hGH (hormon rasta)

Put do vašeg dobrog zdravlja počinje u laboratoriji IntroLab.

1000,00 rsd

Obrtno Vreme

1 dan

Uzorkovanje

Vađenje krvi

Kategorija

Imunohemija

hGH (hormon rasta) ili somatotropin, jedan je od ključnih hormona u ljudskom telu koji reguliše rast i razvoj. U laboratoriji IntroLab pružamo analizu hGH koja može pomoći u identifikovanju i dijagnostikovanju različitih zdravstvenih stanja.

Šta je hGH (hormon rasta)?

Humani hormon rasta (hGH), proizvodi se u prednjem delu hipofize, male strukture veličine zrna graška, koja je smeštena u bazi mozga. hGH je peptidni hormon, što znači da je sastavljen od amino kiselina. Preciznije, njegova struktura obuhvata lanac od 191 amino kiseline. Ova specifična konfiguracija omogućava hGH-u da efikasno komunicira sa receptorima na ćelijskim membranama, pokrećući niz bioloških procesa koji utiču na rast i metabolizam.

Funkcije hGH-a

hGH ima ključnu ulogu u regulaciji telesne kompozicije, ćelijskog rasta, metabolizma šećera i masti, kao i u regulaciji srčanih funkcija. Delujući na jetru, hGH stimuliše proizvodnju faktora rasta sličnog insulinu (IGF-1). IGF-1, poput hGH-a, igra važnu ulogu u periodima brzog rasta tokom detinjstva i adolescencije.

Faktori koji utiču na nivoe hGH

Nivoi hGH u krvi mogu biti pod uticajem brojnih faktora, uključujući:

 • Ishranu
 • Fizičku aktivnost
 • Kvalitet sna
 • Nivo stresa
 • Prisustvo bolesti
 • Starost i pol

Zašto se radi hGH (hormon rasta) analiza?

Analiza hGH u krvi je važno za utvrđivanje nepravilnosti u rastu i razvoju. Koncentracija hGH-a u krvi je najveća tokom detinjstva i adolescencije, a prirodno opada sa godinama. Ovaj pad je normalan deo procesa starenja, ali u nekim slučajevima, prekomerno smanjenje nivoa hGH-a može dovesti do simptoma povezanih sa starenjem, kao što su gubitak mišićne mase, povećanje telesne masti, slabost kostiju i smanjena energija.

Kada se radi hGH (hormon rasta) analiza?

Analiza hGH se preporučuje kada postoji sumnja na abnormalno lučenje ovog hormona. Abnormalno visoki ili niski nivoi hGH mogu dovesti do različitih zdravstvenih problema.

Abnormalni nivoi hGH mogu uzrokovati različite simptome, uključujući:

 • Neobjašnjiv rast kod dece
 • Debljanje
 • Smanjenje mišićne mase
 • Slabost
 • Umor
 • Emocionalna labilnost

Snižene vrednosti hGH

Snižene vrednosti hGH mogu ukazivati na nedovoljno lučenje ovog hormona. Ovo stanje može biti posledica različitih faktora, među kojima su:

 • Oštećenja hipotalamusa: Hipotalamus je deo mozga koji kontroliše mnoge hormonalne funkcije u telu, uključujući i lučenje hormona rasta. Oštećenja ovog dela mozga mogu dovesti do smanjenog lučenja hGH.
 • Povećana koncentracija somatostatina: Somatostatin je hormon koji inhibira lučenje hGH. Povećana koncentracija somatostatina može dovesti do smanjenog lučenja hGH.
 • Smanjena koncentracija oslobađajućeg hormona za hormon rasta (GHRH): GHRH je hormon koji stimuliše hipofizu da luči hGH. Ako je njegova koncentracija smanjena, može dovesti do smanjenog lučenja hGH.
 • Tumori hipofize koji uništavaju ćelije koje luče hormon rasta: Hipofiza proizvodi hGH, a tumori u ovom organu mogu uništiti ćelije koje luče hGH, što dovodi do smanjenog lučenja ovog hormona.
 • Oštećenja hipofize usled traume ili infekcija: Takva oštećenja mogu uticati na hipofizu i njen rad, uključujući lučenje hGH.

Kada se hGH ne luči u dovoljnim količinama, to može dovesti do patuljastog rasta ili nedostignutog potencijala rasta.

Povišene vrednosti hGH

Povišene vrednosti hormona rasta, poznatog kao hGH, mogu biti indikator prekomernog lučenja ovog hormona. Ova pojava može biti rezultat različitih faktora. Kada je lučenje hGH prekomerno, može dovesti do određenih stanja:

 • Kod dece, to može uzrokovati gigantizam, stanje karakterizovano prekomernim rastom.
 • Kod odraslih, prekomerno lučenje hGH može dovesti do akromegalije, takođe stanja koje se odlikuje prekomernim rastom.

Kako se tumače rezultati?

Interpretacija rezultata analize hGH (hormon rasta) se mora vršiti sa pažnjom, s obzirom na prirodnu varijabilnost ovog hormona. Nivoi hGH mogu da variraju tokom dana, a utiču na njega brojni faktori poput ishrane, vežbanja, sna, stresa i drugih. Stoga, jedno merenje ne mora nužno biti reprezentativno za stvarni nivo hGH u organizmu.

Tretmani za abnormalne nivoe hGH

Ako su nivoi hGH nenormalno visoki ili niski, postoje različiti tretmani koji mogu pomoći, uključujući:

 • Lekove koji smanjuju proizvodnju hGH
 • Hormonsku terapiju za povećanje nivoa hGH
 • Promene u načinu života, kao što su ishrana i vežbanje

Uvek je važno da se konsultujete sa zdravstvenim stručnjacima pre nego što započnete bilo koji tretman. Oni će biti u mogućnosti da vam pruže najbolje savete i preporuke na osnovu vašeg individualnog zdravstvenog stanja.

Vrsta uzorka i vreme kada se uzima uzorak

Uzorak: Venska krv

Obrtno vreme: 1 dan

Priprema: Uzimanje uzorka krvi za analizu hGH (hormon rasta) se obavlja ujutru, pre konzumiranja hrane i nakon odmora bez fizičke aktivnosti od najmanje 30 minuta.

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu

Analiza

Obrtno vreme

Cena

Zakaži analizu

This site is registered on wpml.org as a development site.