvnih proizvoda.
 • Sa majke na dete tokom porođaja ili dojenja.
 • Korišćenje ne-sterilizovane medicinske opreme.

HIV se ne prenosi putem svakodnevnih socijalnih kontakata, kao što su rukovanje, zagrljaji, poljupci, ili deljenje hrane i pića.

Infektivnost telesnih tečnosti u kontekstu HIV-a

HIV se može detektovati u različitim telesnim tečnostima, ali ne sve od njih prenose virus sa istom efikasnošću. Koncentracija HIV-a u telesnoj tečnosti direktno je povezana s rizikom prenosa virusa.

Visoka infektivnost:

 • Krv: Jedan od glavnih puteva prenosa, posebno kroz deljenje igala ili transfuziju.
 • Sperma: Zaražena sperma može preneti HIV tokom seksualnog kontakta.
 • Vaginalne tečnosti: Mogu preneti HIV tokom seksualnog kontakta.
 • Majčino mleko: Rizik od prenosa sa majke na dete tokom dojenja.

Niska ili nikakva infektivnost:

 • Slina: Iako može sadržavati tragove HIV-a, rizik od prenosa je izuzetno nizak.
 • Suze: Niska koncentracija virusa i smatraju se bezbednima.
 • Znoj: Sadrži vrlo niske do nikakve koncentracije HIV-a i nije put prenosa.

Simptomi infekcije

Infekcija HVS se manifestuje kroz različite simptome koji se mogu promeniti tokom vremena dok bolest napreduje.

 • Gripa slični simptomi: groznica, glavobolja, umor, upaljeno grlo
 • Proširene limfne žlezde
 • Osip
 • Bolovi u zglobovima ili mišićima
 • Noćno znojenje
 • Mučnina, povraćanje ili dijareja
 • Gubitak težine
 • Suva kašalj
 • Oralne infekcije poput kandidijaze
 • Ponovne herpes infekcije

Naprednija faza može dovesti do neuroloških problema poput konfuzije, letargije i teškoća u hodanju. Neki ljudi možda neće iskusiti simptome godinama posle infekcije. Redovno testiranje i praćenje zdravstvenog stanja ključni su za osobe koje su možda bile izložene riziku od infekcije.

Kako se leči?

HIV se trenutno ne može potpuno izlečiti, ali se može kontrolisati antiretroviralnom terapijom (ART). ART je kombinacija lekova koji sprečavaju razmnožavanje virusa u telu. Kada se uzimaju redovno i prema uputstvima lekara, ovi lekovi mogu smanjiti količinu HIV-a u krvi na neotkrivene nivoe, što omogućava zaraženim osobama da žive dugo i zdravo. Smanjenjem viralnog opterećenja, ART takođe smanjuje rizik od prenosa HIV-a na druge. Iako antiretroviralna terapija ne eliminiše virus iz tela, ona može sprečiti ili odgoditi razvoj AIDS-a, smanjujući pritom rizik od nekih ozbiljnih bolesti i infekcija. Važno je da osobe s HIV-om redovno posećuju lekara i pridržavaju se propisane terapije kako bi održale optimalno zdravlje i sprečile komplikacije.

Priprema za HIV 1+2 (Ag/At) analizu?

Za analizu HIV 1+2 (Ag/At) nije potrebna posebna priprema. Preporučuje se da ostanete hidrirani i obavestite laboratorijsko osoblje o bilo kojim lekovima koje uzimate. Uzimanje uzorka podrazumeva vensko vađenje krvi.

Vrsta uzorka i vreme kada se uzima uzorak

Uzorak: Venska krv

Obrtno vreme: 1 dan

Priprema: Posebna priprema nije potrebna.

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu

This site is registered on wpml.org as a development site.