HHV 6 IgG

Put do vašeg dobrog zdravlja počinje u laboratoriji IntroLab.

2110,00 rsd

Obrtno Vreme

do 3 dana

Uzorkovanje

Vađenje krvi

Kategorija

Imunologija

HHV 6 IgG analiza je dijagnostički postupak kojim se utvrđuje prisustvo antitela specifičnih za Human Herpesvirus 6, ukazujući na prethodnu izloženost ovom virusu. Ako želite da se testirate i saznate više o svom imunološkom odgovoru na HHV-6, zakazivanje analize je sada dostupno u IntroLab laboratoriji u Beogradu. Sa savremenim tehnikama i stručnim timom, možete biti sigurni u tačnost i brzinu rezultata.

Šta je HHV 6 IgG?

HHV 6 IgG se odnosi na imunoglobulin G (IgG) antitela usmerena protiv HHV-6 virusa. Prisustvo HHV-6 IgG antitela u krvi pacijenta ukazuje na to da je osoba u nekom trenutku bila izložena virusu i razvila imunitet prema njemu. U većini slučajeva, infekcija HHV-6 virusom događa se u detinjstvu, pa stoga većina odraslih osoba ima detektibilna IgG antitela protiv HHV-6 u svojoj krvi. Testiranje na HHV 6 IgG može pomoći u potvrđivanju prethodne izloženosti virusu. Međutim, za dijagnozu akutne infekcije obično se gleda prisustvo HHV 6 IgM antitela ili se koristi druga dijagnostička sredstva, poput PCR testiranja.

Šta je HHV 6?

HHV-6, Human Herpesvirus 6, je virus koji pripada porodici herpesvirusa. Postoje dva glavna tipa ovog virusa:

 • HHV-6B je poznat kao uzročnik bolesti nazvane iznenadni osip (exanthema subitum) ili šesta bolest. Ova bolest je uobičajena u detinjstvu i obično je blaga. Karakterišu je visoka temperatura i osip koji sledi nakon pada temperature. Iako se većina dece oporavi bez komplikacija, bolest može biti ozbiljnija kod osoba s oslabljenim imunološkim sistemom.
 • HHV-6A je manje poznat i njegova uloga u humanim bolestima je manje jasna od uloge HHV-6B.

Pored akutnih infekcija kod dece, HHV-6, poput drugih herpesvirusa, može ostati latentan u telu i ponovo se aktivirati kasnije u životu. Ponovna aktivacija može predstavljati problem, posebno za ljude s oslabljenim imunološkim sistemima, poput transplantiranih pacijenata ili osoba koje prolaze kroz hemoterapiju.

Iako HHV-6 pripada porodici herpesvirusa, to nije isti virus koji uzrokuje najčešće poznate oblike herpesa, kao što su herpes simplex virus (HSV) tip 1 i 2, koji uzrokuju oralne i genitalne herpes infekcije, ili varicella-zoster virus, koji uzrokuje varičele i šindre.

Koji su simptomi virusa?

Simptomi obuhvataju:

 • visoka temperatura koja može trajati nekoliko dana
 • iznenadni svetlorozi osip, naročito na trupu, vratu i licu
 • iritabilnost
 • oticanje očnih kapaka
 • upala grla
 • dijareja
 • encefalitis (upala mozga)
 • meningitis (upala moždanih ovojnica)

Kako se prenosi?

HHV-6 se prenosi preko pljuvačke, što je razlog zašto se često prenosi među malom decom koja imaju blizak kontakt sa drugima. Roditelji i negovatelji mogu preneti virus detetu preko zajedničkih čaša, pribora za jelo ili igračaka. Takođe se može preneti sa majke na fetus tokom trudnoće.

Kako se leči virus?

Lečenje HHV-6 infekcije obično je simptomatsko, što znači da je usmereno na ublažavanje simptoma dok infekcija sama ne prođe. Antipiretici se mogu koristiti za kontrolu temperature. U težim slučajevima ili kod osoba s oslabljenim imunološkim sistemom, mogu se koristiti antivirusni lekovi, poput ganciklovira.

Prevencija virusa

Prevencija infekcije uključuje:

 • izbegavanje bliskog kontakta sa osobama koje imaju aktivnu infekciju
 • redovno pranje ruku
 • čišćenja površina i igračaka
 • izbegavanja deljenja čaša i pribora za jelo

Priprema za test

Pre vađenja krvi za HHV 6 IgG test, nije potrebna posebna priprema. Međutim, preporučljivo je da obavestite svog lekara o svim lekovima ili suplementima koje uzimate, kako bi se osiguralo da ne utiču na rezultate. Izbegavajte konzumaciju alkohola dan pre testiranja i opustite se pre uzimanja uzorka kako bi proces bio što bezbolniji. Nosite odeću koja omogućava lako pristup podlaktici.

Vrsta uzorka i vreme kada se uzima uzorak

Uzorak: Venska krv

Obrtno vreme: do 3 dana

Priprema: Posebna priprema nije potrebna.

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu

This site is registered on wpml.org as a development site.